Kaedah terbaik untuk Memperbaiki Ping Tinggi Dalam Permainan Dalam Talian di Windows 10

Sekiranya anda menghadapi masalah ketinggalan dengan permainan dalam talian anda, maka mungkin anda menghadapi masalah ping yang tinggi . Isu High Ping juga dikenali sebagai masalah Latency, dan ini menimbulkan beberapa masalah dalam permainan. Anda mungkin mengalami masalah dalam permainan seperti Pembekuan Permainan, pemain dalam talian lain hilang / muncul , dan lain-lain. Masalah ping tinggi dalam permainan dalam talian juga mungkin berlaku walaupun anda mempunyai kelajuan internet yang baik. Jadi, bagaimana untuk memperbaiki ping tinggi dalam permainan dalam talian untuk bermain permainan tanpa ketinggalan?

Tidak ada hanya satu atau dua cara untuk mengurangkan ping dalam permainan dalam talian. Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kelajuan ping internet. Ini mungkin sambungan internet anda , PC anda, tetapan permainan , atau beberapa faktor lain yang dapat menyebabkan kecepatan ping yang tinggi.

Cara Meningkatkan Kelajuan Ping Dalam Permainan Dalam Talian

Untuk mengurangkan / memperbaiki ping tinggi dalam permainan dalam talian , saya telah mencatat 13 teknik yang berbeza. Anda boleh mencuba teknik-teknik ini sesuai dengan kesesuaian anda, kerana teknik ini mungkin sesuai untuk satu pengguna, tetapi teknik yang lain mungkin tidak sesuai. Mari kita lihat:

# 1 - Gunakan Kabel Ethernet Bukan WiFi untuk Meningkatkan Kelajuan Ping

Disarankan oleh hampir setiap pemain dalam talian untuk menggunakan Kabel Ethernet dan bukannya WiFi untuk menyambungkan PC anda ke Internet. Jadi, jika anda menggunakan WiFi untuk internet, ini mungkin menjadi alasan untuk kecepatan ping yang tinggi.

Kabel Ethernet

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana ini berfungsi, maka izinkan saya menerangkannya secara ringkas kepada anda. Dapatkan kabel Ethernet cukup lama untuk menyambungkan penghala ke PC anda. Sekarang, sambungkan satu hujung kabel Ethernet ke port output penghala anda, dan hujung yang lain ke port Ethernet PC anda.

Biasanya, Laptop mempunyai port Ethernet terbina dalam, sementara Desktop mungkin atau tidak mempunyai port ethernet. Sekiranya anda menggunakan Desktop, dan tidak memiliki port Ethernet input, Anda harus memasukkan Kartu Rangkaian Ethernet di CPU. Juga, kabinet CPU mempunyai ruang untuk Kad Rangkaian Ethernet, jadi menambahkannya tidak menjadi masalah. Selain itu, anda mungkin perlu memasang Pemacu Kad Rangkaian Ethernet pada PC anda; CD yang mengambil perisian pemacu biasanya disertakan dengan sekeping baru.

Sebaik sahaja anda mula menggunakan internet melalui Ethernet, pasti akan ada peningkatan yang baik dalam kelajuan ping.

# 2 - Bawa PC dan Router Anda Lebih Dekat untuk Memperbaiki Ping Tinggi Dalam Permainan Dalam Talian (hanya untuk pengguna WiFi)

Inilah not-s0-pro, tetapi tip umum untuk memperbaiki ping tinggi dalam permainan dalam talian . Dan ini hanya berlaku untuk pengguna WiFi, sekiranya menggunakan kabel Ethernet untuk mengakses internet bukan pilihan. Mendekatkan PC dan Router anda antara satu sama lain pasti akan membantu anda menurunkan kelajuan ping.

