12 Alat Perbandingan Fail Percuma Terbaik untuk Windows 10

Bekerja pada komputer setiap hari juga menambah fail dan dokumen tersebut. Semakin banyak fail, semakin banyak sampah, dan mereka memerlukan perhatian khusus anda. Anda tidak mahu terus menambahkan fail pendua atau terlepas perubahan yang dibuat pada fail oleh orang lain, bukan? Membandingkan fail anda secara berkala adalah penyelesaian untuk ini.

Membandingkan beratus-ratus fail secara manual adalah tugas yang membosankan dan hampir mustahil. Ada kemungkinan besar anda akan kehilangan sesuatu. Anda mungkin juga ingin memeriksa semula fail jika terdapat perubahan yang dilakukan oleh penggodam! Perkara paling bijak yang perlu dilakukan di sini adalah menggunakan alat perbandingan fail untuk membandingkan fail dengan berkesan, sambil anda menjimatkan masa.

Walaupun aplikasi seperti Google Drive, atau Dropbox dapat menolong anda dengan tahap tertentu dengan menjalankan semakan fail, anda perlu menggunakan perkhidmatan ini. Untuk itu, anda juga memerlukan sambungan internet. Selain itu, anda perlu menggunakan perkhidmatan ini dan memuat naik fail untuk memantau perkhidmatan secara berkala.

Di sini kami telah menyenarai pendek beberapa alat perbandingan fail terbaik yang menjadikan semuanya lebih mudah dan menjimatkan masa.

AptDiff

Perbandingan Fail Aptdiff

AptDiff adalah perisian percuma yang sekarang dihentikan, tetapi masih tersedia untuk dimuat turun melalui beberapa laman web pihak ketiga. Walaupun percuma, ini adalah alat perbandingan fail yang maju dan responsif untuk Windows. Ini membolehkan anda membandingkan dua fail (teks atau binari) untuk memeriksa apakah salah satu daripadanya adalah pendua. Ia dimuat turun dengan cepat dan cukup mudah tanpa komplikasi. Dari pilihan untuk menyesuaikan pintasan papan kekunci, mendapatkan sandaran fail, atau memperibadikan fon dan warna UI hingga menyokong berbilang bahasa, ada banyak kemampuannya.

Harga: percuma

DiffMerge

Perbezaan

Mereka yang mencari alat perbandingan fail akan mendapati DiffMerge sangat membantu kerana ciri-cirinya yang hebat. Aplikasi membandingkan fail secara visual dan bahkan menggabungkannya pada platform utama seperti Windows, Mac, dan Linux. Lebih-lebih lagi, secara grafik menggambarkan pengubahsuaian antara kedua-dua fail tersebut. Ia juga mempunyai pilihan seperti penekanan intra-line dan sokongan lengkap untuk penyuntingan. Begitu juga, ia menunjukkan pengubahsuaian (penggabungan) antara tiga fail, secara grafik.

Ini memungkinkan file untuk bergabung secara automatik bila memungkinkan, dan juga memungkinkan kontrol penuh pada penyuntingan file yang dihasilkan. Selanjutnya, ia membandingkan dua folder secara bersebelahan, sambil memaparkan fail mana yang hanya terdapat dalam satu fail atau yang lain. Ia juga menunjukkan pasangan fail yang sama atau berbeza.

Harga: percuma

Diffuse

Perbandingan Fail Berbeza

Sekiranya anda mencari alat grafik yang ringkas namun hebat yang membantu menggabungkan dan membandingkan fail teks, Diffuse boleh menjadi pertaruhan terbaik anda. Ia dapat membandingkan fail rawak secara selari dengan mudah sambil memberi anda pilihan untuk menyesuaikan pencocokan garis secara manual dan juga pilihan untuk mengedit fail secara langsung.

