10 Perisian Animasi Terbaik yang percuma untuk dimuat turun untuk windows

Sama ada anda seorang pemula atau pakar dalam bidang animasi, perisian animasi yang hebat adalah apa yang anda perlukan selain daripada program dan alat lain. Membuat filem animasi anda sendiri yang disuarakan oleh anda dan dengan watak kartun yang dibuat oleh anda adalah sesuatu yang menyeronokkan, bukan? Baiklah, kami faham bahawa anda adalah pelajar animasi dan kerana anda ingin membuat kerjayanya, anda mungkin sudah mempunyai akses ke semua alat yang diperlukan di institut anda, bagaimana pula jika anda ingin membuat persediaan anda sendiri ? Perkara pertama yang boleh menjadi sekatan jalan anda adalah harga yang tinggi untuk perisian animasi yang baik.

Tetapi jangan risau, kerana untungnya terdapat banyak perisian animasi yang tersedia dalam talian yang tidak hanya benar-benar percuma tetapi juga sama efektif dan kompeten. Alternatif percuma ini berfungsi dengan baik untuk memenuhi keperluan anda untuk projek animasi yang telah lama anda tunggu-tunggu. Senarai yang kami buat hari ini merangkumi yang terbaik dari setiap kategori iaitu perisian animasi 2D dan 3D. Walaupun anda dapat membuat beberapa animasi yang hebat dengan menggunakan pelbagai alat yang mereka tawarkan, ia juga membolehkan anda mengangkut alat dalam pelbagai format, menggunakan alat animasi gambar dan banyak lagi.

Sekiranya anda seorang animator yang penuh dengan kreativiti, ubah idea anda menjadi kenyataan menggunakan perisian animasi percuma terbaik ini untuk pengguna windows.

Pensil

pensil-2d-animasi-percuma-terbaik-min

Pensil adalah perisian sumber terbuka percuma yang membantu anda membuat animasi 2D dengan mudah. Ini adalah program animasi yang paling serba boleh dalam kategori 2D dan menawarkan beberapa ciri menakjubkan semuanya tanpa dikenakan bayaran. Ia membolehkan anda menonjolkan kreativiti anda dengan alat yang ringkas namun inovatif ini melalui grafik 2D yang berwarna-warni.

Walaupun antaramuka kelihatan sangat sederhana dan rapi, ia dilengkapi dengan semua alat penting yang ditawarkan oleh beberapa program berbayar dalam kategori tersebut. Walaupun ia menolong gambar bitmap dan vektor, ia juga menyokong banyak papak dan memiliki sekumpulan alat ilustrasi yang melekat yang membantu anda membawa gambar grafik atau melukisnya di tempat sebelum bahagian animasi.

Beberapa ciri lain yang ditawarkan oleh Pencil termasuk menentukan kadar bingkai, import suara dan gambar, menambahkan warna dan banyak lagi. Sebagai bonus tambahan, program ini juga membantu anda untuk mengeksport grafik anda juga. FLV, Flash Video (SWF), Movie dan ke banyak format lain.

Creatoon

kreatoon-2d-animasi-percuma-terbaik-min

Creatoon adalah perisian yang sangat mesra pengguna, mudah dan naluriah yang membolehkan anda membuat animasi 2D dengan cara yang canggih dan menambah beberapa kesan khas yang sama. Antaramuka mungkin kelihatan cukup sederhana dan ketinggalan zaman, tetapi perisian tersebut dapat menjalankan beberapa tugas kompleks yang dapat menghasilkan hasil yang luar biasa.

Ia menawarkan menu di setiap sisi kawasan kerja agar anda mendapat akses cepat ke ciri utama. Walaupun antara muka tidak dapat disesuaikan, tetapi disusun dengan betul agar anda dapat melihat dengan jelas projek dalam proses. Walaupun ini membolehkan anda menentukan kadar bingkai per detik bersama dengan tinggi dan lebar, ini juga memungkinkan anda memilih format fail projek.

Selain itu, anda boleh menambahkan kesan khas pada animasi anda menggunakan Creatoon, menyimpan tugas anda secara manual atau membiarkannya menyimpan tugas anda secara automatik setiap 5 minit. Anda bahkan mempunyai pilihan untuk memperibadikan alat melukis dan menjadikannya sesuai dengan anda. Program ini membolehkan anda memisahkan elemen animasi anda dalam papak yang membolehkan anda membuat perubahan yang diperlukan dengan cepat. Walaupun anda dapat mengubah ketepatan alat lakaran, ia juga membolehkan anda bermain dengan perkembangan pergerakan sikat anda.