Sekiranya anda menggunakan komputer riba, tidak akan menjadi masalah. Tetapi dalam kes Desktop, anda mungkin perlu menghadapi beberapa cabaran semasa melakukannya. Juga, ingat bahawa halangan seperti dinding dan bilik di antara PC dan penghala anda dapat meningkatkan kelajuan permainan ping. Oleh itu, ingat semua perkara ini semasa meletakkan semula PC dan penghala anda.

Salah satu cara untuk memeriksa sama ada anda mendapat cukup isyarat dari WiFi adalah dengan mencari kekuatan isyarat WiFi di sebelah kanan bar tugas. Sekiranya kekuatan isyarat lemah, jelas bahawa kelajuan ping akan tinggi. Oleh itu, menggerakkan komputer anda lebih dekat ke WiFi sehingga anda mendapat isyarat kuat tentang WiFi anda. Namun, jika ada tembok di antara penghala dan PC Anda, bahkan isyarat yang kuat mungkin akan menggagalkan usaha anda untuk mengurangkan kecepatan ping dalam permainan dalam talian. Oleh itu, sentiasa berhati-hati dengan semua perkara yang dinyatakan di atas untuk memperbaiki kependaman permainan dalam talian.

# 3 - Tutup Laman Web & Program yang Dijalankan di Latar Belakang

Menutup semua laman web yang terbuka di penyemak imbas anda dan program yang berjalan di latar belakang sebenarnya dapat membantu mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian. Menjalankan laman web dan program tidak hanya menggunakan sumber pemproses , tetapi ada juga yang menggunakan jalur lebar internet semasa mereka berjalan.

Penggunaan RAM dan Pemproses yang tinggi oleh program lain selain permainan, tentunya akan meninggalkan memori pemproses yang lebih sedikit untuk permainan, sehingga akan meningkatkan kependaman. Selain itu, penggunaan jalur lebar internet oleh program lain juga akan meningkatkan masa ping semasa permainan dalam talian.

Anda boleh menutup semua program dan penyemak imbas yang sedang berjalan yang tidak anda perlukan semasa permainan dalam talian. Beberapa program yang tidak penting juga dijalankan di latar belakang, jadi anda juga harus menjaganya. Untuk ini, anda boleh pergi ke Task Manager dan menutupnya. Untuk ini, ikuti langkah berikut:

Langkah 1 : Tekan  kekunci Ctrl + Shift + Esc bersama-sama. Ini akan membuka Pengurus Tugas .

Langkah 2 : Di sini, pergi ke tab Proses , dan cari nama program dalam senarai proses yang tidak diperlukan. Pilih satu proses yang tidak perlu pada satu masa dan klik pilihan  End Process untuk menutupnya.

Proses Pengurus Tugas

Catatan : Hanya tutup proses perisian generik yang anda ketahui, seperti Chrome, BitTorrent, dll.

Setelah menutup program, pergi ke  tab Performance dari  Task Manager dan lihat apakah Penggunaan CPU dan penggunaan Memori rendah.

Prestasi Pengurus Tugas

Mengikuti langkah-langkah ini akan mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian .

# 4 - Hadkan Bilangan Peranti yang Disambungkan ke WiFi

Sekiranya lebih banyak bilangan peranti yang disambungkan ke Penghala anda, baik itu PC, Peranti mudah alih, atau peranti lain, maka kecepatan ping akan menjadi tinggi. Ini juga berlaku walaupun anda disambungkan ke penghala melalui kabel Ethernet. Dengan lebih banyak bilangan peranti yang disambungkan, pengedaran lebar jalur akan menjadi tinggi, sehingga memenuhi kelajuan ping yang tinggi ke PC anda.

Putuskan Pelbagai Peranti

Jadi, bagaimana memperbaiki ping tinggi dalam permainan dalam talian? Anda sentiasa dapat menyaring peranti yang tidak diperlukan yang disambungkan ke PC anda. Semasa permainan dalam talian, anda tidak memerlukan peranti mudah alih anda, sehingga boleh terputus. Begitu juga, putuskan sambungan semua peranti yang tidak digunakan pada masa ini. Ini adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian, sehingga menghilangkan kependaman.

