Betulkan: Ikon WiFi Hilang Di Taskbar di Laptop Windows 10

Sekiranya anda mempunyai komputer riba, kemungkinan anda menjalankannya dengan sambungan WiFi. Ikon WiFi terletak di sebelah kanan Taskbar (di sebelah kawasan pemberitahuan) komputer riba Windows 10 anda dalam keadaan biasa. Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda mungkin mendapati bahawa ikon WiFi hilang dari Taskbar.

Ini boleh mengecewakan kerana jika peranti WiFi anda tidak disambungkan secara automatik, anda tidak akan dapat menyambung ke peranti WiFi anda secara manual. Jadi, bagaimana untuk mendapatkan kembali ikon WiFi yang hilang di Taskbar komputer riba Windows 10 anda? Mari lihat bagaimana.

Kaedah 1: Cara Memperbaiki Ikon WiFi yang Hilang Di Bar Tugas di Laptop Windows 10 Menggunakan Pengurus Tugas

Langkah 1: Klik kanan pada Taskbar pada komputer riba Windows 10 anda dan pilih Task Manager dari menu konteks.

Klik Kanan Taskbar Task Manager

Langkah 2: Di tetingkap Task Manager , di bawah tab Processes > tatal ke bawah dan cari Windows Explorer. Pilih Windows Explorer dan klik pada butang Restart di kanan bawah tetingkap.

Pengurus Tugas Memproses Mulakan Semula Windows Explorer

The WiFi ikon akan dipaparkan anda Windows 10 komputer riba Taskbar . Sekiranya tidak, anda boleh mencuba kaedah kedua seperti di bawah.

Kaedah 2: Cara Memperbaiki Ikon WiFi Yang Hilang Di Bar Tugas di Laptop Windows 10 Menggunakan Aplikasi Tetapan

Langkah 1: Klik kanan pada Taskbar dan pilih Taskbar Settings dari menu konteks.

Klik Kanan Tetapan Bar Tugas

Langkah 2: Di tetingkap Tetapan Bar Tugas , tatal ke bawah dan klik Pilih ikon mana yang muncul pada pautan bar tugas dengan warna biru di bawah kategori Kawasan Pemberitahuan .

Kawasan Pemberitahuan Tetapan Bar Tugas Pilih Ikon Yang Muncul Pada Bar Tugas

Langkah 3: Di tetingkap seterusnya, gerakkan slaid ke kanan untuk menghidupkan Rangkaian .

Rangkaian Tetapan Bar tugas dihidupkan

Sekarang, klik kanan pada desktop untuk Refresh , dan ikon WiFi anda harus kembali pada Taskbar komputer riba anda .

* Catatan - Salah satu kaedah di atas harus mengembalikan ikon WiFi yang hilang pada Bar tugas komputer riba Windows 10 anda . Tetapi, jika kaedahnya masih tidak berfungsi, anda boleh mencuba mengemas kini pemacu Penyesuai Rangkaian , atau periksa apakah papan kekunci komputer riba anda mempunyai pilihan untuk menghidupkan WiFi (beberapa papan kekunci dilengkapi dengan pilihan ini.