Perbaiki Kelantangan Secara automatik Naik / Turun di Windows 10

Adakah anda pernah mengalami masalah ini di mana kelantangan PC anda naik / turun secara automatik pada Windows 10 sehingga ia bisu? Ini adalah ralat yang telah mengganggu banyak pengguna sejak akhir-akhir ini. Banyak pengguna telah melaporkan bahawa setiap kali mereka mendengar muzik atau membuka lebih dari satu tab / tingkap yang menghasilkan suara, volume akan disesuaikan secara automatik, tanpa campur tangan manual. Ia juga boleh naik sehingga 100% secara automatik.

Walaupun ini benar-benar menjengkelkan, kabar baiknya adalah, kita dapat menyelesaikan masalahnya. Mari lihat bagaimana.

Kaedah 1: Melalui Tab Komunikasi

Langkah 1: Pergi ke butang Mula di desktop anda dan klik kanan padanya. Pilih Jalankan dari menu konteks.

Mula Desktop Klik Kanan Jalankan

Langkah 2: Dalam perintah Jalankan , ketik mmsys.cpl di medan carian dan tekan OK .

Jalankan Perintah Mmsys.cpl Ok

Langkah 3: Sekarang, di tetingkap Suara yang terbuka, pilih tab Komunikasi dan pilih butang radio di sebelah Jangan buat apa-apa .

Tekan Terapkan dan kemudian OK untuk menyimpan perubahan dan keluar.

Tab Komunikasi Bunyi Tidak Berlaku Ok

Sekarang but semula PC anda dan kelantangannya mestilah baik. Sekiranya masalah berlanjutan, cubalah kaedah ke-2.

Kaedah 2: Melalui Sifat Bunyi

Di sini, kita harus mematikan semua peningkatan fon kepala dalam sifat bunyi.

Langkah 1: Ikuti Langkah 1 dan Langkah 2 dari Kaedah 1 untuk membuka kotak dialog Suara  .

Mula> klik kanan> Jalankan perintah> mmsys.cpl> OK

Sekarang, pilih tab Main balik , pilih peranti main balik yang menyebabkan masalah, dan klik pada butang Properties di bahagian bawah.

Sebagai contoh, masalahnya boleh berlaku dengan Speaker , Headphone , atau Mikrofon .

Langkah 2: Di kotak dialog Properties , pilih tab Peningkatan dan tandai kotak di sebelah Nonaktifkan semua peningkatan .

Tekan Terapkan dan kemudian OK untuk menyimpan perubahan dan keluar.

* Catatan - Jika tetapan speaker atau fon kepala sistem anda dilengkapi dengan Mod Segera , pastikan untuk mencentang kotak itu juga.

Sekarang, but semula PC anda agar perubahan berkesan dan masalah kelantangan anda harus diselesaikan sekarang. Sekiranya masalah masih ada, ikuti kaedah ke-3.

Kaedah 3: Dengan Mengemas kini Pemacu

Langkah 1: Tekan kekunci Windows + X bersama-sama pada papan kekunci anda untuk membuka pengurus konteks. Pilih Pengurus Peranti dari menu.

Win + X Device Manager

Langkah 2: Di tetingkap Pengurus Peranti , tatal ke bawah untuk mencari Pengawal Suara, video, dan permainan . Klik untuk mengembangkannya. Sekarang, pilih peranti audio, klik kanan padanya dan klik Kemas kini pemacu .

Di sini, kami memilih Realtek Audio dan klik kanan padanya.

Peranti Pengawal Suara, Pengawal Video Dan Permainan Realtek Audio Klik Kanan Kemas kini Pemacu

Langkah 3: Di tetingkap Update Driver , klik pada Browse my computer for driver .

Kemas kini Tetingkap Pemacu Carian Komputer Saya Untuk Pemandu

Langkah 4: Di tetingkap seterusnya, klik Biarkan saya memilih dari senarai pemacu yang ada di komputer saya .

Biar Saya Pilih Dari Senarai Pemacu Yang Ada Di Komputer

Langkah 5: Seterusnya, pergi ke Model dan pilih Peranti Audio Definisi Tinggi .

Klik Seterusnya .

Model Peranti Audio Definisi Tinggi Seterusnya

Pemacu Peranti Audio Definisi Tinggi kini akan dipasang. Mulakan semula PC anda agar perubahan menjadi berkesan. Ini harus menyelesaikan masalah kelantangan, tetapi jika tidak, ikuti kaedah ke-4.

Kaedah 4: Dengan Nyahpasang Pemacu dan kemudian Pasang Semula

Langkah 1: Buka tetingkap Pengurus Peranti seperti yang ditunjukkan di atas dalam Kaedah 3> Langkah 1.

