Selesaikan Kesalahan MMC Tidak Dapat Membuat Snap-in (diselesaikan)

MMC atau Microsoft Management Console adalah aplikasi Windows yang menyediakan kerangka pengaturcaraan dan GUI (Antaramuka Pengguna Grafik). Konsol (alat pentadbiran kolektif) juga dibuat, disimpan dan dibuka di MMC.

Sejumlah pengguna Windows 10 menghadapi masalah di mana MMC ini  Tidak Dapat Membuat Kesalahan Snap-in muncul dengan nama folder CLSID. Sekiranya anda juga mendapat ralat ini, kami akan membantu anda memperbaikinya.

Masalah ini boleh berlaku jika konfigurasi pendaftaran snap-in rosak atau jika fail sistem rosak. Kami akan berusaha menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan kaedah kami. Lakukan kaedah sehingga masalahnya diperbaiki.

Betulkan 1 - Hidupkan Rangka Kerja .NET

Menghidupkan Microsoft .NET Framework telah berfungsi untuk kebanyakan pengguna. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka Panel Kawalan. Untuk membuka Control Panel, pergi ke Cortana dan ketik Control Panel di kawasan carian. Sekarang, pilih Panel Kawalan dari hasil.

Buka Panel Kawalan

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka Panel Kawalan. Sekarang, pergi ke Program .

Panel Kawalan Program

Langkah 3. Di tetingkap Program, klik Hidupkan atau matikan ciri Windows . Ia akan berada di bawah Program dan Ciri .

Hidupkan atau Matikan Ciri Windows

Langkah 4. Langkah terakhir akan membuka Ciri WIndows: Hidupkan atau matikan ciri Windows dalam tetingkap kecil. Di sini, tandakan kotak di sebelah .Net Framework 3.5 (termasuk .NET 2.0 dan 3.0) . Untuk memilih komponennya mengikut keperluan anda, anda boleh mengembangkannya dan menandainya juga. Selepas itu, klik OK .

Aktifkan Rangka Kerja Bersih 3.5

Langkah 5. Sekarang, Mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya masalah tidak dapat diselesaikan, cuba kaedah seterusnya.

Betulkan 2 - Betulkan Pendaftaran

Oleh kerana ralat konfigurasi pendaftaran dapat menyebabkan ralat ini juga, kami akan berusaha memperbaiki registri. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Open Run. Untuk membuka Run, klik kanan pada butang Start menu dan pilih Run .

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka tetingkap Run . Di sini, ketik regedit dan klik OK .

Jalankan Regedit

Langkah 3. Langkah terakhir akan membuka Registry Editor . Di sebelah kiri tetingkap, ikuti jalan berikut.

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ MMC \ SnapIns

 Pendaftaran Snapins

 

Langkah 4. Dalam folder Snapins , cari folder yang namanya dinyatakan dalam mesej ralat sebagai CLSID .

Folder Pendaftaran Snapins 2

Langkah 5. Setelah mencari folder yang betul, klik kanan di atasnya dan kemudian klik Eksport . Ini adalah untuk membuat sandaran fail pendaftaran ini.

Selepas itu, sekali lagi klik kanan pada folder yang sama dan pilih Padam .

Apabila diminta pengesahan, klik Ya .

Langkah 6. Sekarang, Mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya tidak, ikuti kaedah seterusnya.

Betulkan 3 - Lakukan Imbasan Pemeriksa Fail Sistem

Kami akan memeriksa fail yang rosak dan cuba memperbaikinya menggunakan Pemeriksa Fail Sistem. Imbasan SFC adalah alat Windows 10 terbina dalam, yang mencari dan memperbaiki fail sistem yang rosak. Fail yang rosak adalah salah satu sebab di sebalik kesalahan tersebut. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka Prompt Perintah sebagai Pentadbir. Untuk melakukan ini, pergi ke Cortana dan ketik Prompt Perintah di kawasan carian. Sekarang, klik kanan pada Command Prompt dari hasil carian dan pilih Run as administrator . Apabila diminta dengan kotak dialog untuk mengesahkan jika anda ingin membuka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir, pilih butang Ya .

Langkah 2. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan Enter .

sfc / scannow

 Imbas Sfc Sekarang

 

Setelah melakukan langkah terakhir, sekarang anda hanya perlu menunggu arahan untuk menyelesaikan prosesnya. Prosesnya mungkin memakan masa lebih dari 15 minit, jadi anda harus bersabar. Apabila SFC selesai mengimbas dan memperbaiki fail yang rosak, mulakan semula komputer anda.

Sekiranya kaedah ini tidak berfungsi untuk anda dan anda masih terperangkap dengan ralat, jalankan kaedah seterusnya.

Betulkan 4 - Lakukan Imbasan DISM

Imbasan Pengurusan Imej & Perkhidmatan DISM atau Penyebaran adalah alat penyelesai masalah Windows 10 yang dibina dan mencari dan memperbaiki fail sistem yang rosak. DISM memperbaiki fail yang rosak yang tidak dapat diperbaiki oleh SFC Scan. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Buka Prompt Perintah sebagai Pentadbir. Untuk melakukan ini, pergi ke Cortana dan ketik Command Prompt di kawasan carian. Sekarang, klik kanan pada Command Prompt dari hasil carian dan klik pada Run as administrator . Apabila diminta dengan kotak dialog untuk mengesahkan jika anda ingin membuka Prompt Perintah dalam mod Pentadbir, pilih butang Ya .

Langkah 2. Langkah terakhir akan membuka tetingkap Prompt Perintah. Sekarang, di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut, satu per satu, dan tekan Enter setelah mengetik setiap perintah.

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemeriksaan Kesihatan Kekalahan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / ImbasanKesalahan Kesihatan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

 Kesihatan Dusm Check

 

Langkah 3. Biarkan imbasan menyelesaikan operasi carian dan membetulkannya. Proses ini memerlukan masa sehingga 20 minit, jadi bersabarlah.

Langkah 4. Apabila proses selesai, Mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah.

Betulkan 6- Sebagai alternatif Muat turun dan Gunakan RSAT (Alat Pentadbiran Pelayan Jauh)

1. Pergi ke pautan ini dari laman web rasmi Microsoft

2. Klik On download dan pilih versi windows anda.

Catatan: Sekiranya anda tidak mengetahui versi windows anda, tekan saja tombol windows + r bersama-sama untuk membuka run dan menulis winver di dalamnya. Klik OK .

Pemenang

Kami harap kami dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini. Sekiranya anda menyelesaikan masalah menggunakan kaedah lain, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah tersebut, sila sebutkan di bawah ini dalam komen.