12 Alat Penganalisis Ruang Disk Terbaik untuk Windows 10

Kami berurusan dengan data di komputer kami dari hari ke hari, dan semua data ini disimpan dalam fail dan folder. Komputer disusun sedemikian rupa sehingga mereka melakukan semuanya secara metodis sambil mengatur data dalam kategori tertentu seperti dalam folder, yang disimpan dalam pemacu tempatan. Namun, dengan semakin banyak muat turun permainan dan kandungan media, cakera keras semakin tepu dengan data. Pendek kata, ia menghabiskan sebahagian besar ruang simpanannya, dengan itu, memperlahankan PC anda.

Dengan fail yang ditambahkan setiap hari di sistem anda, daripada menyimpannya di cakera anda dan menyumbat ruang, lebih baik membersihkan ruang untuk data yang lebih penting. Untuk ini, anda memerlukan penganalisis ruang cakera yang cekap yang dapat menjalankan imbasan, mencari data tersebut, dan menyampaikannya kepada anda agar mudah difahami. Ia dapat mengumpulkan semua jenis data termasuk fail, video, fail pemasangan untuk aplikasi, dan banyak lagi, dengan itu membersihkan ruang cakera anda.

Berikut adalah beberapa penganalisis ruang cakera terbaik yang dapat membantu anda mengosongkan ruang cakera keras anda dengan cekap.

Saiz Pokok Percuma

Saiz Pokok Min

Sekiranya anda mencari alternatif mudah dengan antara muka yang licin, maka TreeSize Free boleh menjadi pertaruhan terbaik anda. Ini mengumpulkan semua butiran mengenai ruang berguna yang tersisa di dalam cakera keras dengan cepat dan mudah. Perisian ini memeriksa semua aktiviti tanpa mengira sama ada paparan terperinci atau program berjubin.

Anda juga dapat menggunakannya untuk telefon pintar dan peranti mudah alih dengan mengakses pengurus storan dari menu konteks folder atau pemacu. Ia kemudian menunjukkan ukuran direktori bersama dengan ukuran semua subdirektori. Selain itu, ia juga menjalankan imbasan pada pemacu rangkaian dan pemacu awan yang disatukan secara tempatan. Yang terbaik, ia boleh dipasang dalam pelbagai bahasa antarabangsa selain Jerman dan Inggeris.

Harga: percuma

SpaceMonger

Space Monger Min

SpaceMonger membantu mengosongkan ruang cakera keras di komputer anda dan juga storan rangkaian bersama. Ia dapat menjalankan imbasan, atau memetakan sistem, rangkaian, dan penyimpanan awan OneDrive anda sambil menguruskan semuanya. Di samping itu, ia membolehkan anda menyalin data, memindahkan fail, dan bahkan mengeluarkannya untuk membersihkan ruang simpanan. Anda juga dapat mencari fail dan folder besar dengan cepat menggunakan visual Treemap.

Apa lagi? Ini juga mencari fail berdasarkan ukuran dan jenis, dan juga dengan kriteria anda sendiri menggunakan carian yang fleksibel. Anda juga boleh membersihkan pemacu berdasarkan senarai fail yang dibuat dengan berkesan.

Harga: percuma

WinDirStat

Min Windirstat

Perisian analisis kecepatan cakera ini bukan hanya membantu anda melihat penggunaan data, tetapi juga berfungsi sebagai alat pembersih untuk versi Windows yang berbeza. Semasa anda melancarkan program, ia membaca keseluruhan pohon direktori sekaligus dan kemudian memperkenalkan pokok direktori dalam tiga paparan yang mudah:

  • senarai direktori yang serupa dengan paparan pokok Windows Explorer, bagaimanapun, dikelaskan mengikut ukuran fail atau ukuran subtree.
  • paparan treemap yang menyajikan semua kandungan direktori pokok direktori dalam sekejap.
  • senarai sambungan yang berfungsi sebagai tajuk sambil menunjukkan data yang berkaitan dengan jenis fail.

Setiap fail ditunjukkan dengan segi empat tepat warna dengan peta jalan, dan luas setiap segi empat sama dengan ukuran fail. Susunan segi empat (fail) membantu direktori membentuk lebih banyak segi empat yang mengandungi fail dan subdirektori. Ini menjadikan kawasan mereka setara dengan ukuran pokok kecil. Singkatnya, setiap warna mewakili setiap fail atau segi empat tepat yang ditunjukkan dalam senarai peluasan.

Harga: percuma

CCleaner

Sekiranya anda berhasrat membersihkan sampah cakera keras anda, pilihan pertama adalah CCleaner. Penganalisis ruang cakera ini dapat membersihkan ruang penyimpanan dengan mudah atau juga dapat menjalankan penyelenggaraan PC automatik sepenuhnya. Ia terdapat dalam dua versi, standard (percuma) dan berbayar. Versi standard membersihkan ruang simpanan, membebaskan aktiviti dalam talian anda, dan memastikan sistem anda sentiasa terkini sehingga dapat dipercepat.

