12 IDE Percuma Terbaik untuk C ++ untuk Windows 10

C ++ adalah salah satu tahap pengaturcaraan yang tinggi yang masih popular sejak awal. Ia masih diterapkan secara aktif dalam pengembangan banyak aplikasi dan sistem di seluruh dunia. C ++ adalah bahasa unik yang menjadi asas bahasa pengaturcaraan utama seperti, Java, C #, Python, dll. Lebih-lebih lagi, bahasa pengaturcaraan ini banyak digunakan oleh pengaturcara profesional untuk pembangunan perkakasan.

Oleh itu, mereka yang ingin memperoleh pengetahuan mengenai C ++, mesti mengetahui bahawa IDE (Integrated Development Environment) adalah tempat terbaik untuk menjadikan pengaturcaraan berjalan lancar. Ini kerana IDE disatukan dengan fungsi seperti penyahpepijatan, penyelesaian kod, penyusunan, dan banyak lagi.

IDE digunakan terutamanya untuk menawarkan elemen program perisian yang berlainan semasa aplikasinya sedang dalam pembangunan. Bahagian terbaik mengenai perisian adalah antara muka yang menarik. Mari terokai beberapa IDE terbaik untuk C ++ di Windows yang disenarai pendek oleh kami.

Studio Visual

Idea Visual C Plus Plus

Ini adalah IDE yang dilengkapi sepenuhnya yang berfungsi dengan semua platform utama seperti Windows, web, cloud, dan Android. Visual Studio IDE membolehkan anda menulis kod dengan betul dan berkesan tanpa kehilangan keadaan fail yang ada. Seseorang dapat dengan mudah memperbesar spesifikasi seperti struktur panggilan, fungsi yang berkaitan, log masuk, dan status ujian. Anda juga boleh memanfaatkan perkhidmatan yang membantu merefleksikan, menganalisis, dan memperbaiki masalah kod.

Visual Studio memandu anda melalui sokongan langsung semasa anda membuat kod, walaupun bahasa yang digunakan (C # / VB, C ++, JavaScript, Python, dan banyak lagi). Yang menarik ialah, IntelliSense meramalkan API semasa anda menulis dan melengkapkan secara automatik untuk meningkatkan kelajuan dan kecekapan. Lebih-lebih lagi, ini membantu anda membuat pangkalan kod yang besar dengan mudah tanpa kehilangan konteks kodnya.

Harga: versi percuma tersedia; peningkatan bermula dari $ 45 / bulan

Sekatan Kod

Sekatan Kod

Kod :: Blok adalah CE, C ++, dan Fortran IDE yang tersedia secara percuma. Ini dirancang untuk memenuhi keperluan pengguna yang paling menuntut. IDE ini dibangunkan untuk menjadi sangat fleksibel dan boleh dikonfigurasi sepenuhnya. Ia menampilkan semua yang anda perlukan, menawarkan penampilan, rasa, dan kawalan yang stabil di pelbagai platform.

IDE ini dirancang di sekitar sokongan pemalam yang dapat ditingkatkan dengan pemalam. Anda boleh menambahkan semua jenis fungsi dengan mengekod atau memasang pemalam. Sebagai contoh, fungsi pemasangan dan penyahpepijatan sudah ditawarkan oleh pemalam.

Harga: sumber percuma dan terbuka

Gerhana

Gerhana

Eclipse adalah salah satu IDE terkemuka untuk C dan C ++ yang berdasarkan platform Eclipse. Ia menawarkan sokongan untuk pengembangan projek dan rangka kerja yang ditadbir untuk rantai alat yang berbeza, kerangka pembuatan klasik, navigasi sumber, dll. Ia juga menyokong alat pengetahuan sumber yang berbeza, misalnya, penggredan, penyemak imbas definisi makro, navigasi lipatan dan hiperpautan, alat debug visual, penyunting kod dengan sorotan sintaks, dan banyak lagi.

