Cara membetulkan Ralat 0xc00d36cb pada Windows 10

Di sini, kita bercakap mengenai salah satu ralat yang paling biasa di Windows 10, ralat 0xc00d36cb . Kesalahan tertentu ini biasanya berkaitan dengan fail media, terutamanya fail video format .MKV . Seperti yang dilaporkan oleh banyak pengguna, ralat 0xc00d36cb muncul sama ada semasa memainkan fail video format MKV, atau ketika cuba mengubah perincian fail MP3 atau MP4 , seperti menukar nama fail.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda menghadapi masalah ini pada PC Windows 10 anda. Sebab yang paling biasa adalah:

  • Masalah dalam sistem Windows
  • Komponen Kedai Windows yang rosak
  • Kebenaran Fail Tidak Betul
  • Masalah dengan Profil Pengguna
  • Penyelesaian masalah
  • Fail Media Rosak

Di bawah ini, kami melihat beberapa cara untuk menyelesaikan masalah untuk anda:

Penyelesaian 1: Gunakan Pemain Media VLC

Ini lebih kepada penyelesaian daripada menjadi penyelesaian. Anda boleh menggunakan penyelesaian ini jika anda tidak dapat memainkan hanya satu atau beberapa fail video di PC anda, tetapi tidak dapat.

Mungkin fail video yang anda cuba mainkan rosak atau pemain video anda tidak menyokong format fail. Sekiranya demikian, cuba mainkan di Pemain Media VLC. Pemain media terkenal ini boleh memainkan sebilangan besar format video. Ia juga mampu memainkan fail video yang rosak pada masa-masa.

Penyelesaian 2: Jalankan Penyelesai Masalah Main balik Video

Sekiranya masalah tidak diselesaikan oleh penyelesaian di atas, ikuti penyelesaian ini. Sub-alat alat Penyelesai Masalah Windows, Penyelesai Masalah Main Balik Video mencari masalah di Windows yang mungkin menyebabkan ralat dan memperbaikinya. Berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

Langkah 1 : Tekan butang  Win + I pada papan kekunci anda bersama-sama. Ini akan membuka  aplikasi Tetapan pada PC anda. Di sana, klik pada pilihan  Kemas kini & Keselamatan .

Kemas kini Tetapan

Langkah 2 : Tetingkap baru akan muncul. Di sini, dari panel kiri, pilih  pilihan Selesaikan Masalah . Sekarang, di panel kanan, tatal ke bawah dan pilih  pilihan Pemutaran Video , kemudian klik pada butang  Jalankan penyelesai masalah .

Penyelesai Masalah Main balik Video

Sekali lagi, tetingkap baru akan dibuka. Ikuti arahan di skrin di sini untuk menjalankan penyelesai masalah. Sekiranya terdapat sebarang masalah, penyelesai masalah akan menggunakan perbaikan secara automatik.

Adakah penyelesaian ini membetulkan ralat 0xc00d36cb pada PC anda? Ikuti penyelesaian seterusnya jika tidak.

Penyelesaian 3: Tetapkan semula Cache Windows Store

Setiap kali anda memainkan fail media pada PC Windows 10 anda, main balik disalurkan melalui komponen Windows Store. Oleh itu, segala masalah atau kerosakan fail di Windows Store boleh menyebabkan masalah seperti ralat 0xc00d36cb.

Telah dilaporkan oleh pengguna bahawa menetapkan semula Windows Store Cache memperbaiki masalahnya.

Sekarang, ada dua cara untuk membuat tetapan semula Cache Window Store: a) melalui Command Prompt b) melalui Windows Settings App.

Tetapkan semula Windows Store Cache menggunakan Prompt Perintah

Langkah 1 : Buka kotak dialog Dia  Jalankan dengan menekan kekunci  Win + R bersama-sama pada papan kekunci anda. Di sana, ketik  cmd dan tekan kekunci Enter .

Jalankan Cmd

Langkah 2 : Di layar Prompt Perintah, ketik perintah berikut, kemudian tekan butang Enter :

wsreset.exe

Biarkan perintah berjalan. Setelah selesai, tutup tetingkap Prompt Perintah dan mulakan semula PC anda. Selepas dimulakan semula, lihat apakah masalahnya telah diperbaiki.

Tetapkan semula Kedai Windows menggunakan Aplikasi Tetapan

Cara alternatif untuk anda menetapkan semula Windows Store adalah melalui aplikasi Tetapan Windows. Berikut adalah langkah-langkah untuk diikuti:

Langkah 1 : Buka  aplikasi Tetapan dengan menekan kekunci  Win + I secara serentak. Dari menu Tetapan, pilih pilihan Aplikasi .