Bukan hanya itu, ia juga dapat memulihkan pindaan fail dari perpustakaan Darcs, SVK, Monotone, Git, Mercurial, Bazaar, RCS, Subversion, dan CVS untuk perbandingan dan penggabungan. Apa lagi? Pencocokan garis dapat diubah secara manual oleh pengguna, pilihan untuk penyorotan sintaks, atau navigasi papan kekunci yang mudah adalah beberapa ciri utama lain yang harus diperhatikan.

Harga: percuma

UjianDiff

Perbandingan Fail Examdiff

Ini adalah alat perbandingan fail yang mudah digunakan, yang membolehkan anda membandingkan dengan dokumen. Examdiff adalah perisian percuma yang tidak memerlukan anda menyebutkan kedua-dua nama fail, tetapi hanya memasukkan nama direktori untuk salah satu fail untuk perbandingan harus baik. Antara ciri pentingnya ialah pilihan memilih automatik untuk mengingat fail yang sepadan, pengesanan perubahan fail secara automatik dan memberitahu pengguna untuk mengulangi perbandingan fail, pemilihan cepat dua fail untuk membandingkan, seret dan lepas pilihan untuk menambah satu atau dua fail di tetingkap program , atau penyuntingan kedua-dua fail dengan mudah.

Terdapat banyak lagi ciri yang ditawarkan oleh alat ini yang boleh anda terokai di platform Windows anda.

Harga: percuma

KDiff3

Kdiff3

Kdiff3 membolehkan anda memuat naik sehingga 3 fail untuk dibandingkan dalam satu masa. Ia menunjukkan arahan di mana anda perlu memuatkan fail yang ingin anda bandingkan. Anda boleh melihat fail bersebelahan di antara muka kemudian. Yang perlu anda lakukan hanyalah menatal untuk melihat semuanya sekaligus.

Program membandingkan atau menggabungkan dua atau tiga fail atau direktori input teks, dan juga memaparkan hasilnya mengikut baris dan setiap watak (!). Lebih-lebih lagi, ia menawarkan pilihan penggabungan automatik dan penyunting terbina dalam untuk penyelesaian konflik gabungan dengan mudah.

Selain itu, ia menyediakan sokongan untuk Unicode, UTF-8, dan codec lain, dan juga KIO pada KDE yang membolehkan anda mengakses ftp, sftp, fish, smb, dan banyak lagi.

Antara ciri utama yang lain adalah, mencetak perbezaan, penjajaran garis secara manual, dan penggabungan sejarah kawalan versi secara automatik. Yang terbaik adalah, ia dilengkapi dengan antara muka pengguna grafik yang responsif.

Harga: percuma

Perbandingan Perkongsian Kerja

Perbandingan Perkongsian Kerja

Sekiranya anda mencari alat canggih yang sesuai untuk perniagaan, Workshare Bandingkan sangat sesuai. Ini membolehkan anda membandingkan dokumen perkataan dan bahkan PDF (berdasarkan teks). Ia dapat berjalan di penyemak imbas, telefon bimbit, PC, atau juga dapat disertakan dalam platform pembuatan, perkongsian dan pengurusan dokumen lain.

Program memastikan bahawa ia menyelesaikan proses dengan cepat dan tepat sambil memastikan bahawa tidak ada sedikit perubahan yang terlewat. Walaupun panjang atau kerumitan kandungan, anda boleh beralih dengan mudah antara perubahan yang berasingan. Anda juga boleh fokus pada pengubahsuaian yang dikelompokkan dalam kategori.

Ini membolehkan anda melakukan perbandingan dari Outlook, dan juga mengkaji fail Word, PDF, Excel dan PowerPoint. Apa lagi? Ini juga memberi anda pilihan untuk membandingkan potongan teks atau kod, atau anda dapat membandingkan dua gambar atau jadual, atau dalam hal ini, kandungan apa pun. Keupayaan untuk mengakses dokumen semasa dalam perjalanan adalah salah satu ciri hebatnya yang lain.