# 5 - Sambungkan ke Pelayan Tempatan dalam Permainan Dalam Talian

Semasa bermain permainan dalam talian, adalah idea yang baik untuk bermain permainan di pelayan tempatan. Katakanlah, anda berada di AS, dan ingin bermain di pelayan yang berpusat di Eropah, ketinggalan akan datang secara semula jadi, kerana kelajuan ping dari Eropah akan tinggi berbanding dengan AS.

Oleh itu, cubalah bermain permainan dalam talian di pelayan tempatan atau pelayan terdekat ke lokasi anda untuk mendapatkan kelajuan ping minimum.

Sekiranya bermain permainan dalam talian di pelayan jauh adalah keperluan, maka ada juga penyelesaian untuk itu. Anda boleh menggunakan VPN untuk situasi seperti itu. Rujuk Kaedah # 10 untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkara itu.

# 6 - Hentikan Muat Turun di PC untuk Meningkatkan Kelajuan Ping dalam Permainan Dalam Talian

Tidak perlu dikatakan bahawa jika anda memuat turun sesuatu di PC anda, ia akan memakan lebar jalur internet anda, jika tidak maksimum, tetapi sebahagian besarnya. Dalam kes seperti ini, jelas bahawa kelajuan ping permainan akan tinggi. Jadi, anda mesti memerhatikan muat turun semasa bermain permainan dalam talian.

Hentikan Muat turun

Sekiranya anda memuat turun sesuatu yang penting, biarkan muat turun selesai. Atau, jika boleh menunggu, jeda muat turun. Perhatikan perisian muat turun atau klien torrent di PC anda jika anda menggunakan salah satu daripadanya. Semasa memeriksa muat turun aktif di klien Torrent, perhatikan juga apakah ada sesuatu yang dimuat naik atau tidak. Sekiranya demikian, hentikan muat naik juga.

Juga, periksa peranti lain yang bersambung sekiranya ada yang dimuat turun atau dimuat naik. Sekiranya demikian, anda juga harus menghentikannya untuk meningkatkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian .

# 7 - Periksa Kelajuan Internet Anda

Kelajuan internet anda adalah salah satu faktor utama yang mengawal kepantasan permainan dalam talian. Tidak perlu dikatakan bahawa permainan dalam talian akan berjalan pada kelajuan ping yang tinggi jika kelajuan internet perlahan, sehingga permainan Anda akan berjalan lambat.

Sekiranya anda belum memeriksa kelajuan internet anda, periksa. Terdapat beberapa alat dalam talian yang akan melakukannya untuk anda, seperti alat ujian kelajuan internet ini . Sekiranya kelajuan internet anda lebih perlahan dari biasa, anda boleh menghubungi Penyedia Perkhidmatan Internet anda dan mengadu hal yang sama kepada mereka. Sementara itu, anda boleh mencuba petua ini  untuk meningkatkan kelajuan internet di Windows 10.

Ujian Kelajuan Internet

Sekiranya anda mempunyai rancangan internet asas, anda juga boleh meningkatkan rancangan anda untuk mendapatkan kelajuan internet yang lebih tinggi. Kelajuan internet yang lebih tinggi pasti akan memperbaiki kelajuan ping yang perlahan dalam permainan dalam talian.

# 8 - Mulakan semula Penghala Anda untuk Memperbaiki Ping Tinggi Dalam Permainan Dalam Talian

Sebagai asas proses ini mungkin terdengar, kadang-kadang memulakan semula penghala anda tidak berfungsi. Sekiranya Router anda telah dihidupkan untuk jangka waktu yang sangat lama, maka mulakan semula adalah idea yang baik untuk menyegarkan semula kecepatan muat turun, sehingga mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian.