Ini adalah perisian sumber terbuka dan bebas yang berfungsi dengan semua platform utama yang merangkumi, Windows, Mac OS X, dan Linux. Ia menawarkan antara muka pengguna yang hebat yang membantu mengatur elemen dengan kemudahan drag and drop.

Harga: percuma

Clion

Clion

Clion adalah IDE yang hebat dan pelbagai platform untuk C dan C ++ yang merangkumi standard C ++ kontemporari, libc ++, dan Boost. IDE ini mengetahui kodnya dengan baik dan menguruskan rutin semasa anda memberi tumpuan kepada perkara-perkara teras. Salah satu ciri utamanya adalah, melakukan refactoring yang membolehkan anda menamakan semula simbol, menggeser anggota ke atas atau ke bawah peringkat, mengubah tandatangan fungsi, dan juga memastikan bahawa pemfaktoran semula automatiknya akan menghasilkan perubahan yang diperlukan di seluruh kod dengan betul.

Debugger bersepadu menganalisis dan menyelesaikan masalah dengan mudah menggunakan UI debugger IDE yang mesra yang menampilkan GDB / LLDB sebagai backend. Selain itu, ia juga menghubungkan ke proses asli atau debug dari jarak jauh. Ia juga menganalisis pandangan pembongkaran tanpa adanya sumber.

Clion juga menawarkan pandangan sebaris lengkap projek anda menggunakan nilai pemboleh ubah yang dipaparkan tepat di editor semasa anda membuat debug. Di samping itu, ia memeriksa keadaan semua pemboleh ubah untuk fungsi yang dipilih dalam bingkai tumpukan yang sama. Ia juga menganalisis hasil panggilan fungsi atau beberapa ungkapan yang rumit.

Harga: Percubaan percuma selama 30 hari tersedia; peningkatan bermula dari $ 199 / pengguna untuk tahun 1

Vim

Idea Vim C

IDE ringan ini adalah editor teks yang sangat boleh dikonfigurasi untuk membuat dan mengubah jenis teks apa pun, dengan cekap. Dalam kebanyakan sistem Unix dan Apple OS X, ia ditambahkan sebagai "vi". Vim sangat stabil dan sentiasa dirancang untuk pengalaman yang lebih baik. Ini adalah IDE yang konsisten dengan undo tree pelbagai peringkat.

Vim menawarkan sistem pemalam yang komprehensif dan menawarkan sokongan untuk beberapa bahasa pengaturcaraan dan format fail. Ia juga menawarkan fungsi carian dan pertukaran yang kuat. Lebih-lebih lagi, ia bergabung dengan banyak alat dan juga menawarkan sokongan untuk semua bahasa yang mempromosikan pengekodan cepat.

Harga:

CodeLite

Idea Codelight

CodeLite adalah IDE sumber terbuka dan bebas yang mengkhususkan diri dalam bahasa pengaturcaraan C, C ++, PHP, dan JavaScript. Ini adalah IDE merentas platform yang terutama digunakan untuk pembangun backend yang menggunakan Node.js dan berfungsi dengan semua platform utama yang merangkumi Windows, Mac OS X, dan Linux.

Ini juga membolehkan anda mengurungkan atau mengulang operasi, melakukan tindakan penyuntingan dasar, menggeser, menghapus, atau menukar baris, menukar ke mod layar penuh, menyembunyikan, atau mengungkap ruang kosong, bersama dengan fungsi yang mendukung pencarian dan penggantian kata.

Anda juga dapat membuat penanda buku, melakukan tindakan debug cepat, dan juga mengkonfigurasi tetapan editor kod sumber dengan membiarkan alat tersebut menampilkan angka baris. Di samping itu, anda juga dapat memanfaatkan fungsi pelengkap automatiknya yang terintegrasi. Lebih-lebih lagi, perisian ini juga dapat menyelaraskan baris kosong semasa menyimpan fail. Anda juga boleh menyesuaikan penanda halaman, memperuntukkan kekunci panas, memilih fon dan warna latar, dan banyak lagi.

