Cara Mengakhiri Proses dalam Pengurus Tugas Windows 10

Pada versi awal windows Microsoft, ketika kami melakukan klik kanan pada setiap proses dalam proses windows yang berjalan, kami mendapat pilihan untuk mengakhiri proses di sana. Tetapi, pada versi terakhir windows yang dikenali sebagai windows 10, MS telah membuang pilihan ini di sana. Sekarang, anda harus pergi ke butiran ke dan kemudian di panel perincian, cukup klik kanan dan anda akan mendapat pilihan untuk menamatkan proses dan menamatkan proses.

Membunuh proses dalam versi Windows yang lebih awal

bar proses-akhir-tugas

Menamatkan proses sekarang di Windows 10

Anda hanya perlu melangkah lebih jauh dalam mengakhiri proses di bar tugas Windows 10. Buka task manager dengan menekan CTRL + Shift + Esc.

Anda juga boleh membuka pengurus tugas dengan menekan kekunci w indows + x dan kemudian memilih Pengurus tugas dari menu.

Setelah anda mengetahui proses yang ingin anda bunuh, klik kanan dan pada menu yang terbuka, klik Pergi ke butiran .

go-todetails-taskbar

Sebaik sahaja anda mencapai tetingkap butiran, klik kanan pada proses dan klik pada pokok proses Tamat.

PROSES TAMAT-POHON

Dengan cara ini anda boleh mengakhiri pokok proses.

Perhatikan bahawa pokok proses akhir mempunyai kesan yang sama dengan proses akhir. Ini juga membunuh sub proses yang dilampirkan dengan proses dan membantu anda menyingkirkan proses yang telah macet. Sebaik sahaja prosesnya dibunuh, dan anda but semula tetingkap, ia akan bermula semula tanpa gangguan sama sekali.