Cara Memperbaiki Bunyi Papan Kekunci, Tetapi Tidak Akan Menaip Masalah pada Windows 10

Banyak pengguna melaporkan menghadapi masalah ini di mana papan kekunci tidak membenarkan anda menaip dan terus berbunyi setiap kali anda menekan sebarang kekunci. Ini adalah masalah biasa yang boleh dicetuskan apabila anda menekan kekunci tertentu pada papan kekunci dengan cara tertentu, secara tidak sengaja.

Ini adalah kekunci pintas khusus yang apabila ditekan secara tidak sengaja dengan cara khas, memungkinkan pilihan yang membawa kepada bunyi bip dan kesukaran menaip. Selain itu, bunyi mengklik pada papan kekunci disebabkan oleh kekunci Penapis menjadikan fungsi papan kekunci lebih mudah.

Namun, berita baiknya ialah, anda tidak perlu lagi menekan butang untuk menaip lagi. Ia boleh diperbaiki melalui tetapan Papan Kekunci. Mari lihat bagaimana.

Catatan: - Ini berlaku terutamanya kerana kekunci melekit. Cukup tekan SHIFT Key 5 kali dan ia akan mematikan kekunci melekit dan dapat menyelesaikan masalah dengan serta-merta.

Sekiranya ini tidak berjaya, cuba kaedah yang diberikan

Penyelesaian 1: Menggunakan panel kawalan

1. Cari panel kawalan dan klik pada ikon panel kawalan untuk membuka panel kawalan.

Panel kawalan

2. Pilih paparan mengikut> Kategori dan kemudian klik pada Kemudahan akses .

3. Klik pada perubahan bagaimana papan kekunci berfungsi .

Ubah Cara Keboard Berfungsi

4. Sekarang, hapus centang setiap pilihan kekunci.

Nyahtanda Semuanya

Penyelesaian 2: Menggunakan Aplikasi Tetapan

Langkah 1: Klik pada butang Mula pada desktop anda dan klik pada Tetapan dalam menu konteks, yang terletak di atas pilihan Daya .

Tetapan Mula Desktop

Langkah 2: Di tetingkap Tetapan , klik Kemudahan Akses .

Kemudahan Tetapan

Langkah 3: Di tetingkap seterusnya, di sebelah kiri, tatal ke bawah dan klik pada Papan Kekunci . Sekarang, di sebelah kanan panel, di bawah bahagian Use Sticky Keys , di bawah Tekan satu kekunci pada satu masa untuk pintasan papan kekunci , matikan gelangsar.

Kemudahan Papan Kekunci Akses Gunakan Kekunci Lekap Matikan

Itu sahaja. Papan kekunci anda akan kembali normal sekarang, tanpa bunyi bip dan akan menaip dengan lancar lagi.