10 Alat Pemantau dan Penguat Kesihatan SSD Percuma Terbaik untuk tingkap

SSD (pemacu keadaan pepejal) baru-baru ini melanda pasaran sebagai alternatif kelas atas yang lebih baik daripada pemacu cakera keras (HDD). SSD kadang-kadang juga disebut sebagai cakera keadaan pepejal. SSD sangat pantas dibandingkan dengan pemacu cakera keras pada pelbagai parameter dan menawarkan prestasi yang lebih tinggi. Tetapi, kos SSD agak tinggi. Untuk semua pengguna yang risau akan kosnya, boleh berpuas hati di pertengahan jalan dan pulang ke rumah Hybrid. Integrasi kedua-dua pemacu ini dipanggil pemacu hibrid. Pemacu ini mempunyai beberapa ciri dari kedua-dua pemacu.

SSD dikenali sebagai pemacu prestasi untuk mesin anda, tetapi persoalannya ialah sama ada SSD boleh dipercayai sepenuhnya seperti HDD. Dalam kes itu, walaupun HDD tidak dapat diandalkan sepenuhnya. Pada penghujung hari, kami tahu bahawa kedua-duanya hanyalah peranti. Tetapi, tanggungjawab untuk menjaga kesihatan mereka tetap ada dan tindakan pencegahan selalu digalakkan. Oleh itu, kita akan membincangkan apa semua langkah yang dapat diambil untuk menjaga SSD dalam keadaan baik dan menjamin umur panjangnya dan melindungi data penting kita.

Lihat juga: - 12 PC Mini Papan Tunggal Kos Rendah Terbaik

Terdapat alat-alat tertentu yang tersedia di pasaran yang dapat membantu kami menjaga SSD dalam keadaan yang baik dan mencegahnya daripada terhempas dan juga meningkatkan prestasi dan daya tahan.

Kami akan membincangkan alat ini satu persatu: -

 1. CrystalDiskMark

CrystalDiskMark (CDM) adalah salah satu alat terbaik yang terdapat di pasaran untuk memeriksa status SSD pada mesin anda. Pelbagai parameter dipertimbangkan oleh CDM sambil mengukur prestasinya. Kelajuan membaca dan menulis asas dapat dikira dengan CDM. Kelajuan membaca dan menulis boleh menjadi 'Berurutan' atau 'Rawak'. Nombor yang diperoleh akan membolehkan anda membuat penanda aras. Kelajuan dikira oleh unit 'Megabait sesaat.' Ia juga akan memberitahu anda mengenai operasi cakera.

CrystalDiskMark (CDM) disediakan secara percuma dan membolehkan anda memeriksa kelajuan untuk menulis dan membaca dengan cakera lain. Umumnya, CDM adalah perisian yang digunakan untuk menanda aras pelbagai perkakasan lain juga, seperti kad memori, cakera keras (mekanikal), cakera RAM dan pemacu USB. Oleh itu alat ini mempunyai banyak fleksibiliti dengan pelbagai pemacu tersedia. Terdapat berbagai ukuran untuk CDM untuk menjalankan pemeriksaan. Ia antara 50 MB dan 4 GB. Anda mempunyai kebebasan untuk memilih jumlah pas yang ingin anda masukkan di antara cek tersebut. Secara amnya, jika ketepatan dianalisis, maka ujian dengan lebih banyak lulus menghasilkan lebih banyak ketepatan daripada ujian dengan lulus yang lebih sedikit. Anda dibenarkan memilih bilangan larian dan lebih baik mengekalkan bilangannya pada tiga.

Oleh itu, anda boleh mengambil ujian secara tunggal atau mengambil ujian penuh lengkap sekali gus. Pengguna juga mempunyai kebebasan memilih lain semasa menggunakan CDM, dia boleh memilih data dalam bentuk binari 1 dan 0 atau memilih untuk memberi makan data secara sewenang-wenang. Input cenderung mempengaruhi output pada pemampatan perkakasan. CDM versi pemasang dan mudah alih dapat diperoleh dengan mudah.

Berikut adalah jenis ujian yang ada: -

 • Semua

 • Berurutan -Anda boleh menjangkakan hasil yang lebih tinggi dari ujian ini.

 • Ujian 512k

 • Ujian 4K - Sekiranya saiz failnya besar, ujian ini lebih disukai.

 • 4k QD - Dikenali sebagai Kedalaman Antrian. Dikenal menggunakan kapasiti penuh untuk menjalankan ujian.

Perlu diketahui bahawa CDM hanya tersedia dengan sistem operasi Microsoft Windows.