Mulakan semula Penghala

Ini bukan sekadar memulakan semula sederhana. Lepaskan palam dari penghala, jangan sambungkannya selama kira-kira setengah minit, dan pasang kembali. Sekarang, lihat apakah restart telah memperbaiki kelajuan ping yang tinggi dalam permainan dalam talian atau tidak.

# 9 - Tingkatkan Penghala Anda untuk Meningkatkan Kelajuan Ping dalam Permainan Dalam Talian

Adakah anda sudah lama menggunakan penghala lama yang sama ? Router mempunyai kapasiti lebar jalur mereka sendiri, dan seperti peranti elektronik lain, mereka juga ketinggalan zaman ketika teknologi ditingkatkan. Oleh itu, pastikan penghala anda sentiasa terkini dengan sambungan internet anda.

Sangat umum di kalangan pengguna bahawa penghala mereka tidak terkini dengan penghala mereka, sehingga lebar jalur internet rendah, sehingga kecepatan ping permainan dalam talian sangat tinggi.

Anda boleh menghubungi Penyedia Perkhidmatan Internet anda dan mereka akan membantu anda dengan membuktikan maklumat sekiranya penghala anda memerlukan peningkatan. Ini adalah proses yang mudah dan akan meningkatkan kualiti internet secara keseluruhan, juga mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian .

# 10 - Gunakan VPN untuk Memperbaiki Ping Tinggi Dalam Permainan Dalam Talian

Menggunakan VPN atau Rangkaian Peribadi Maya boleh menjadi penyelesaian berguna bagi banyak orang untuk memperbaiki kelajuan ping yang tinggi dalam permainan dalam talian . Ini adalah penyelesaian khusus untuk mereka yang tinggal di kawasan di mana pelayan permainan dalam talian tidak berada. Ia juga berguna jika anda tidak mahu mengakses pelayan permainan di rantau anda, tetapi pelayan terletak di wilayah yang berbeza sama sekali.

Vpn Ping

Sebagai contoh, seseorang dari negara di Afrika ingin bermain permainan dalam talian, tetapi pelayan permainan tidak terletak di wilayahnya. Untuk ini, dia harus bermain dari pelayan permainan yang terletak di tempat lain, kata Eropah. Sekiranya dia langsung terhubung ke pelayan melalui internetnya, ada kemungkinan dia akan mendapat ping yang sangat tinggi dalam permainan dalam talian, bahkan kelajuan internetnya cukup baik. Untuk ini, apa yang dapat dilakukan orang itu ialah menggunakan VPN untuk mengakses internet dari rantau Eropah, atau sebenarnya, dari mana-mana wilayah di dunia.

Ini juga berlaku untuk orang yang berada di negara yang mempunyai pelayannya sendiri tetapi ingin bermain di pelayan negara lain.

VPN digunakan secara meluas oleh pemain di seluruh dunia untuk bermain di pelayan yang berbeza tanpa risiko kelajuan ping yang tinggi. Jadi, anda juga boleh mencuba VPN untuk mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian jika syarat di atas berlaku untuk anda.

Berikut adalah beberapa Perisian VPN percuma untuk Windows  yang boleh anda cuba. Terdapat juga perkhidmatan VPN berbayar yang tersedia juga dengan fungsi canggih.

# 11 - Gunakan Perisian Reduce Ping

Sekiranya semua yang ada di PC anda kelihatan baik dan tidak ada banyak yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki ping tinggi dalam permainan dalam talian , maka inilah satu lagi penyelesaian untuk anda. Gunakan perisian untuk mengurangkan kelajuan ping .

Terdapat perisian yang tersedia yang akan membantu anda menurunkan kadar ping, sehingga memberikan pengalaman permainan keseluruhan yang baik. Terdapat perisian ping pengurangan berbayar dan berbayar yang terdapat di luar sana. Yang percuma mungkin tidak berfungsi sebaik yang dibayar. Sudah tentu, yang berbayar dilengkapi dengan versi percubaan percuma, jadi jika anda ingin melabur dalam perisian ping berbayar, pastikan anda mencubanya terlebih dahulu. Kill Ping and Haste adalah beberapa nama terkenal dalam bidang ini.

