Cara Membuat Cakera Keras Maya Pada Windows 10

Kita semua mempunyai pemacu cakera keras fizikal berpisah pada sistem kita. Tetapi kemudian, bagaimana VHD (cakera keras maya) berbeza dengan cakera keras fizikal? Ini dia. VHD terutamanya digunakan sebagai cakera keras untuk mesin maya. Mereka meniru sepenuhnya cakera keras yang ada di komputer kita. VHD juga mempunyai struktur direktori yang sama yang terdiri daripada fail dan folder dan partisi cakera. Sekiranya mempunyai struktur yang sama, anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda memerlukan VHD yang berasingan! Sekiranya Microsoft telah melancarkan ciri seperti itu, pasti ada sesuatu yang istimewa mengenainya.

VHD dapat disandarkan dengan mudah dan membolehkan anda membuat jilid dinamik, kerana anda tidak perlu memperuntukkan ruang cakera sama sekali. Anda tidak perlu membahagikan cakera keras anda untuk tujuan ini dan mereka dapat diakses dengan mudah melalui rangkaian tempatan. Juga setelah anda membuat VHD dinamik dan memasang sistem operasi, terdapat pilihan untuk boot dua kali. Oleh kerana mereka dinamik, tidak banyak ruang yang diperlukan untuk mereka dan juga, seluruh ruang dapat dikembalikan semula setelah anda menghapus fail kontena VHD.

Rasa mahu mencipta satu untuk diri sendiri? Izinkan saya membimbing anda melalui langkah-langkah membuat VHD.

Langkah Membuat Cakera Keras Maya di Tetingkap 10

LANGKAH 1 - Buka  aplikasi alat Pentadbiran di Windows 10 anda dengan menaip namanya di bar carian.

Tangkapan Skrin (224)

LANGKAH 2 - Setelah dibuka di Panel Kawalan , ke panel kanan anda akan mendapat pilihan yang bertajuk jalan pintas Pengurusan Komputer . Klik dua kali padanya.

Tangkapan Skrin (225)

LANGKAH 3 - Luaskan pilihan bernama Storage yang terdapat di panel kiri tetingkap yang akan dilancarkan. Anda akan menemui pilihan bernama Disk Management . Klik kanan padanya dan pilih pilihan Buat VHD .

Tangkapan Skrin (226)

LANGKAH 4 - Sebaik sahaja anda melakukannya, anda akan mendapati tetingkap bernama Buat dan Lampirkan VHD akan muncul. Anda akan menemui kotak teks di bawah pilihan Lokasi .

Klik butang Browse dan pilih lokasi di mana anda ingin menyimpan fail VHD.

Lokasi Vhd 1

Sekarang, Pilih folder di mana anda mahu menyimpan fail VHD.

Nama Folder Vhd 1 Min

Anda juga boleh memilih ukuran VHD dengan menukar nombor di sebelah saiz cakera keras maya . Ukuran secara lalai, akan ditetapkan dalam GB. Anda boleh mengubahnya menjadi MB (megabyte) atau TB (terabyte), jika diperlukan.

Catatan: - Anda mesti mempunyai ruang kosong 1 GB pada pemacu di mana anda telah menyimpan folder VHD jika anda memilih 1 GB sebagai ukuran cakera keras Maya.

Anda juga mempunyai dua pilihan untuk membuat cakera keras maya: -

  • Saiz Tetap (Ia memperuntukkan ukuran tetap cakera keras maya yang anda pilih)
  • Mengembangkan secara dinamis (Tidak langsung mengalokasikan ukuran yang dipilih, tetapi terus bertambah besar hingga ukuran yang diperuntukkan, kerana ukurannya bertambah.)

Tangkapan Skrin (236)

Dalam kes saya, saya telah memilih jalan "S: \ syslab \ vhd.vhd" untuk menyimpan fail VHD yang sesuai dan saya telah menetapkan ukurannya kepada 1 GB.

LANGKAH 5 - Pilih pada pilihan Memperluas secara dinamik atau Memperbaiki ukuran sebagai jenis cakera keras maya dan klik pada butang OK.

LANGKAH 6 - Setelah anda melakukan langkah-langkah di atas, anda akan menemui cakera keras maya yang dibuat, di sebelah kanan tetingkap. Klik kanan padanya dan pilih pilihan Memulakan . Ini membantu anda membuat jilid baru pada cakera.

Memulakan Min Disk

Catatan: - Disarankan agar anda memilih MBR (Master boot record).

LANGKAH 7 - Klik OK pada mesej amaran yang muncul. Kembali ke cakera yang dibuat, klik kanan dan pilih pilihan   New Simple Volume.

Tangkapan Skrin (238)

Wizard Volume Sederhana terbuka dan anda perlu mengklik butang Next untuk mengubah Tetapan.

Tangkapan Skrin (239)

LANGKAH 8 - Pilih ukuran kelantangan yang anda mahu dan klik lagi pada butang Seterusnya . Saya telah memilih pilihan yang ditetapkan secara lalai.

Tangkapan Skrin (240)

LANGKAH 9 - Di tetingkap seterusnya yang muncul, pilih huruf pemacu yang boleh anda namakan kelantangannya. Setelah selesai, pilih butang Seterusnya .

Tangkapan Skrin (241)

Saya memilih untuk menamakan pemacu sebagai P.

LANGKAH 10 - Di semua tetingkap selebihnya, terus klik pada butang Next untuk mengikuti pilihan lalai mereka.

Pilih untuk memformat partition baru.

Akhirnya, Klik pada butang Selesai di tetingkap terakhir wizard Volume Mudah.

Tangkapan Skrin (242)

LANGKAH 11 - Anda akan dapati ciptaan VHD baru dalam utiliti Pengurusan Cakera dan perkara yang sama akan kelihatan dalam Penjelajah Fail juga. Sekarang, anda sudah selesai dengan semua proses penciptaannya.

Tangkapan Skrin (244)

LANGKAH 12 - Bila-bila masa anda ingin melepaskan pemacu dan mendapatkan kembali ruang dalam memori sistem, klik kanan pada VHD yang baru dibuat dalam fail Explorer. Klik pada pilihan Eject. VHD kini akan dihapuskan.

Tangkapan Skrin (245)

Semoga artikel ini berguna. Cubalah.!