Cara Mendapatkan Kembali Peranti yang Hilang di Pengurus Peranti di Windows 10

Pengurus Peranti dalam sistem anda adalah tempat di mana semua perkakasan Windows yang dikenal pasti berkaitan dengan sistem anda disusun secara teratur dan menawarkan pandangan pusat semua peranti perkakasan kepada pengguna. Oleh itu, sama ada kad suara, kad grafik, kamera, pencetak, Bluetooth atau penyesuai rangkaian anda, anda akan mendapat semua perkakasan yang disenaraikan di sini. Anda boleh mengemas kini, mengaktifkan / melumpuhkan, menyahpasang, memutar balik, atau mengimbas perubahan perkakasan untuk pemacu dari sini.

Namun, kadang-kadang, anda mungkin menyedari bahawa anda tidak dapat menyambung ke komponen fizikal, misalnya, pencetak anda. Apabila anda pergi ke Pengurus Peranti dan mencarinya, anda tidak menjumpainya. Hilang! Walaupun anda tertanya-tanya apa yang seterusnya dan bagaimana menyambungkan pencetak anda, tidak banyak yang perlu dibimbangkan, kerana Windows menawarkan cara untuk mengembalikan peranti yang hilang dengan mudah. Mari lihat bagaimana.

Cara Mendapatkan Kembali Peranti yang Hilang di Pengurus Peranti di Windows 10

Langkah 1: Di Desktop anda , klik kanan pada PC ini dan klik Manage di menu konteks.

Desktop Pc Ini Klik kanan Urus

Langkah 2: Di tetingkap Pengurus Peranti , klik Pengurus Peranti di sebelah kiri paling kiri panel dan kemudian klik di mana sahaja pada senarai peranti di sebelah kanan panel.

Pengurus Peranti Kiri Di Mana Saja Di Senarai

Langkah 3: Kemudian, pergi ke tab Tindakan di bahagian atas tetingkap antara Fail dan Paparan . Klik pada pilihan Add Legacy Hardware .

Tindakan Menambah Perkakasan Lama

Langkah 3: Ini membuka tetingkap Add Wizard . Cukup klik Seterusnya untuk meneruskan.

Tambah Wizard Seterusnya

Langkah 4: Sekarang, di bahagian seterusnya, klik butang radio di sebelah untuk Pasang perkakasan yang saya pilih secara manual dari senarai (Lanjutan) dan klik Seterusnya .

Tambah Butang Radio Wizard Pasang Perkakasan Yang Saya Pilih Secara Manual Dari Senarai - Seterusnya

Langkah 5: Di bahagian seterusnya, ia akan menunjukkan senarai semua peranti yang dipasang. Jika anda tidak dapat mencari perangkat tertentu, misalnya, jika alat suara hilang, cukup klik pada pilihan Pengawal suara, video, dan permainan dan klik Berikutnya .

Tambah Wizard Pilih Untuk Menambah Hilang Peranti Seterusnya

Langkah 6: Di bahagian seterusnya, ia akan menarik semua pemacu peranti yang ada yang ingin anda pasang untuk perkakasan ini. Sekarang, pilih Pengilang dari senarai di sebelah kiri dan Model dari senarai di sebelah kanan, dan klik Seterusnya .

Tambah Model Hardware Maufacturer Seterusnya

Langkah 7: Di bahagian seterusnya, klik Seterusnya untuk mula memasang perkakasan baru.

Tambah Perkakasan Mula Memasang Perkakasan Baru Seterusnya

Langkah 8: Sekarang, di tetingkap terakhir, cukup klik Selesai setelah pemasangan selesai.

Tambah Kemasan Perkakasan

Dengan cara yang sama, anda boleh memilih dan menambahkan sebarang peranti yang hilang dari senarai peranti seperti yang ditunjukkan pada Langkah 5 dan anda sudah selesai. Nyalakan semula PC anda agar perubahan menjadi berkesan.