Secara keseluruhan, Creatoon adalah perisian yang membolehkan anda membuat animasi dengan mudah dengan ciri-ciri canggih menjadikannya penyelesaian yang sempurna walaupun untuk pemula.

Kertas Animasi Plastik

plastik-2d-animasi-kertas-bebas-terbaik-min

Salah satu perisian animasi 2D terbaik, Kertas Animasi Plastik menawarkan alat yang tidak rumit dan hebat untuk mengubah idea anda menjadi kartun dan animasi yang indah dalam 2D ​​tanpa sebarang bayaran. Program ini dibuat untuk para animator pakar yang memerlukan penyelesaian yang cepat dan menarik, selain bersifat naluri dan sangat mudah untuk digunakan.

Kertas Animasi Plastik menguruskan pergerakan lakaran pantas, proses lakaran kasar dan ruang di mana anda beranimasi. Ini memberi anda cadangan masa nyata dan proses mudah yang membantu anda menganalisis konsep anda untuk pergerakan tertentu dengan cepat, watak tertentu atau urutan tindakan anda yang akan datang dan membantu anda membuatnya dengan mudah dengan tangan anda.

Antara ciri utamanya ialah ruang lakaran, menambahkan warna pada lakaran, mengatur kelajuan bingkai, mengezum masuk dan keluar, memasukkan muzik dan banyak lagi. Setelah selesai melukis, anda boleh menyimpannya dalam format yang berbeza, iaitu. AVI, PNG, TGA, GIF dan format lain. Walaupun perisian ini tersedia untuk Mac OS X dan sebagai aplikasi iPad, ia juga tersedia untuk dimuat turun untuk PC Windows secara percuma.

Studio Synfig

sinfig-animasi-percuma-terbaik-min

Synfig Studio adalah sumber terbuka dan perisian percuma pelbagai platform yang membolehkan anda membuat animasi dalam 2D ​​dan reka bentuknya hampir sama dengan pensil. Walau bagaimanapun, perbezaan utama di antara keduanya adalah kenyataan bahawa Synfig dilengkapi dengan keluk pembelajaran yang tajam kerana ciri-ciri avant-garde dan hasil yang luar biasa yang anda pasti dapat capai setelah anda menguasai penggunaan alatnya di kelas profesional.

Antaramuka program dipisahkan menjadi empat tetingkap terpisah, jendela alat, tetingkap penyuntingan, jendela navigator, dan jendela parameter. Setelah anda memperoleh kemahiran menggunakan ciri dengan cekap, anda boleh membuat kartun, animasi, dan filem berkualiti tinggi. Ia berdasarkan teknik vektor dan bitmap.

Oleh kerana sebahagian besar elemennya berdasarkan vektor dan semua papak dikembangkan secara parametrik, hanya piksel yang akan muncul dalam gambar raster yang diimport dan bukan item yang melekat ketika mengubah hasil sasaran projek. Kerangka utama animasi secara automatik ditambahkan oleh PC yang membawa kepada gerakan yang stabil.

Karya seni akan dapat memahami variasi cahaya piksel yang jauh lebih luas menggunakan "Pengimejan Julat Dinamik Tinggi" atau HDRI yang menggunakan matematik titik terapung dalam pengiraan gambar, sehingga membawa kepada peningkatan kesan pencahayaan dan pembentukan warna. Bahagian yang terbaik adalah bahawa alat lakaran sudah mengimbas laluan penerimaan tekanan dari tablet kegemaran anda yang membantu penimbangan garis semula jadi dan banyak lagi.

Synfig menawarkan sokongan sepenuhnya untuk laluan gradien yang membolehkan animator memasukkan bayangan lembut ke gambarnya dengan mudah tanpa perlu membuat lakaran animasi pada setiap bingkai secara berasingan. Ia juga menawarkan sejumlah lapisan yang merangkumi kecerunan, transformasi, fraktal, geometri, dll. Selain Linux dan Mac OS X, Synfig Studio juga berfungsi dengan Windows dan boleh dimuat turun secara percuma.

Stykz

stykz-animation-perisian-min

Stykz adalah perisian percuma yang membolehkan animator membuat animasi 2D yang menarik. Ia menyokong kebanyakan sistem operasi utama yang merangkumi, Mac, Linux, dan juga Windows. Versi lengkap tersedia untuk dimuat turun secara percuma dan menawarkan banyak alat berguna yang membantu anda membuat animasi hebat di antara muka yang mesra pengguna.

Ini adalah perisian yang membolehkan anda menyusun animasi sebelum melangkah ke lukisan dan animasi dengan mekar. Ini adalah perisian animasi tongkat silang platform pertama di seluruh dunia yang membantu anda mengembangkan, mengedit dan melihat pratonton ciptaan anda. Stykz sangat mirip dengan Pivot StickFigure Animator kerana ia menyesuaikan beberapa ciri dan beberapa ciri tersendiri.