Versi berbayar menawarkan semua ciri yang digabungkan untuk versi percuma dan yang maju. Ia dilengkapi dengan ciri automasi yang kuat yang membantu membersihkan PC anda sambil membuat cepat dan selamat.

Harga: versi percuma tersedia; versi pro berharga $ 19.95

Pembersih Cakera Bijaksana

Ini adalah satu lagi alat penganalisis penyimpanan hebat yang menawarkan pembersihan dan penyahbentuk semula secara percuma. Ia membersihkan semua data, penyemak imbas, dan fail Windows yang tidak diingini. Pada masa yang sama, ia juga mendefragmentasi cakera keras anda. Ia membersihkan semua fail yang tidak diingini atau sementara yang menyekat ruang penyimpanan komputer anda. Ini membantu menjadikan sistem anda berjalan lebih pantas.

Di samping itu, ia membersihkan sebarang aktiviti dalam talian, kuki, dan sejarah penyemak imbas untuk Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox, dan Opera. Ini pada dasarnya membersihkan sisa-sisa yang dibuat oleh sistem Windows dan aplikasi lain. Program ini juga memfokuskan pada prestasi PC melalui defragmentasi. Sebagai bonus, ia juga membolehkan anda menetapkan pembersihan cakera automatik yang dilakukan setiap hari, mingguan, atau bulanan berdasarkan keperluan anda.

Yang terbaik, perisian ini percuma dan bebas virus.

Harga: percuma

SpaceSniffer

Perisian padat ini membantu anda mengetahui cara fail dan folder diletakkan di dalam cakera keras anda. Ini menggunakan format pandangan Treemap yang menawarkan pandangan segera mengenai penempatan fail dan folder besar pada sistem anda. Program ini juga mengimbas pemacu untuk memeriksa keadaan di dalamnya. Yang perlu anda lakukan ialah mengklik sekali dan elemen yang dipilih akan memaparkan semua perincian kandungan.

Sekiranya anda mencari maklumat terperinci, anda perlu terus memilih elemen dan mereka akan memaparkan semua butiran yang diperlukan dengan sewajarnya. Untuk melihat folder kecil dalam paparan yang lebih besar, anda hanya perlu mengklik dua kali di atasnya dan memperbesar pandangan ke tahap maksimum. Selanjutnya, untuk mendapatkan gambaran mengapa tidak ada lagi ruang kosong yang tersedia di media, cukup ketik jenis fail dalam pilihan penapis dan tekan enter. Untuk memeriksa fail yang dianalisis, ia membolehkan anda menandainya.

Harga: percuma

Wiztree

Wiztree adalah penganalisis ruang cakera mudah alih yang membantu anda mencari fail dan folder pada cakera keras anda dengan cepat. Alat pantas ini bukan hanya membaca MFT (Master File Table) langsung dari cakera keras dalam format NTFS, tetapi membantu anda mencari fail yang lebih besar pada cakera anda yang telah menghabiskan banyak ruang. Anda juga dapat mencari fail besar dan sekumpulan fail kecil dalam paparan Treemap.

Walaupun anda dapat mencari fail dengan pantas menggunakan nama atau pencocokan wildcard, anda juga dapat mengatur isi cakera keras yang lengkap mengikut ukuran folder dan juga dapat membuang fail dan folder. Ia membolehkan anda mengeksport butiran fail ke CSV, membolehkan anda mengimbas semua jenis sistem fail cakera keras seperti NTFS, rangkaian, FAT, dll., Dan banyak lagi.

Harga: percuma

Laporan JDisk

Alat ini membantu anda mengetahui jumlah ruang cakera keras yang dihuni oleh fail dan direktori mana. Di samping itu, anda juga dapat menemui fail dan folder yang sudah lapuk di dalam pemacu. Program ini mengimbas cakera dan pemacu untuk mencari semua data dan kemudian mengumpulkannya dan membentangkannya kepada anda dalam bentuk carta sinopsis dan jadual perincian.

Perisian ini dilengkapi tanpa iklan, dilengkapi tanpa caj, dan percuma seumur hidup. Ia serasi dengan semua platform utama yang merangkumi Mac, Windows, dan Linux.

Harga: percuma

Saiz Folder

Ia menguruskan penggunaan ruang cakera anda dengan lebih baik. Ini adalah salah satu alat menganalisis ruang cakera yang paling kuat yang membantu memeriksa sebarang jenis peranti storan yang boleh diakses oleh komputer hos. Ia boleh menjadi bahagian rangkaian, cakera tempatan, storan yang disambungkan ke rangkaian, dan banyak lagi. Ia menawarkan laporan terperinci yang dinamik dan interaktif dalam paparan lajur yang menawarkan perincian mendalam mengenai ruang cakera yang dilindungi.

