Betulkan Ikon Tidak Terlihat yang Disematkan Pada Bar Tugas di Windows 10

Pilihan untuk menyematkan aplikasi yang paling banyak digunakan ke bar tugas Windows 10 ternyata sangat berguna. Ini sangat baik bagi mereka yang tidak mahu menyimpan terlalu banyak jalan pintas di desktop mereka, tetapi mahu akses cepat ke aplikasi kegemaran mereka. Ini menjimatkan banyak masa yang anda akan habiskan untuk mencari aplikasi.

Namun, ada sisi lain juga. Nampaknya, aplikasi yang disematkan kadangkala tidak dapat dilihat secara misterius sehingga menimbulkan banyak kekeliruan. Walaupun aplikasi boleh dibuka, ikon bar tugas tidak dapat dilihat di bar tugas walaupun terdapat ruang gelap untuk ikon tersebut. Jadi, bagaimana kita menyelesaikan masalah ini?

Mari lihat bagaimana.

Kaedah 1: Menggunakan Aplikasi Tetapan

Langkah 1: Klik pada butang Mula pada desktop anda dan pilih Tetapan dari menu konteks, yang terletak di atas pilihan Daya .

Tetapan Ikon Windows Desktop

Langkah 2: Di tetingkap Tetapan , klik pada Aplikasi .

Aplikasi Tetapan

Langkah 3: Di tetingkap Aplikasi , klik n tetingkap Aplikasi Lalai di sebelah kiri. Kemudian di sebelah kanan panel, tatal ke bawah dan di bawah Reset ke bahagian lalai yang disyorkan oleh Microsoft , klik Reset . Ini akan menetapkan semula semua aplikasi ke lalai.

Aplikasi Lalai Tetapkan Semula Ke Tetapan Tetapan Lalai yang Disarankan oleh Microsoft

Ini akan menyelesaikan masalah ikon pin yang hilang, namun, jika tidak, anda boleh mencuba kaedah ke-2.

Kaedah 2: Dengan Membuat Fail .Bat

Langkah 1: Salin kod yang disebutkan di bawah dan tampal ke dalam notepad:

DEL / F / S / Q / A "% AppData% \ Microsoft \ Internet Explorer \ Quick Launch \ User Pinned \ TaskBar \ *" REG DELETE HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ Taskband / F taskkill / f / im explorer.exe mulakan explorer.exe

Salin Tampal Kod Di Notepad

Langkah 2: Sekarang, simpan fail ini sebagai fail .bat di lokasi yang anda inginkan dan pilih Simpan sebagai bidang jenis sebagai Semua Fail . Anda boleh menyimpannya dengan nama apa pun, tetapi pastikan untuk menambah .bat pada akhirnya. Sebagai contoh, kami menamakannya sebagai clearpinned.bat  dan menyimpannya di Desktop . Klik Save untuk menyimpan fail.

Simpan Sebagai Nama Fail Tambah .bat Semua Fail Simpan

Langkah 3: Sekarang, klik dua kali pada fail .bat yang disimpan untuk menjalankan kod. Ini akan mengembalikan ikon anda yang disematkan.

Jalankan Fail .bat Untuk Mendapatkan Ikon Semula

Itu sahaja. Ikon yang disematkan anda kini dapat dilihat di bar tugas.