Ia membawa fail .stk Pivot 2 dan Pivot 3 agar anda dapat menggunakan fail yang berlaku yang anda kembangkan atau muat turun dari Droid.org atau Darkdemon.org dalam format .stk. Stykz didasarkan pada bingkai, oleh itu anda dapat mengerjakan setiap bingkai ciptaan anda untuk menyelesaikannya dengan sempurna. Ciri Onionskin membolehkan anda melihat apa yang ada pada bingkai sebelumnya yang membantu anda mengubah bingkai semasa anda dengan mudah.

Tidak ada caj tersembunyi atau lesen apa pun yang diperlukan untuk menggunakan Stykz sepenuhnya.

Pengisar

pengisar-animasi-min

Blender adalah salah satu program animasi percuma yang paling popular yang digunakan oleh banyak animator pakar, pakar permainan video, saintis, pelajar, profesional VFX, seniman studio dan banyak lagi di seluruh dunia. Ini adalah perisian sumber terbuka yang terus dikembangkan dan ini membantu anda membuat animasi 3D yang menakjubkan sepenuhnya tanpa kos.

Walaupun memerlukan keluk pembelajaran yang curam untuk pemula dan memerlukan sedikit masa untuk menguasainya, jika mereka berjaya menggunakan bahkan 50% fungsinya, ia akan menghasilkan hasil yang luar biasa. Blender menawarkan pelbagai alat untuk pencahayaan, pemodelan, animasi dan operasi pasca penukaran video dan banyak lagi. Ia juga menyediakan fungsi lintas platform dan berfungsi dengan sebahagian besar sistem operasi seperti Linux, Mac OS X dan Window.

Untuk mencapai prestasi yang lancar, antara muka menggunakan OpenGL. Oleh kerana Blender adalah program berasaskan komuniti yang dilesenkan di bawah GNU, mana-mana profesional, pemain video, dan lain-lain dapat membuat pengubahsuaian besar atau kecil pada asas kodnya. Ini menyebabkan penambahan fungsi baru, pembetulan pepijat reseptif, dan penanganan yang lebih baik.

Bryce

Tangkapan skrin 300px-Bryce5

Bryce bukan perisian animasi tradisional tetapi berfungsi sebagai landskap menghasilkan program yang sukar dicari dalam genre. Kualiti sutnya cukup bagus dan muat turunnya percuma. Ini benar-benar mengukir ceruk di bahagian Terragen yang tidak rumit dan terperinci mengikut keperluan anda berdasarkan tahap projek anda. Ia berfungsi dengan sempurna dengan kebanyakan program pemodelan lain dalam kategori.

Bryce adalah pakej pemodelan dan animasi 3D pemenang hadiah, dimuatkan dan menyeronokkan yang dikembangkan untuk membolehkan pengguna baru membuat dan menyediakan persekitaran 3D yang mengejutkan dalam beberapa minit. Ia menggabungkan kapasiti luar biasa dengan antara muka inventif yang sangat mesra pengguna. Anda boleh menambahkan kesan khas seperti orang, watak hidupan liar, pemandangan dan banyak lagi pada gambar anda menggunakan komponen watak DAZ Studio. Anda dapat menambahkan kesan ini di atas dan di atas lanskap, batu, air, awan, tumbuh-tumbuhan, langit, kabut dan komposisi yang terkenal sejak Bryce.

Versi percuma Bryce menawarkan ciri terhad; namun, versi pro menawarkan fungsi yang tidak terhad. Ia boleh dimuat turun untuk Mac dan Windows buat masa ini.

Pembuat Animasi 3D Aurora

aurora-animasi-percuma-terbaik-min

Salah satu suite animasi yang banyak digunakan di seluruh dunia, Aurora 3D Animation Maker menawarkan pelbagai ciri untuk mengembangkan kesan animasi tanpa henti dalam filem anda. Walaupun anda dapat memasukkan beberapa kesan khas yang sangat menarik pada gambar dan filem yang anda lukis menggunakan antara muka yang mesra pengguna, anda juga boleh menambahkan tanda air atau logo anda sendiri ke halaman dan video anda dengan kesan khas.

Bukan hanya itu, ia juga membolehkan anda menukar teks anda menjadi animasi 3D super yang menonjolkan barang anda semasa membuat laman web atau mengedit video. Anda juga boleh menguruskan semua aspek animasi anda yang merangkumi jangka masa dan kadar main balik. Dengan menggunakan Aurora 3D, anda juga dapat menerapkan beberapa kesan menarik seperti bunga api, salji salji, api dan banyak lagi. Atau anda juga dapat menerapkan kesan gerakan seperti, Cubic, Quad, Linear, dll. Untuk menambahkan pergerakan seperti kelainan dan pantulan.

