[Selesaikan] Selesaikan Ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED Dalam Chrome

Semasa melayari internet, ada kemungkinan anda mendapat ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED di Chrome secara tidak sengaja. Tidak perlu dirisaukan apabila ralat ini muncul di Chrome, kerana ini adalah ralat yang sangat biasa. Dan, penyelesaiannya sangat mudah, dan tidak memerlukan banyak masa untuk diperbaiki.

Sambungan Terowong Err Utama Gagal Chrome

Untuk memberitahu anda, ralat ERR TUNNEL CONNECTION GAGAL berlaku di Chrome berlaku apabila Chrome tidak dapat membuat terowong yang dihubungkan dengan host laman web yang disasarkan. Ringkasnya, Chrome tidak dapat menyambung ke internet. Salah satu penyebab utama di sebalik ralat ini adalah penggunaan proksi untuk menyambung ke internet. Kadang kala, data penyemakan imbas dan Kuki yang disimpan di Chrome juga boleh menyebabkan kesalahan ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED muncul. Apa pun alasannya, kaedah untuk memperbaiki ralat ini agak mudah. Dalam kebanyakan kes, kaedah pertama yang disebutkan di bawah akan menyelesaikan masalah untuk anda. Sekiranya tidak, ada kaedah lain yang disebutkan juga, yang akan  memperbaiki  ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED di Chrome.

Betulkan 1 - Lumpuhkan Tetapan Proksi

Ini adalah kaedah pertama dan terpenting untuk menyelesaikan ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED. Sekiranya tetapan proksi digunakan pada PC anda, kesalahan ini akan muncul di Chrome. Cara menyelesaikan masalah ini adalah dengan menukar tetapan proksi pada PC anda, dan anda boleh melakukannya melalui MUDAH dengan mengikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah.

Langkah 1: - Tekan kekunci Windows + R  bersama-sama untuk Buka RUN.

Langkah 2: - Sekarang, Tulis inetcpl.cpl  di dalamnya dan Klik  OK .

Inetcpl Min

Langkah 3: - Sekarang, Klik Pada  Tab Sambungan .

Langkah 4: - Sekarang, Klik pada Tetapan LAN.

Tetapan Lan Sambungan Min

Langkah 4 : Ini akan membuka tetingkap Internet Properties dan secara automatik membawa anda ke  tab Connections . Di sana, klik pada  butang Tetapan LAN .

Sambungan Terowong Lan Err Gagal Chrome

Langkah 5 : Ini akan membuka tetingkap yang terpisah, di mana anda perlu membatalkan pilihan  Gunakan pelayan proksi untuk pilihan LAN anda . Pastikan  pilihan tetapan Mengesan secara automatik dipilih. Klik butang Ok untuk menerapkan tetapan.

Proxy Sel Err Tunnel Connection Gagal Chrome

Sekarang, mulakan semula PC anda, buka Chrome, dan lihat apakah anda dapat mengakses internet tanpa  ralat ERR TUNNEL CONNECTION FAILED . Walaupun menjalankan langkah-langkah ini akan menyelesaikan ralat bagi anda, sekiranya tidak berhasil, cubalah kaedah seterusnya.

Betulkan 2 - Tetapkan Semula Tetapan Rangkaian Untuk Menyelesaikan Ralat Chrome GAGAL Sambungan ERR

Menetapkan semula tetapan Rangkaian anda adalah kaedah lain untuk anda cuba. Di sini, anda akan menetapkan semula TCP / IP dan menyiram DNS untuk menyelesaikan ralat. Berikut adalah langkah-langkah yang harus diikuti untuk menetapkan semula tetapan rangkaian:

Langkah 1 : Buka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir . Untuk ini, buka menu Mula dengan menekan butang Windows pada papan kekunci anda, dan ketik Command Prompt di bar Carian mula . Pilihan Prompt Perintah akan muncul dalam hasil carian; klik kanan di atasnya, dan tekan pilihan  Run as Administrator di menu klik kanan.