Harga: sumber percuma dan terbuka

IDB NetBeans

Kacang bersih

NetBeans IDE adalah program sumber terbuka dan bebas yang membantu pengguna mengembangkan aplikasi mudah alih, web, dan desktop menggunakan Java, JavaScript, HTML5, PHP, C / C ++ dan banyak lagi. Ia berfungsi dengan semua platform utama yang merangkumi Windows, Linux, Solaris, dan MacOS.

Bahagian yang terbaik adalah, ia dapat dipasang dengan mudah dan boleh digunakan langsung dari kotak. Ia dilengkapi dengan semua alat yang diperlukan oleh pembangun untuk membangun aplikasi profesional dan lintas platform untuk mudah alih, web, desktop, dan perusahaan.

Harga: percuma

Pencipta Qt

QT Creator adalah IDE hebat lain yang pantas, mudah, dan menawarkan pengalaman yang paling menyeronokkan untuk pembangun C ++. IDE merentas platform ini dilengkapi dengan penyunting kod C ++ canggih, reka bentuk GUI terbina dalam dan pereka bentuk, kod cepat, alat navigasi, dan banyak lagi. Ini sangat disukai oleh pembangun kerana API dan perpustakaannya kerana ini konsisten, terperinci, mesra pengguna, dan didokumentasikan dengan baik.

Di samping itu, ia dilengkapi dengan sekumpulan alat lengkap yang dirancang untuk membuat aplikasi dan antara muka pengguna sekali, dan kemudian menyebarkannya lebih jauh dalam OS dan desktop mudah alih yang berbeza. Paling baik, ia dilengkapi dengan antara muka yang mudah dan responsif. Ia menampilkan editor kod dengan penyorotan sintaks dan penyelesaian automatik, pembuatan UI seret-dan-reka, alat debugging & profil visual, dan banyak lagi.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci asas API Qt dan perpustakaan, anda boleh mendapatkan panduan dari halaman dokumentasi mereka.

Harga: percuma

Dev C ++

Devplus Plus

Ini adalah IDE yang dilengkapi sepenuhnya yang dirancang untuk bahasa pengaturcaraan C dan C ++. Ia menggunakan port Mingw GCC (GNU Compiler Collection) sebagai penyusun. Ia membina eksekusi Win32 tempatan, seperti konsol atau GUI. Orwell Dev-C ++ juga boleh dicampurkan dengan Cygwin dan digunakan.

Ini dilengkapi dengan banyak ciri yang lebih disasarkan kepada pengaturcaraan asas dan bukan pengaturcaraan lanjutan. Ia dapat dipasang dengan mudah membantu anda mula bekerja dengan aplikasi dengan serta-merta. Bahagian yang terbaik adalah, antara muka cukup mudah digunakan, dengan semua pilihan disusun dengan rapi untuk akses mudah dan cukup luas.

Alat ini membantu anda membuat dan mengedit beberapa format fail sumber biasa seperti .C, .CPP, .CC, .C ++ atau .CP. Ia juga dapat menguruskan fail header menggunakan sambungan berikut: .H, HPP, .RH dan .HH. Ia juga menyokong skrip sumber seperti .RC dan membolehkan anda menyimpan projek anda dalam format .DEV biasa. Menyusun dan menyahpepijat, konfigurasi individu untuk penyusun, persekitaran, dan penyunting adalah beberapa ciri lain.

Harga: percuma

Pembina C ++

Pembangun C Plus Plus

Ini IDE yang pantas, yang menampilkan reka bentuk dan pembangunan bersepadu untuk aplikasi terkini. Bagi mereka yang ingin membina aplikasi merentas platform yang kuat yang merangkumi "tumpukan penuh" dari pangkalan data hingga UI yang menarik untuk Rehat, dan seterusnya, C ++ Builder adalah semua yang mereka perlukan. Dengan menggunakan aplikasi ini, aplikasi C ++ anda dipasang secara tempatan untuk platform mudah alih dan desktop.