Sebaik sahaja anda selesai membuat animasi dan anda siap meletakkannya di laman web anda, Aurora 3D memberi anda pilihan untuk memindahkannya ke format Flash (Windows), GIF atau Video. Selain itu, anda juga boleh membuat tajuk video 3D, animasi logo super 3D atau teks 3D yang menakjubkan dengan program ini.

Perisian ini menawarkan tempoh percubaan percuma sehingga anda dapat mencuba banyak ciri hebatnya tanpa sebarang kos dalam jangka masa tersebut.

DAZ Studio

daz-studio-animasi-percuma-terbaik-min

Daz Studio adalah suite pencipta animasi 3D yang menarik dan tidak hanya sangat mesra pengguna, tetapi juga dilengkapi dengan ciri dan fungsi yang kaya. Sama ada anda seorang animator amatur atau profesional berpengalaman, DAZ Studio adalah pertaruhan yang tepat untuk anda. Ini membolehkan anda membuat akaun percuma setelah anda mendaftar. Enjin reka bentuk secepat perjalanan ringan dan menawarkan perpustakaan besar yang mengandungi komponen yang telah dibangunkan membantu anda mengembangkan animasi dalam sekejap.

Ia dilengkapi dengan pelbagai fitur baru yang merangkumi NVIDIA Iray yang merupakan alat render fotoreal segar dengan item yang serupa untuk membantu mewujudkan kehidupan seperti rendering seperti, peta persekitaran foto HDR dan sampler kaustik. Ia juga dilengkapi dengan Bloom Filters, NVIDIA Iray Drawstyle yang membolehkan anda melihat animasi selesai di dalam Viewport, NVIDIA Iray Uber Shader (alat teduhan tunggal yang menggabungkan tiga shader yang berbeza), NVIDIA Material Definition Language (merangkumi sifat material seperti, warna permukaan , pantulan / pembiasan, pelepasan cahaya, dan penyebaran kelantangan dan ciri-ciri pengambilan), Panel Tetapan Lukisan, Sokongan Kategori Ringan dan banyak lagi ciri berguna.

Secara keseluruhan, ia adalah perisian animasi 3D yang hebat yang mungkin memerlukan keluk pembelajaran yang curam, tetapi sangat membantu untuk projek profesional tersebut dan tersedia untuk dimuat turun untuk Mac dan Windows secara percuma.

Clara.io

clara-animasi-percuma-terbaik-min

Clara.io adalah perisian berasaskan awan yang berfungsi sepenuhnya yang membantu anda dengan animasi 3D, pemodelan dan rendering semuanya secara percuma. Ini adalah alat berasaskan web yang tidak memerlukan plugin untuk berfungsi penyemak imbas anda. Selain menampilkan susunan pemodelan poligonal dan kerangka animasi yang hebat, ia juga mempunyai pangkalan pengguna lebih dari 80,000 yang membentuk komuniti yang padat di mana orang bertemu dan berbincang semasa mereka berbelanja.

Ia menawarkan ciri pemodelan seperti, penyuntingan sub-objek, pelbagai instrumen mesh, permukaan subdivisi, operator, dan lain-lain setelah anda selesai dengan pengembangan animasi, Clara membantu anda mengimport fail anda ke dalam lebih dari 30 format 3D seperti, Collada, Blender, Babylons, STL, FBX, STEP dan banyak lagi di liga.

Clara dilengkapi dengan perpustakaan besar bahan fotorealistik yang menawarkan bahan sederhana namun maju dengan penyediaan pencahayaan yang boleh disesuaikan dalam kelajuan super cepat. Ini adalah alat merentas platform yang berfungsi dengan sebilangan besar penyemak imbas dan OS yang merangkumi, Firefox, Chrome, Edge, Mac OS X, Linux, Android, iOS dan Windows.

Antaramuka mudah digunakan dengan proses kerja yang boleh diterima di mana anda boleh mengurungkan, mengulang, menyeret, menjatuhkan fail di mana sahaja. Selain itu, anda juga dapat menyesuaikan, meregangkan, mengadun, dan juga mengembangkan penonton 3D Custom anda sendiri. Ia membolehkan anda berkongsi karya anda dengan mudah menuntut galeri di mana ia mempunyai pelbagai model 3D dan juga menawarkan pilihan interaktif dengan bantuan jQuery. Lebih-lebih lagi, Clara juga membenarkan pengeditan oleh beberapa pengguna pada masa yang sama dengan lesen pra-pengguna.