# 12 - Permainan Daftar Putih Di Antivirus / Firewall

Sekiranya anda menggunakan perisian Antivirus atau menggunakan Firewall, teruskan dan masukkan senarai permainan dalam talian ke senarai putih untuk mengurangkan kelajuan ping. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana ini dapat memperbaiki kelajuan ping yang tinggi dalam permainan dalam talian, izinkan saya menerangkannya kepada anda.

Sekiranya anda tidak memasukkan permainan dalam talian ke dalam senarai, maka komunikasi data antara PC dan pelayan permainan anda akan dipantau oleh Antivirus yang anda gunakan dan juga oleh Firewall. Ini seterusnya meningkatkan kelajuan ping dalam permainan. Menyenaraikan permainan dalam talian bermaksud bahawa pemindahan data akan melewati Antivirus dan Firewall, dan akan mengurangkan kelajuan ping dalam permainan pada gilirannya.

Proses untuk memasukkan senarai ke program dan permainan berbeza dalam perisian antivirus yang berbeza. Oleh itu, tidak mungkin saya memberitahu anda bagaimana sebenarnya untuk melakukannya. Namun, melakukannya lebih mudah daripada yang anda harapkan. Anda boleh mencari di Google atau mencari tutorial di Youtube untuk antivirus anda untuk memasukkan permainan anda ke dalam senarai putih.

# 13 - Mengoptimumkan Grafik Permainan

Siapa yang tidak suka bermain permainan dalam grafik penuh dengan pengalaman sebenar semasa bermain? Tetapi apa gunanya grafik sebenar jika permainan ketinggalan dan tidak membiarkan anda bermain dengan betul?

Tetapan grafik permainan memainkan peranan penting dalam menentukan kelajuan pingnya . Selalu disarankan agar tetapan grafik permainan anda dioptimumkan sesuai dengan konfigurasi PC anda. Sekiranya anda bermain permainan pada tetapan grafik yang lebih tinggi daripada yang sesuai untuk PC anda, ini dapat meningkatkan kelajuan ping.

Bermain pada tetapan grafik permainan yang lebih tinggi bermaksud memanfaatkan lebih banyak sumber daya PC anda. Sekiranya sebahagian besar sumber daya PC anda digunakan oleh permainan, maka sumber yang tersedia untuk memproses komunikasi data antara PC Anda dan pelayan permainan akan lebih sedikit. Oleh itu, ia akan menghasilkan kelajuan ping yang lebih tinggi.

Sentiasa ingat untuk memastikan tetapan grafik permainan anda dioptimumkan sedemikian rupa sehingga anda tidak menggunakan semua sumber daya PC anda. Ini akan membantu anda mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian untuk memastikan semuanya berjalan lancar.

Akhirnya Perkataan

Masalah ping yang tinggi dalam permainan dalam talian adalah masalah yang sangat mengecewakan bagi banyak pemain dalam talian. Walaupun kebanyakan menghadapi masalah ini kerana sambungan internet mereka, ada faktor yang dapat anda atasi dari akhir melalui PC anda untuk mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian. Satu atau kaedah lain yang disebutkan di atas pasti akan menentukan kelajuan ping yang tinggi untuk anda. Tetapi sekiranya anda tidak berpuas hati dengan kecepatan ping, anda mesti menghubungi perkhidmatan pelanggan Penyedia Perkhidmatan Internet anda dan menimbulkan kebimbangan mengenai masalah ini.

Tolong beritahu kami dalam komen mana petua atau kaedah yang sesuai untuk anda untuk mengurangkan kelajuan ping dalam permainan dalam talian untuk anda.