Harga: percubaan percuma disediakan; versi pro bermula dari $ 15

WinMerge

Perbandingan Fail Winmerge

Winmerge adalah alat perbandingan fail sumber terbuka dan bebas yang direka untuk Windows. Ini membantu anda membandingkan kedua-dua fail dan folder, yang menghasilkan perbezaan dalam format teks visual yang mudah dikendalikan dan difahami. Sangat berguna dalam mengenal pasti perubahan yang berlaku antara versi projek yang berbeza, dan dengan itu menggabungkan perubahan antara versi yang berbeza.

Program ini juga dapat digunakan sebagai alat perbandingan luaran atau penggabungan, atau juga sebagai aplikasi mandiri. Ia dilengkapi dengan antara muka tab, menyokong Unicode, dan menangani format fail teks Windows, Unix dan Mac. Perbandingan folder, perbandingan gambar, kawalan versi, atau penggabungan shell, adalah beberapa ciri utama yang lain.

Harga: percuma

Meld

Perbandingan Fail Meld

Meld adalah alat perbandingan fail yang direka khas untuk pembangun. Alat visual dan penggabungan visual ini membolehkan anda membandingkan fail, direktori, dan projek yang dikendalikan versi. Program ini menawarkan perbandingan fail dan direktori dua hingga tiga arah. Ia juga menyokong beberapa kawalan versi yang terkenal. Ini juga membantu anda mengkaji perubahan kod dan mendapatkan tambalan. Apa yang menarik, ia juga dapat membantu anda menentukan apa yang berlaku di dalam gabungan tersebut.

Ia dapat mengedit fail dan pembaharuan perbandingan dalam perjalanan, dan juga memungkinkan anda beroperasi dengan mudah antara perbezaan dan konflik. Penyorotan sintaks adalah ciri perbandingan failnya yang lain. Anda juga dapat membandingkan dua atau tiga direktori dengan setiap fail, sambil memaparkan fail baru, hilang, dan diubah. Selain itu, secara langsung dapat membuka perbandingan fail, dan bahkan dapat menyaring fail atau direktori untuk mengelakkan melihat perbezaan yang salah.

Program ini memberikan sokongan untuk beberapa sistem kawalan versi, seperti Git, Mercurial, Bazaar dan SVN. Selain itu, ini juga memungkinkan Anda melancarkan perbandingan file untuk menganalisis perubahan yang dibuat, melihat status versi file, dan banyak lagi. Selain itu, ia menggabungkan dua fail secara automatik dengan bantuan nenek moyang bersama, tandakan dan tunjukkan versi asasnya, mengunci asas penggabungan hanya baca untuk menghilangkan kesilapan, dan banyak lagi.

Harga: percuma

tkdiff

Perbandingan Fail Tkdiff

Tkdiff adalah aplikasi sederhana dan mudah untuk perbandingan fail yang dapat digunakan untuk membandingkan masalah dalam dua file. Ia berfungsi dengan dokumen teks biasa (dalam format teks), dan dokumen TCL. Bahagian yang terbaik adalah, alat ini mudah digunakan dan oleh itu, dapat dikendalikan oleh semua jenis pengguna sama ada pemula atau berpengalaman.

Ia dilengkapi dengan jenis antara muka yang biasa dengan reka bentuk yang sederhana, di mana anda mempunyai pilihan untuk memilih fail untuk perbandingan menggunakan penyemak imbas fail. Anda dapat melihat hasilnya dalam tetingkap dua tetingkap. Di sini anda dapat melihat dengan jelas perbezaan yang terdapat di antara kandungan fail yang ditandai dengan warna biru. Ini mungkin disebabkan oleh ciri sorotan sintaksis.

Ia menunjukkan nombor garis, memintas ruang putih, menyegerakkan bar tatal, dan juga perbezaan pertama, sebelumnya, terakhir atau seterusnya. Ia juga dapat menulis file penggabungan, atau menggunakan fitur pencarian sambil menangani sejumlah besar data. Program ini hampir tidak menggunakan CPU dan memori sistem dan oleh itu, ia tidak menghalang masa proses aktif yang lain.

