Cara Menyiapkan Miracast pada Windows 10 dan Memperbaiki jika Berhenti Berfungsi

Teknologi telah maju. Sebelumnya, kami biasa menyambungkan peranti kami menggunakan kabel, tetapi sekarang, banyak peranti dapat disambungkan tanpa wayar. Salah satu teknologi tanpa wayar tersebut ialah Miracast. Dengan menggunakan Miracast, anda boleh menyambungkan skrin komputer anda ke layar TV, projektor dan pemain media. Ini pada dasarnya adalah HDMI melalui Wi-Fi. Untuk menyambungkan peranti, peranti lain mestilah peranti yang serasi dengan Miracast, itu sahaja. Teknologi ini menjadi sangat berguna dalam beberapa tahun kebelakangan. Orang menggunakannya untuk membuat tayangan slaid, bermain permainan dan menonton filem di skrin TV besar.

Anda boleh melakukan perkara yang sama. Anda mungkin mempunyai teknologi ini di komputer anda, dan anda mungkin tidak mengetahuinya. Tetapi, jika komputer anda agak lama atau teknologi ini tidak terpasang pada sistem anda, ada cara lain untuk memperbaikinya. Bagaimana? Kami akan menunjukkan kepada anda cara menyiapkan Miracast, bersama dengan apa yang harus dilakukan sekiranya berhenti berfungsi.

Periksa Komputer Anda untuk Sokongan Miracast

Sebelum memulakan penyediaan, anda perlu memeriksa sama ada sistem anda menyokong Miracast atau tidak. Ikuti langkah-langkah untuk mengetahui.

 

Langkah 1. Klik kanan pada butang Start menu dan pilih Run .

Lari Lari

Langkah 2. Taipkan dxdiag dan klik OK .

Jalankan Dxdiag

Langkah 3. Langkah terakhir akan membuka Alat Diagnostik DirectX . Di sini, klik Simpan Semua Maklumat .

Dxdiag Simpan Semua Maklumat

Langkah 4. Pilih lokasi di mana anda ingin menyimpan fail dan klik Simpan .

Simpan Dxdiag

Langkah 5. Sekarang, pergi ke lokasi di mana anda menyimpan fail pada langkah terakhir dan buka. Periksa status Miracast seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah.

Miracast Terdapat

Sekiranya status tersebut menyatakan " Tersedia, dengan HDCP ", ini bermakna komputer anda serasi dengan Miracast. Tetapi, bagaimana jika statusnya tidak menyatakan Tersedia? Sekiranya dinyatakan demikian, ini bermaksud peranti anda tidak serasi dengan Miracast. Kami telah membincangkan penyelesaian masalah ini dalam artikel ini di akhir.

Cara Menyiapkan Miracast di Windows 10

Setelah memastikan komputer anda menyokong Miracast, kami sekarang akan memulakan penyiapan Miracast. Ikuti langkah-langkah untuk melakukannya.

Langkah 1. Klik kanan pada butang Mula dan pilih Tetapan .

Buka Tetapan

Langkah 2. Klik pada Peranti .

Peranti ]

Langkah 3. Di bawah Bluetooth dan peranti lain , pergi ke Tambahkan peranti .

Tambahkan Bluetooth Atau Peranti Lain

Langkah 4. Pilih Paparan atau dok tanpa wayar .

Tambah Paparan Tanpa Wayar

Langkah 5. Di sini, cari peranti anda dan klik padanya untuk menyambung. Peranti mesti dihidupkan untuk menyambung, jadi pastikan ia AKTIF. Apabila peranti disambungkan, anda boleh menyelaraskan paparan dengan menekan Windows Key + P .

Tambah Peranti

Cara Memperbaiki Miracast yang tidak berfungsi pada Windows 10

Sekiranya anda adalah salah satu pengguna yang tidak mempunyai Status Miracast sebagai Tersedia, tidak perlu risau. Anda masih boleh menggunakan Miracast di komputer anda untuk memproyeksikan paparan tanpa wayar. Bagaimana?

Terdapat satu daripada dua sebab di sebalik masalah ini:

1. Adakah anda Meningkatkan Komputer anda ke Windows 10?

Adakah Windows 10 yang dipasang di komputer anda adalah peningkatan dari Windows 8 atau OS lain yang sebelumnya? Sekiranya ya, itu bermaksud Windows 10 pada peranti anda mungkin tidak mempunyai sokongan Miracast yang sudah terbina dalam. Sekiranya anda ingin menggunakan teknologi Miracast di komputer anda, anda perlu membeli Penyesuai Miracast. Adaptor Miracast mudah didapati di pasaran.

 

2. Komputer anda sudah memasang Windows 10?

Sekiranya komputer anda dilengkapi dengan Windows 10 yang telah diinstal sebelumnya, maka anda tidak akan menghadapi masalah menggunakan Miracast. Masalahnya mungkin disebabkan oleh pemacu Wi-Fi atau Display Adapter yang ketinggalan zaman. Cukup kemas kini pemacu dan anda akan bebas dari masalah ini. Anda boleh mengemas kini pemacu dari laman web pengeluar komputer anda.