Aplikasi Tetapan

Langkah 2 : Di tetingkap Aplikasi, pilih pilihan  Aplikasi & Ciri dari panel kiri. Sekarang, di panel kanan, taip, simpan di kotak carian. Dari hasil carian, pilih pilihan  Microsoft Store untuk memperluas pilihannya. Dari pilihan, klik pada pilihan Lanjutan .

Tetapan Kedai Lanjutan

Langkah 3 : Dari pilihan baru yang muncul di layar, skrin ke bawah dan cari  pilihan Reset . Klik pada  butang Reset , kemudian sahkan tindakan anda untuk memulakan proses reset.

Tetapkan Semula Stor

Setelah tetapan semula Kedai Microsoft selesai, tutup aplikasi Tetapan, kemudian mulakan semula PC anda. Selepas dimulakan semula, periksa sama ada anda masih mendapat ralat 0xc00d36cb semasa memainkan fail video.

Penyelesaian 4: Ubah Izin Fail

Anda boleh menggunakan kaedah khusus ini sekiranya anda cuba mengubah perincian yang berkaitan dengan fail MP3 atau MP4 tertentu di PC anda, tetapi mendapat ralat 0xc00d36cb. Mungkin saja kebenaran pada fail media tidak ditetapkan untuk semua orang, oleh itu anda mendapat kesalahan.

Berikut adalah langkah-langkah yang harus diikuti untuk menukar kebenaran fail:

Langkah 1 : Dalam Penjelajah Fail, cari fail yang anda ralat. Klik kanan pada fail, kemudian pilih  pilihan Properties dari Menu Konteks .

Hartanah Mp4

Langkah 2 : Di tetingkap Properties yang terbuka, pergi ke  tab Security . Di sana, klik pada  butang Advanced untuk membuka  pilihan Menu Lanjutan .

Tetingkap Properties Fail

Langkah 3 : Tetingkap Tetapan Keselamatan Lanjutan akan dibuka. Di sini, di bawah bahagian Pemilik di bahagian atas tetingkap, klik pada  pilihan Tukar .

Fail Tetapan Pendahuluan

Langkah 4 : Tetingkap lain akan dibuka dengan nama  Pilih Pengguna atau Kumpulan . Di sini, di bawah  Masukkan nama objek untuk memilih bahagian, ketik  Semua orang , kemudian klik pada butang  Semak Nama . Setelah selesai, klik pada  butang Ok . Tetingkap semasa akan ditutup. Klik  Ok sekali lagi pada tetingkap Tetapan Keselamatan Lanjutan .

Fail Akses Pengguna

Setelah selesai, cuba buat perubahan pada fail yang menunjukkan kesalahan. Sekiranya penyelesaian ini berfungsi, teruskan dan terapkan penyelesaian yang sama ke fail lain juga yang mengembalikan ralat yang sama.

Sekiranya ralat terus mengganggu anda, ikuti penyelesaian terakhir yang akan membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Penyelesaian 5: Buat Profil Pengguna Baru di Windows

Sebagai usaha terakhir untuk menyingkirkan ralat 0xc00d36cb pada Windows 10, anda boleh membuat akaun pengguna Windows baru. Sekarang, terserah anda jika anda ingin menggunakan profil pengguna baru hanya untuk membuka / membuat perubahan pada fail, atau menggunakannya sebagai akaun utama anda.

Langkah 1 : Tekan butang  Win + I pada papan kekunci anda bersama-sama untuk membuka  aplikasi Tetapan . Di sana, klik pada  pilihan Akaun .

Tetapan Akaun

Langkah 2 : Apabila tetingkap Tetapan Akaun dibuka, pergi ke panel kiri dan pilih pilihan  Keluarga & pengguna lain . Sekarang, pergi ke panel kanan dan klik pada  Tambah orang lain ke PC ini .

Tambah Orang Lain

Langkah 3 : Tetingkap baru akan dibuka sekarang. Di sini, cukup klik pada  teks maklumat log masuk orang saya .

Tiada Maklumat Masuk

Langkah 4 : Dari skrin seterusnya, klik pada pilihan  Tambah pengguna tanpa akaun Microsoft .

Pengguna Tanpa Akaun Miscrosoft

Langkah 5 : Sekarang, anda akan mendapat pilihan untuk memasukkan nama pengguna dan kata laluan baru untuk pengguna. Masukkan butiran di bahagian masing-masing, kemudian klik pada  butang Next .

Maklumat Pengguna Baru

Ini akan membuat pengguna baru di PC Windows anda. Tutup semua aplikasi dan tetingkap di PC anda, kemudian log keluar dari profil pengguna semasa anda. Sekarang, log masuk menggunakan Nama Pengguna dan Kata Laluannya yang baru dibuat.

Dengan cara ini, anda akan dapat menyingkirkan ralat 0xc00d36cb.