Cmd Err Tunnel Connection Gagal Chrome

Langkah 2 : Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut. Tekan Enter setelah menaip setiap baris perintah yang disebutkan di bawah:

ipconfig / flushdns nbtstat –r netsh int ip reset netsh winsock reset

Setelah semua arahan berjaya dijalankan, mulakan semula PC anda. Buka Chrome dan periksa sama  ada ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED telah diperbaiki atau tidak. Sekiranya tidak, cubalah kaedah seterusnya.

Betulkan 3 - Tukar Alamat DNS ke Betulkan Ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED di Chrome

Alamat IPv4 DNS di PC anda harus ditetapkan untuk Mendapatkan alamat pelayan DNS secara automatik atau ditetapkan ke beberapa alamat DNS yang disediakan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet anda. Sekiranya tidak ada kaedah di atas yang berfungsi, ini boleh menjadi sebab anda mendapat  ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED di Chrome. Apa yang boleh anda lakukan ialah menetapkan alamat DNS pada PC anda ke alamat pelayan DNS Google. Ikuti langkah-langkah ini untuk menukar alamat DNS di PC anda:

Langkah 1 : Pergi ke sebelah kanan bawah skrin anda untuk mencari ikon Rangkaian di Taskbar . Ini adalah ikon yang membolehkan anda menyambung ke rangkaian WiFi di PC anda. Pada ikon Rangkaian membuat klik kanan, dan dari pilihannya, pilih pilihan Buka Rangkaian dan Pusat Perkongsian untuk membuka tetingkap Rangkaian dan Pusat Perkongsian .

Rangkaian Terowong Err Rangkaian Gagal Chrome

Langkah 2 : Di tetingkap Pusat Rangkaian dan Perkongsian, pergi ke bahagian Lihat rangkaian aktif anda . Klik pada rangkaian yang sedang anda sambungkan. Rangkaian semasa anda akan tersedia di hadapan pilihan Sambungan , seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

Sambungan Err Tunnel Gagal Chrome

Langkah 3 : Ini akan membuka tetingkap Status Sambungan Internet . Klik pada pilihan Properties di sini.

Hartanah Err Tunnel Connection Gagal Chrome

Langkah 4 : Tetingkap Properties baru akan dibuka. Pergi ke tab Networking dan cari pilihan Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4) dari senarai pilihan dan buat dua kali klik padanya.

Sambungan Terowong Ipr4 Err Gagal Chrome

Langkah 5 : Sekarang, anda akan dapat melihat apakah DNS ditetapkan untuk diperoleh secara automatik atau ditetapkan ke beberapa nilai. Bagaimanapun, anda harus memastikan bahawa penggunaan  pilihan alamat pelayan DNS berikut dipilih. Setelah anda melakukannya, masukkan alamat pelayan DNS awam Google berikut:

8.8.8.8 8.8.4.4

Sambungan Terowong Dns Err Gagal Chrome

Setelah menetapkan alamat DNS, pastikan bahawa anda memilih pilihan Validate semasa keluar . Setelah selesai, klik butang Ok untuk menerapkan tetapan DNS.

Langkah seterusnya adalah menghidupkan semula komputer anda. Selepas itu, buka penyemak imbas Chrome dan lihat apakah ini menyelesaikan masalahnya. Sekiranya tidak, cuba kaedah seterusnya.

Betulkan 4 - Hapus Data Penyemakan Imbas Di Chrome

Cuba akses internet di penyemak imbas lain. Sekiranya ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED adalah eksklusif untuk Chrome, maka masalahnya adalah dengan penyemak imbas anda. Menyemak imbas data yang disimpan di Chrome mungkin menyebabkan kesalahan ini terjadi. Jadi langkah seterusnya adalah membersihkan data penyemakan imbas yang disimpan dengan Chrome. Berikut adalah langkah yang harus diikuti untuk membersihkan data penyemakan imbas:

Langkah 1 : Di bar alamat Chrome, ketik  tetapan chrome: // dan tekan Enter untuk membuka Tetapan Chrome  . Sebagai pilihan, anda juga dapat membuka menu Chrome, dan memilih  pilihan Tetapan darinya, seperti yang ditunjukkan pada Langkah 1 dari Kaedah # 1 .