 1. SEBAGAI Tanda Aras SSD

AS SSD Benchmark adalah salah satu alat peringkat teratas untuk memeriksa status cakera anda. Kelajuan cakera anda sangat penting dan anda perlu mengambil semua penjagaan yang ada untuk memastikan bahawa cakera anda memberikan apa yang anda perlukan, setiap masa. Anda boleh menguji prestasi 'baca dan tulis' secara rawak dan juga prestasi 'baca dan tulis' secara berurutan. Kedua-dua ujian ini, Random dan Sequential dapat dilakukan tanpa menggunakan cache.

Tanda Aras AS-SSD akan menjalankan ujian dan mencari masa akses yang diperlukan untuk SSD. 1 atau 64 utas boleh digunakan oleh perisian untuk menjalankan ujian. Tingkah laku pemacu juga dapat diperiksa dengan beberapa ujian tambahan dengan AS SSD Benchmark. Anda tidak perlu memasang perisian ini pada mesin anda; anda boleh menjalankan perisian dengan baik tanpa perlu memasang mesin. Perisian ini juga akan memberitahu anda berapa banyak SSD yang terdapat di dalam mesin anda, tanpa anda harus memberi data secara manual mengenai perkara yang sama.

Setelah Tanda Aras AS-SSD memberitahu anda jumlah SSD yang tersedia di komputer anda, anda boleh meneruskannya untuk ujian. Anda boleh memilih SSD yang anda inginkan untuk diuji dan memerintahkan perisian untuk menjalankan ujian.

Terdapat tiga jenis ujian yang boleh dijalankan menggunakan perisian. SEQ adalah satu ujian yang boleh dilakukan untuk menentukan jangka masa yang diperlukan untuk membaca dan menulis fail 1GB. Untuk mengukur kelajuan blok 4K, anda boleh menggunakan Uji 4K. Sekiranya anda ingin mengetahui kelajuan 64 utas, maka anda boleh pergi dengan 4K-64Thrd. Dan sekiranya pengguna menentukan masa akses yang diambil, maka itu juga mungkin. Waktu akses pada amnya memberitahu kelajuan membaca keseluruhan kapasiti SSD. Oleh itu, hasilnya dikategorikan untuk membaca dan menulis dan juga sebagai gabungan.

Pengguna biasanya akan mendapat skor untuk kelajuan membaca dan menulis bersama dengan skor yang disebut sebagai skor global. Skor Lebih Besar menunjukkan bentuk SSD anda yang lebih baik. Terdapat ciri yang disebut sebagai 'Copy Benchmark'. Fungsi ini membolehkan pengguna meletakkan fail dengan ukuran lebih besar di folder yang dibuat. Keseluruhan kelajuan operasi untuk membaca dan menulis dapat dikira.

Oleh kerana AS SSD Benchmark tidak perlu dipasang, anda sentiasa dapat menyimpan persediaan pada USB luaran dan menjalankan perisian bila diperlukan. Perisian ini akan memberi gambaran mengenai kerumitan pada pemacu dan juga membantu anda mengetahui prestasinya. Perisian ini percuma dan mudah alih seperti yang disebutkan di atas.

 1. CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo adalah perisian percuma yang digunakan untuk memeriksa kesihatan SSD anda. Perisian akan memberitahu anda status berkenaan dengan banyak perkara di SSD. Prestasi Pemantauan, Pelaporan dan Analisis dapat ditentukan dengan menggunakan perisian ini. Alat ini juga dikenali sebagai alat SMART (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Ia juga dapat memberitahu anda mengenai perkara lain seperti suhu semasa dan status kesihatan (prestasi dan pengoptimuman).

Di papan pemuka, skrin akan membaca senarai pelbagai data sistem yang terkini. Dengan melihat sekilas senarai ini, anda dapat mengetahui sama ada perkara berjalan sesuai dengan keinginan anda atau tidak. Anda boleh menentukan sama ada perkara tidak berjalan seperti yang anda mahukan.

Terdapat tetapan yang tersedia, di mana anda boleh menetapkan amaran. Makluman ini akan memberitahu anda setiap kali terdapat masalah dalam sistem. Terdapat pilihan untuk menetapkan amaran, baik dengan amaran suara atau anda boleh memilih untuk menerima makluman melalui pos. Sekiranya anda ingin memuat semula data secara berkala, maka anda juga mempunyai pilihan untuk melakukannya. Anda boleh memilih selang dan data akan disegarkan setiap kali selepas selang ini. Anda boleh menentukan masa menunggu sebelum membuka program pada permulaan. Terdapat ciri untuk pengesanan automatik, pengguna dapat membiarkannya tetap aktif atau mematikannya, berdasarkan pilihannya. Terdapat konfigurasi lain yang tersedia untuk pengguna.