Anda juga dapat melihat peruntukan elemen di seluruh sistem fail anda semasa imbasan berterusan. Selanjutnya, ia menghasilkan laporan berdasarkan fail di seluruh kategori sistem fail tempatan dan rangkaian yang berbeza. Selain itu, dari penyampaian volume tempatan dan rangkaian yang kuat dengan laporan tren bersepadu, pilihan untuk mencari sistem fail yang berbeza untuk fail dan folder berdasarkan nama, umur, ukuran, atribut, pemilik, dll. Hingga mengimbas dan melihat kategori sistem fail tempatan dan jauh yang berbeza di banyak utas pada masa yang sama, atau menghasilkan analisis yang sangat disesuaikan dengan butiran khusus yang diperlukan, ada banyak yang ditawarkan.

Harga: Percubaan percuma 14 hari tersedia; peningkatan bermula pada $ 60 untuk lesen pro pengguna tunggal

TweakNow Diskanalyzer

Ini adalah satu lagi penganalisis ruang cakera hebat yang mudah, namun merupakan salah satu alat yang paling berkesan untuk menganalisis susunan fail dan folder pada cakera keras. Ia dilengkapi dengan antara muka mesra pengguna yang ringkas dan mudah difahami. Ini memudahkan penggunaan yang boleh digunakan dengan segera tanpa memerlukan panduan bertulis. Yang perlu anda lakukan ialah memilih pemacu dari menu dan klik pada butang yang bertuliskan "Scan Drive". Ini juga membolehkan anda memeriksa prosedur analisis hanya pada folder tertentu.

Tekan butang "Scan Folder", pilih folder untuk dinilai, atau cukup klik pada menu drop-down dan jalankan imbasan dengan cepat pada folder biasa seperti muzik, gambar, video, dokumen, dll. Program ini sebenarnya sudah diketahui kerana menghasilkan laporan yang berkesan dalam format yang mudah difahami. Anda dapat melihat laporan dalam tampilan pohon dengan grafik bar biasa yang menunjukkan jumlah ruang yang digunakan oleh folder mana dan folder mana yang menggunakan ruang paling banyak.

Harga: perisian percuma

DiskSavvy

Alat analisis penyimpanan ini tidak hanya menganalisis disk, tetapi juga mengimbas bahagian rangkaian, sistem NAS, dan peranti penyimpanan perniagaan. Anda dapat mengakses beberapa fitur yang merangkumi analisis penggunaan cakera dan pilihan pengkategorian fail yang membantu anda mendapatkan gambaran tentang bagaimana ruang disk digunakan, bagaimana laporan disimpan, dan operasi pengurusan fail dijalankan.

Oleh itu, jika anda ingin melihat lebih daripada sekadar data dengan ukuran, anda boleh menggunakan penapis khas yang membolehkan anda melihat data dengan bantuan klasifikasi yang berguna. Sebagai contoh, anda dapat melihat berdasarkan kategori seperti masa dibuat, pelanjutan, nama pengguna, masa yang diakses, dan banyak lagi.

Harga: versi percuma tersedia; bermula dari $ 50

Penganalisis Cakera Pro

Disk Analyzer Pro membantu anda membersihkan simpanan cakera keras anda semasa menyusun fail anda pada sistem Windows anda. Ini juga menguruskan penggunaan ruang cakera anda dengan bijak, dengan demikian, meningkatkan ruang Hard Disk anda. Semasa anda menganalisis cakera keras, ia mengumpulkan data penggunaan ruang penyimpanan dan menunjukkan kepada anda ukuran, jumlah, dan peratusan fail. Program ini membantu anda mencari fail dan folder yang lebih besar dan juga fail yang dihapus atau berlebihan untuk membebaskan data. Ini membantu mendapatkan ruang cakera yang berguna sambil mengekalkan ruang cakera dengan teratur.

Perisian ini juga menguruskan penggunaan ruang cakera yang diklasifikasikan berdasarkan ukuran file, jenis, tanggal, pemilikan, dan atribut. Anda sekarang dapat melihat lebih jauh untuk memeriksa fail mana yang menggunakan ruang disk yang paling banyak. Ini juga membolehkan anda mencari fail sampah menggunakan parameter carian anda sendiri. Apa lagi? Anda bahkan boleh menghapus fail sementara atau tidak perlu yang menyekat ruang cakera anda. Yang terbaik, anda boleh menemui fail dan folder terbesar, dan juga fail lama yang memenuhi banyak ruang cakera keras anda. Anda juga mungkin mempunyai pilihan untuk menghapus fail-fail ini dengan segera, menjadikan ruang penyimpanan tidak bersepah.

Harga: versi percuma tersedia; peningkatan bermula dari $ 39 untuk lesen perniagaan

Kesimpulannya

Walaupun terdapat banyak penganalisis ruang cakera seperti ini, ini adalah beberapa yang terbaik yang dapat membebaskan ruang cakera anda dengan cepat dan cekap. Pemacu keras adalah salah satu bahagian sistem yang paling diabaikan dan kami tidak menyedari pentingnya sehingga sistem mula memberikan prestasi yang perlahan. Memandangkan kita menggunakan komputer kita setiap hari, kita harus memastikan bahawa kita menjalankan imbasan untuk fail yang tidak diingini dan berlebihan berulang kali untuk membantu sistem berjalan dengan lancar. Oleh itu, pilih dari penganalisis ruang cakera terbaik dan buat sistem anda berjalan lebih pantas.