Harga: percuma

Dok Diff

Diff doc adalah alat perbandingan fail mudah yang membantu anda membandingkan fail dengan pantas, tepat dan mudah. Sama ada anda menggunakan MS Word, Excel, WordPad, Notepad atau editor lain, yang perlu anda lakukan ialah memuatkan fail yang asli dan yang telah diubah, dan kemudian klik butang muat semula untuk membandingkan fail (atau tekan papan kekunci F5on) dan perbandingan fail muncul dengan serta-merta.

Ini juga membolehkan anda membandingkan folder untuk mengetahui dengan tepat fail mana yang telah berubah sebelum melakukan perbandingan fail terperinci. Aplikasi ini dapat menunjukkan perbezaan fail dalam dua kemungkinan pandangan, seperti dalam mod 'All In One' atau 'Side By Side'. Kelebihan kedua-dua paparan adalah bahawa menggantung di antara keduanya semudah klik tetikus (atau hanya dengan menekan F6). Dan akhirnya, terdapat pelbagai jenis dan pilihan laporan yang membantu berkongsi perbezaan yang dikesan dengan rakan anda.

Harga: percubaan percuma disediakan; peningkatan tersedia dengan harga $ 399.95

Membandingkan fail anda secara berkala tidak hanya membuat anda selamat dari penggodam atau perubahan yang anda lewatkan, tetapi juga akan membebaskan banyak ruang pada sistem anda yang akan diambil oleh pendua fail. Oleh itu, jaga kebersihan sistem anda dengan alat perbandingan fail super ini dan dapatkan prestasi maksimum.

DocuProof Enterprise

Docuproof oleh GlobalVision membandingkan dua fail yang berbeza untuk menguruskan ketepatan teks yang terdapat dalam karya seni, dokumen, dan rancangan pengembangan kemasan. Dengan cara ini anda dapat memastikan bahawa tidak ada pengubahsuaian yang tidak dijangka semasa teks anda beralih dari salinan dokumen ke cetakan.

Ciri pembacaan bukti automatik membantu mengelakkan kesalahan terkecil sekalipun. Program ini menawarkan alat yang berbeza yang dapat mengenal pasti perbezaan dalam bahasa apa pun. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menilai teks dan bahasa asing yang diperakui oleh anda.

Ia juga berfungsi sebagai perisian perbandingan dokumen, yang dapat memeriksa PDF akhir yang dihasilkan dibandingkan dengan dokumen teks asli. Ini membantu memastikan perbandingannya konsisten. Ia membolehkan anda membandingkan dokumen PDF, dokumen dua perkataan, dua fail teks, atau fail dengan dua jenis yang berbeza. Ini juga dapat mengesan kesalahan ejaan, perubahan, penambahan atau penghapusan salinan, dan jika ada lokasi yang berubah.

Dari kepekaan ukuran fon, pemeriksaan halaman web, atau pemeriksaan templat hingga pemeriksaan tabel, dan menangani fail asli, ia menawarkan banyak fitur yang harus diperhatikan.

Harga: bermula dari $ 150 setiap pengguna

Melebihi Bandingkan Versi 3

Beyond Bandingkan adalah satu lagi alat perbandingan fail yang hebat yang menggunakan teknologi pintar untuk membandingkan fail dan folder. Ia menggunakan perintah mudah tetapi kuat yang menyoroti perbezaan yang anda cari dengan mengabaikan perintah yang tidak anda minati. Ini membantu menggabungkan perubahan, menyegerakkan fail, dan bahkan menghasilkan laporan.

Apa lagi? Dengan menggunakan alat ini, Anda juga dapat mengakses data (situs FTP, perangkat media, sumber WebDAV, repositori svn, dan penyimpanan awan) di mana saja. Paling baik, ia serasi dengan semua platform utama, seperti Windows, Mac dan Linux. Lebih-lebih lagi, ia menawarkan penonton perbandingan bersepadu untuk pelbagai jenis data.

Harga: versi pro berharga $ 60, setiap tempat duduk