Oleh itu, anda dapat mengetahui nilai prestasi tertentu dengan mudah dengan melihat antara muka. Sekiranya anda melihat bahagian atas antara muka, anda akan mendapat status Kesihatan dan juga Suhu. Sekiranya anda melihat ke bawah, anda akan melihat nilai untuk pemantauan, pelaporan dan analisis masa nyata. Perisian ini tidak mempunyai antara muka mesra pengguna yang hebat. Pengguna perlu menjadi orang teknikal untuk mengendalikan perisian. Anehnya, anda tidak akan mendapat sokongan untuk menyelesaikan pertanyaan. Cara terbaik adalah dengan masuk dalam talian dan mencari bantuan dan kemudian mula mengendalikan perisian. Anda juga perlu bijak untuk mentafsirkan data yang tersedia untuk anda. Jika tidak, tidak masuk akal untuk menggunakan perisian ini untuk orang biasa atau yang bukan orang teknikal.Oleh itu, anda memerlukan sedikit pengetahuan untuk mengendalikan perisian agar dapat memberi makna data yang dipaparkan.

CrystalDiskInfo juga digunakan untuk memantau prestasi cakera keras. Perisian ini mempunyai kedua-dua versi; satu yang boleh dipasang dan yang lain boleh dibawa.

 1. Kehidupan SSD

SSD Life adalah perisian yang dapat menentukan umur SSD anda. Perisian ini mempunyai pilihan hebat yang dapat membuat sandaran semua data, sebelum pemacu crash atau mati. SSD Life menjalankan ujian dan memberikan data dalam masa nyata. Ia memiliki kemampuan untuk memberitahu anda tentang masalah serius yang terdapat pada pemanduan. SSD Life juga berfungsi jika tidak dipasang, kerana ia juga tersedia sebagai versi mudah alih.

SSD Life akan mendedahkan maklumat mengenai data bertulis pada pemacu. Anda juga boleh mendapatkan maklumat untuk data yang dibaca pada pemacu. Data yang akan diambil adalah sepanjang hayat pemacu. Anda juga dapat menentukan kapasiti pemacu dan berapa banyak pemakaiannya dan berapa banyak pemacu yang tidak digunakan. Oleh itu, anda akan mempunyai idea tentang prestasi pemacu dan juga status betapa baiknya ia berjalan. Anda akan tahu sejauh mana pemacu itu usang dan koyak. Oleh itu, dalam keadaan kerja yang serupa, anda akan dapat mengukur prestasi dan jangka hayatnya. Anda juga boleh mendapatkan data berapa jam SSD berfungsi sehingga kini. Anda juga boleh menggali lebih jauh untuk mengetahui butiran, yang bersifat teknikal, seperti sokongan TRIM yang dimiliki atau tidak oleh pemacu anda.

Pengguna mungkin tidak mempunyai kawalan ke atas tetapan dan oleh itu hanya dapat memperoleh maklumat yang berkaitan tentang pemacu. Perisian ini semestinya disyorkan untuk pengguna, yang memikirkan untuk membeli SSD terpakai. Oleh itu, sebelum mengeluarkan wang, anda selalu boleh menjalankan ujian yang diperlukan menggunakan SSD Life. Ujian akan memberi anda idea yang lebih baik mengenai kesihatan pemanduan dan membolehkan anda membuat keputusan yang bijak untuk pembelian. Dengan umur panjang, perisian akan memberitahu anda jenis SSD yang anda gunakan.

Berdasarkan maklumat yang diambil, anda boleh mengambil tindakan pembetulan atau pencegahan yang disyorkan untuk menjadikan pemanduan anda lebih baik. SSD Life serasi dengan kebanyakan pemacu yang terdapat di pasaran. Pemacu seperti Vertex dan model Intel baru semuanya serasi dengan SSD Life. Jenama lain seperti OCZ dan Kingston juga terbukti serasi dengan SSD Life.

 1. Ahli silap mata Samsung

Samsung Magician adalah perisian yang dibina untuk mengawal prestasi SSD anda dan sentiasa mengawasinya. Oleh itu, jika anda menggunakan Samsung Magician, anda mungkin mempunyai maklumat sistem bersama dengan SSD.

Sebagai tambahan kepada maklumat yang anda terima dari sistem pengguna, anda juga dapat menggunakan fungsi-fungsi tertentu yang akan membolehkan anda mengurus prestasi. Pengguna akan dapat meningkatkan prestasi dengan mengoptimumkan. Pengoptimuman Sistem operasi untuk tetapan tertentu adalah automatik. Pengguna juga boleh membuat penanda aras untuk mendapatkan prestasi terbaik. Sekiranya terdapat kemas kini firmware, pengguna akan diberitahu oleh perisian dari semasa ke semasa.