Sekarang, pergi ke bahagian Pengawal suara, video dan permainan sekali lagi dan kembangkannya. Klik kanan pada Realtek Audio dan pilih Nyahpasang dari menu konteks.

Pengawal Suara, Pengawal Video dan Permainan Pengurus Realtek Audio Klik Kanan Nyahpasang

Setelah dinyahpasang, mulakan semula PC anda. Pemacu akan dipasang secara automatik semasa Windows dimulakan. Ini harus menyelesaikan ralat, tetapi jika tidak, ikuti kaedah ke-5.

Kaedah 5: Dengan Mematikan Audio Dolby Digital Plus

Kaedah ini adalah untuk mereka yang menggunakan peranti yang disokong Dolby Digital Plus.

Langkah 1: Ikuti Langkah 1 dan Langkah 2 dari Kaedah 1 untuk sampai ke kotak dialog Suara . Sekarang, di bawah tab Main balik , pilih alat suara yang diselaraskan secara automatik dan klik pada butang Properties di bahagian bawah.

Langkah 2: Di tetingkap Properties , pergi ke tab Dolby dan tekan butang Power di sebelah nama jenama ( Dolby Digital Plus ) untuk mematikannya.

Sekarang, but semula PC Windows 10 anda dan sekarang masalah di mana kelantangan PC anda secara automatik naik / turun pada Windows 10 harus diselesaikan. Tetapi, jika masih sama, cubalah kaedah ke-6.

Kaedah 6: Dengan Menjalankan Penyelesaian Masalah

Langkah 1: Tekan kekunci Win + R bersama-sama pada papan kekunci anda untuk membuka arahan Run . Sekarang, taip panel kawalan dan tekan OK .

Win + R Run Command Control Panel Panel Ok

Langkah 2: Di tetingkap Panel Kawalan , ketik Penyelesaian Masalah di medan carian dan tekan Enter . Sekarang, klik pada Penyelesaian Masalah .

Penyelesaian Masalah Carian Panel Kawalan

Langkah 3: Di tetingkap seterusnya, klik Lihat semua di sebelah kiri panel.

Penyelesaian Masalah Lihat Semua

Langkah 4: Di tetingkap seterusnya, di bawah Nama , cari dan pilih Mainkan Audio . Klik kanan padanya dan pilih, Jalankan sebagai pentadbir .

Semua Kategori Nama Tetingkap Memainkan Audio Klik kanan Jalankan Sebagai Pentadbir

Langkah 5: Seterusnya, klik Advanced dan kemudian tekan Next .

Maju Seterusnya

Langkah 6: Sekarang, ikuti arahan dan tunggu sehingga penyelesai masalah selesai mengesan dan menyelesaikan masalah.

Tunggu Sehingga Mengesan Masalah Ikut Arahan Untuk Memperbaiki

Ini harus menyelesaikan masalah kelantangan,. Tetapi, jika anda masih melihat ralat, ikuti kaedah ke-7.

Kaedah 7: Dengan Mengenalpasti Adakah Ini Kerana Masalah Luar

Sering kali, anda mungkin tidak menyedari, masalahnya mungkin bukan pada perkakasan sistem anda, tetapi pada peranti luaran. Sebagai contoh, kelantangan mungkin naik / turun secara automatik kerana kekunci yang tersangkut di papan kekunci anda, atau kerana roda tetikus. Ya, itu mungkin, dan jadi, lebih baik anda periksa semula jika peranti luaran menyebabkan masalah.

Anda mungkin menggunakan tetikus luaran (dengan roda) untuk meningkatkan atau mengurangkan kelantangan, dan anda tidak pernah tahu, mungkin masalah pemandu atau mekanikal yang berkaitan dengan pemandu yang mungkin menyebabkan masalah ini. Yang boleh anda lakukan hanyalah mencabut tetikus USB, dan menghidupkan semula PC Windows 10 anda, dan ini akan menyelesaikan masalahnya.

Sebagai alternatif, pelakunya juga boleh menjadi kekunci kelantangan pada papan kekunci anda yang mungkin tersekat. Ini juga boleh menjadi kunci yang tersekat pada monitor anda, jika menggunakan monitor yang dihubungkan dengan pembesar suara. Oleh itu, pastikan anda memeriksa semua kemungkinan ini.

Semua kaedah di atas dicuba dan diuji, dan mereka harus menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan kelantangan PC secara automatik naik / turun pada Windows 10. Namun, jika tidak ada kaedah di atas yang berfungsi, periksa kad audio yang anda gunakan di sistem anda. Periksa sama ada ia tidak rosak dan dipasang, dengan cara yang betul. Berkali-kali, itu pun kemungkinan.