Betulkan Kursor melompat-lompat di Windows 10

Ramai pengguna telah melaporkan masalah di mana mereka tidak dapat menggunakan komputer riba mereka kerana setiap kali mereka cuba mengklik ikon apa pun, kursor mula bergerak dengan cepat selama beberapa saat sehingga berhenti.

Punca

Sebabnya mungkin banyak. Ini mungkin dengan pad sentuh (kerana kebanyakan masalah yang dilaporkan adalah oleh pengguna komputer riba). Ini mungkin dengan perkakasan touchpad atau dengan pemacu atau sistem operasi. Kami tidak dapat menyimpulkan sebab di sebalik masalah tersebut tetapi menyelesaikan masalah secara berurutan untuk mengasingkan setiap kemungkinan penyebabnya.

Penyelesaian 1] Gunakan tetikus USB luaran

Untuk mengasingkan sama ada masalah dengan pad sentuh atau perisian, kami boleh mencuba menyambungkan tetikus luaran, lebih baik USB. Oleh kerana tetikus USB menggunakan pemacu sendiri dan cepat dipasang, kami dapat menggunakannya untuk mengasingkan masalah.

Sekiranya tetikus luaran berfungsi dengan baik, masalahnya mungkin atau tidak berkaitan dengan perkakasan dan / atau pemacu pad sentuh, tetapi pasti bukan dengan sistem itu sendiri.

Ini akan menjadi kesimpulan penting sambil memutuskan semua penyelesaian berikut untuk dicuba.

Penyelesaian 2] Kemas kini Windows

Mengemas kini Windows dapat memperbaiki banyak bug. Inilah prosedur untuk mengemas kini Windows.

Penyelesaian 3] Kemas kini pemacu

Sebaiknya kemas kini pemacu papan kekunci dan pemacu untuk tetikus dan peranti penunjuk. Inilah prosedur untuk mengemas kini pemacu Windows.

Kemas kini Pemacu Tetikus Di Pengurus Peranti

Penyelesaian 4] Jalankan imbasan anti-virus

Punca di sebalik masalah ini juga boleh menjadi virus atau malware dalam sistem. Untuk mengasingkan kemungkinan ini, jalankan imbasan antivirus dan periksa sistem anda untuk masalah tersebut.

Penyelesaian 5] Gunakan penyelesai masalah Perkakasan dan peranti

Saya tidak akan mencadangkan mengacaukan sifat pad sentuh atau tetikus secara manual. Apa pun tetapannya, masalah ini tidak berkaitan. Tetapi yang terbaik yang boleh kita lakukan adalah menjalankan pemecah masalah Perkakasan dan peranti. Ia akan memeriksa tetapan secara automatik untuk mengetahui kelainan.

1] Klik pada butang Mula dan kemudian pada simbol seperti roda gigi untuk membuka menu Tetapan.

2] Pergi ke Kemas kini dan keselamatan dan kemudian ke tab Selesaikan Masalah pada senarai di sebelah kiri.

3] Jalankan penyelesai masalah Perkakasan dan peranti.Penyelesai Masalah Perkakasan Dan Peranti

4] Mulakan semula sistem setelah selesai dan periksa sama ada ia membantu menyelesaikan masalahnya.

Penyelesaian 6] Lumpuhkan pad sentuh

Sekiranya masalahnya adalah dengan pad sentuh dan kami menganggapnya mahal untuk mengganti yang sama, kami boleh mematikan pad sentuh dan menggunakan tetikus luaran sebagai gantinya. Windows memberikan pilihan untuk menurunkan kepekaan pad sentuh tetapi tidak melumpuhkannya sepenuhnya.

Untuk mematikan pad sentuh, kita boleh mematikan pemacu pad sentuh atau menggunakan perisian pihak ketiga untuk melakukan perkara yang sama. Prosedur untuk mematikan pemacu pad sentuh adalah seperti berikut:

1] Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run. Ketik perintah devmgmt.msc dan tekan Enter untuk membuka tetingkap Pengurus Peranti.

2] Luaskan bahagian Tikus dan peranti penunjuk lain dan klik kanan pada sifat pemacu Touchpad.Hartanah Pad Klik

3] Tukar status Permulaan ke Dinonaktifkan. Gunakan dan simpan tetapan.

4] Mulakan semula sistem.

Semoga ia membantu!