Cara Memulakan semula proses explorer.exe di Windows 10

Windows Explorer atau File Explorer adalah pengurus fail yang digunakan oleh Windows yang membolehkan pengguna menguruskan fail, folder dan sambungan rangkaian dan juga membantu mencari fail dan komponennya yang berkaitan. Ini telah berkembang dari masa ke masa untuk menyokong ciri baru yang tidak terhad kepada pengurusan fail seperti memainkan audio dan video dan melancarkan program yang berbeza. Ini adalah utiliti pengurusan fail grafik penting untuk sistem operasi Windows. Ia pada awalnya diperkenalkan dengan Windows 95 dan kemudian dikenali sebagai File Explorer. Dalam setiap kejadian pengguna cuba mengakses cakera atau membuka folder yang berisi fail, Windows Explorer sedang digunakan.

Matlamat utama utiliti pengurusan fail ini adalah untuk membolehkan pengguna bekerja dengan mudah dengan fail dan direktori yang terdapat di mana-mana cakera yang disambungkan.

Explorer.exe adalah shell pengguna Windows Explorer. Explorer.exe juga digunakan oleh Desktop, menu Start, Taskbar dll. Ia terletak di pemacu C di folder C: \ Windows. Setiap kali proses explorer.exe berhenti, desktop menjadi kosong dan kemudian dibuka semula. Untuk menyegarkan explorer.exe, ia mesti dimulakan semula.

Kaedah berikut akan membolehkan anda memulakan semula explorer.exe supaya dapat diperbaharui.

Kaedah 1:

Langkah 1: Taip  Pengurus tugas  di bar Carian Windows. Kemudian klik pada  pilihan Pengurus tugas yang  ditunjukkan di bahagian atas hasil carian.

Permulaan Pengurus Tugas

Sebagai alternatif, anda boleh membuka  fungsi Run  dengan menekan  kekunci Windows + R.  Kemudian ketik sama ada  launchtm  atau  taskmgr  di  Run  Tab dan kemudian klik  OK .

Jalankan Pengurus Tugas

Langkah 2: Pergi ke  Tab Proses  dan pilih  Windows Explorer . Kemudian klik pada  Mulakan semula .

Proses Pengurus Tugas

Kaedah 2:

Kaedah berikut juga boleh digunakan untuk memulakan semula explorer.exe menggunakan Command prompt.

Langkah 1: Ketik  Command prompt atau cmd  di bar carian Windows. Klik kanan pada Command Prompt yang ditunjukkan di bahagian atas hasil carian. Kemudian klik pada  Run as administrator dari senarai.

Pentadbir Prompt Perintah

Langkah 2: Anda perlu menghentikan proses explorer.exe terlebih dahulu. Untuk melakukannya, ketik arahan berikut:

taskkill / f / im explorer.exe

Anda kemudian harus memulakan proses explorer.exe. Untuk melakukannya, ketik arahan berikut:

mulakan explorer.exe

Perwakilan visual kedua-dua perintah di Command prompt dapat dilihat pada gambar di bawah:

Perintah Penjelajah

Oleh itu, anda kini boleh memulakan semula proses explorer.exe di Windows 10 dengan mengikuti salah satu kaedah di atas.