Ini membantu menjimatkan masa dan usaha anda yang jika anda gunakan untuk belajar bahasa pengaturcaraan yang berbeza untuk setiap platform tambahan. C ++ Builder Rio (10.3) membantu pembangun membina aplikasi yang cantik dan berprestasi tinggi untuk Windows, macOS, iOS dan Android, dengan asas kod asas yang sama. Ini membawa peningkatan ketara bagi pembangun C ++ yang merangkumi sokongan win32 C ++ 17, penyelesaian kod yang dipertingkatkan, penyahpepijatan untuk binaan yang dioptimumkan dan perpustakaan baru.

Ini juga membuat peningkatan pada VCL untuk paparan DPI Tinggi, sokongan Per Monitor V2, sokongan platform mudah alih yang dikemas kini untuk Android API26 dan iOS12, dan banyak lagi.

Harga: bermula dari $ 1495

Pembangunan Mono

Monodevelop

Sekiranya anda mencari IDE yang memberi kuasa kepada pembangun untuk menulis aplikasi desktop dan web di Windows, Mac OS X, dan Linux, dengan cepat, maka MonoDevelop dapat menjadi pertaruhan terbaik anda. Yang terbaik, ia juga menjadikan para pemaju sangat mudah untuk memindahkan aplikasi .NET yang dibina dengan Visual Studio ke MacOS dan Linux sambil mengekalkan asas kod tunggal untuk semua platform.

Ia dilengkapi dengan pilihan penyuntingan teks lanjutan seperti sokongan untuk C #, templat kod, dan lipatan kod. Di samping itu, ia juga menawarkan susun atur tetingkap yang dapat disesuaikan sepenuhnya, pengikat kunci yang ditentukan pengguna, dan sekumpulan alat luaran. Dari sokongan berbilang bahasa (C #, F #, Visual Basic .NET, Vala), atau debugger bersepadu yang menyahpepijat aplikasi Mono dan tempatan, hingga pilihan untuk membuat aplikasi GTK # dengan mudah, terdapat banyak ciri seperti itu yang menjadikan alat ini popular.

Harga: percuma

Anjuta

Anjuta adalah IDE serba lengkap yang dilengkapi dengan beberapa pilihan pengaturcaraan termasuk pengurusan projek, editor sumber, pereka GUI, wizard aplikasi, dan banyak lagi. Alat ini memberi tumpuan terutamanya pada menawarkan antara muka pengguna yang mudah, dan itu juga boleh digunakan. Lebih-lebih lagi, ia kuat dan membantu dalam pembangunan yang berkesan.

Ia dilengkapi dengan antara muka yang mudah dikendalikan dan dilengkapi dengan alat yang hebat. Ini mempunyai beberapa templat penyihir dan projek yang mudah untuk memulakan dengan projek baru. Bahagian yang terbaik ialah, program ini menyokong sebahagian besar bahasa pengaturcaraan C, C ++, Java, Javascript, Python, dan Vala.

Lebih-lebih lagi, ia menyokong integrasi penuh untuk pengembangan WYSIWYG UI untuk aplikasi GTK + / GNOME, GDB bersepadu sepenuhnya untuk debugging onboard, dan banyak lagi.

Harga: percuma

Program IDE adalah kaedah terbaik untuk membina aplikasi tanpa kesalahan dan yang dapat dikekalkan dengan cekap. Walaupun terdapat banyak IDE yang tersedia dalam talian untuk C ++, ada beberapa yang melebihi jangkaan anda. Jadi, buat pilihan dari senarai di atas dan bina aplikasi C ++ di Windows, dengan mudah.