Menu Chrome Sambungan Terowong Err Gagal Chrome

Langkah 2 : Tatal ke bawah pada skrin Tetapan, kemudian klik pada  pilihan Lanjutan .

Sambungan Terowong Err Lanjutan Gagal Chrome

Langkah 3 : Di menu tetapan Chrome lanjutan, di bawah bahagian  Privasi dan Keselamatan , anda akan menemui pilihan Hapus Data Penyemakan Imbas . Klik padanya.

Hapus Sambungan Terowong Err Gagal Chrome

Langkah 4 : Ini akan membuka menu baru, di mana anda perlu memilih data yang ingin anda hapus dari Chrome. Pilih semua item, dan dari  Hapus item berikut dari menu drop-down, pilih pilihan Sepanjang Masa . Selepas itu, klik butang  Hapus Data .

Sambungan Terowong Err Sepanjang Masa Gagal Chrome

Apabila pembersihan selesai, mulakan semula penyemak imbas Chrome anda dan cuba melayari internet. jika ini tidak menyelesaikan masalah GAGAL TUNNEL CONNECTION GAGAL , pergi ke Kaedah # 5.

Betulkan 5 - Tetapkan semula Tetapan Chrome

Satu lagi perkara yang perlu anda cuba sekiranya anda mendapat ralat ERR TUNNEL CONNECTION FAILED, hanya pada Chrome adalah Menetapkan Semula penyemak imbas Chrome. Ikuti langkah-langkah ini untuk menetapkan semula Google Chrome:

Langkah 1 : Ikuti Langkah 1 dan Langkah 2 seperti yang ditunjukkan dalam Kaedah # 4 untuk membuka pilihan Tetapan Lanjutan Chrome.

Langkah 2 : Di bahagian  Tetapkan semula dan bersihkan tetapan Chrome Lanjutan, klik pada pilihan  Pulihkan tetapan ke pilihan lalai asal mereka . Ini akan mengesahkan jika anda mahu menetapkan semula penyemak imbas. Sahkan, dan setelah tetapan semula selesai, mulakan semula Chrome dan periksa sama ada ralat itu dibetulkan atau tidak.

Tetapkan semula Sambungan Terowong Err Gagal Chrome

Betulkan 6 - Kemas kini Chrome Untuk Memperbaiki Ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED

Sekiranya anda menggunakan versi Chrome yang lebih lama, mungkin ini adalah alasannya, anda mendapat ralat Kegagalan Sambungan Terowong. Periksa sama ada versi Chrome yang lebih baru tersedia. Sekiranya ya, kemas kini Chrome dan lihat apakah masalahnya diselesaikan. Berikut adalah langkah-langkah yang harus diikuti untuk mengemas kini Chrome:

Langkah 1 : Klik pada 3 titik yang terdapat di hujung paling kanan bar alamat Chrome untuk membuka menu Chrome. Di sana, pergi ke  bahagian Bantuan , dan klik pada pilihan  Tentang Google Chrome .

Mengenai Err Tunnel Connection Gagal Chrome

Langkah 2 : Penyemak imbas Chrome anda akan membuka tetingkap baru. Di sana, ia akan mula mencari versi yang lebih baru. Sekiranya ada, anda akan mendapat pilihan untuk mengemas kini Google Chrome. Mulakan kemas kini dan mulakan semula Chrome setelah kemas kini selesai.

Kemas kini Err Tunnel Connection Gagal Chrome

Sekarang periksa sama ada ini menyelesaikan masalah untuk anda.

Perkataan Akhir

Beberapa kaedah pertama yang disebutkan dalam artikel ini cuba memperbaiki ralat ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED di peringkat PC, sementara kaedah yang kemudian adalah eksklusif untuk Chrome. Sebelum anda menjalankan langkah-langkah ini, pastikan bahawa jika masalahnya hanya berlaku dengan Chrome atau penyemak imbas lain juga. Lakukan langkah sewajarnya selepas itu.