Selain fungsi ini, terdapat beberapa alat tambah lain yang akan membantu pengguna memahami SSD dengan lebih terperinci. Fungsi yang disebut sebagai SecureErase memberi pengguna kekuatan untuk menghapus seluruh data pada disk dalam waktu kurang dari enam puluh detik. Seperti yang telah dibahas, ada pemberitahuan mengenai kemas kini terbaru, dan selanjutnya, Anda juga akan mengetahui apakah kemas kini telah ditampung oleh perisian atau tidak. Perisian ini bahkan dapat memberitahu anda prestasi untuk peranti lain yang disambungkan, selain SSD. Samsung Magician dapat berjalan dengan baik bersama dengan semua versi SSD Samsung. Perisian ini dapat membimbing anda pada bahagian tetapan dan sepertinya tidak sukar untuk digunakan.

Versi baru Samsung Magician mempunyai antara muka pengguna yang hebat. Reka bentuknya kelihatan cukup bagus dan agak mudah digunakan. Terutama bagi para pemula, yang mungkin akan mendapati perisian sangat sukar untuk menggunakan perisian serupa yang lain di pasaran, akan merasa senang. Dengan perisian ini, anda boleh memikirkan untuk mengatasi masalah yang berkaitan dengan prestasi, kapasiti penyimpanan, umur panjang, dan kebolehpercayaan. Mod seperti Hibernation dapat digunakan, jika anda mahukan kelajuan dan kapasiti tambahan.

Anda boleh menyesuaikan banyak tetapan yang tersedia mengikut keperluan anda. Bagi sebilangan orang mungkin kepantasan, untuk yang lain, itu mungkin kemampuan. Oleh itu, bergantung pada apa yang anda perlukan, anda boleh mengawal tetapan dan memeriksa prestasinya. Tetapan tersedia yang akan membantu anda dengan penggunaan kuasa juga. Anda juga boleh mengembalikan sistem ke tetapan terbaik terakhir; dengan menggunakan pilihan Pemulihan Sistem. Jadi pada dasarnya terdapat profil, di mana pengguna dapat memilih apa yang dia mahukan dan dia juga dapat memperibadikan jika profil standard tidak sesuai dengan kehendaknya.

 1. Kotak Alat Pemacu Intel-State-Solid

Intel Solid-State Drive dilengkapi dengan kotak alat yang sangat mudah dikendalikan dan pengguna dapat dikemas kini secara berkala. Pengguna juga mempunyai peruntukan untuk mengumpulkan sampah. Terdapat proses automatik untuk pengumpulan sampah yang dapat dipicu pada titik waktu biasa dengan menjadwalkan. Ini memberi kelegaan kepada pelbagai pengguna kerana versi sebelumnya sama sekali tidak mempunyai ciri ini.

Sekiranya anda menggunakan SSD Intel, kinerjanya dapat ditingkatkan dengan fungsi Trim. Intel Solid-State Drive juga membolehkan anda menyesuaikan tetapan ke tahap yang lebih besar. Pengguna dapat mengubah tetapan dengan mengubah nilai untuk berbagai parameter. Biasanya pengguna ingin mempunyai prestasi yang lebih tinggi dari SSD atau menurunkan penggunaan kuasa. Selain perkara-perkara ini, pengguna juga mungkin seseorang yang ingin SSD Intel berjalan untuk jangka masa yang lebih panjang iaitu jangka hayat. Oleh itu, dengan mempertimbangkan faktor-faktor ini, pengguna boleh cuba bermain dengan tetapannya.

Kesihatan fungsi SMART dapat dinilai seiring dengan masa yang tersisa untuk SSD menyelesaikan kehidupannya. Ujian Baca dan Tulis dapat dilakukan dan kelajuan dapat ditentukan dengan mudah, dalam masa yang singkat.

 1. SSD Sedia

SSD Ready adalah perisian yang digunakan dengan Windows untuk pengoptimuman pemacu SSD. SSD Ready akan memberitahu pengguna mengenai prestasi dan menulis mengenai SSD. Berdasarkan tingkah laku penggunaan, perisian juga akan mengukur jangka hayat SSD. Oleh itu pengguna akan tahu sehingga bila SSD drive yang dia gunakan dapat bertahan.

Oleh itu SSD Ready akan memberi anda data mengenai pemacu dan juga dapat meningkatkan prestasi dengan pengoptimuman. Pengguna, secara umum, juga menginginkan fungsi ini memperbaiki keadaan kesihatan SSD yang dia gunakan sekarang. Terdapat dua versi yang tersedia untuk perisian, yang percuma dan yang berbayar. Yang percuma akan memberitahu pengguna mengenai nombor yang berkaitan dengan prestasi dan umur panjang. Yang dibayar akan membantu anda mengoptimumkan perkara untuk meningkatkan SSD anda.

Untuk tujuan penilaian, pengguna dapat memilih partisi mana pun atau juga mempunyai pilihan untuk memilih beberapa partisi. SSD Ready akan mengambil data masa nyata bagi pengguna mengenai membaca dan menulis. Ia juga akan menemui jumlah data yang ditulis pada masa ini. Sebaiknya pengguna mengambil semua partisi untuk penilaian untuk hasil yang terbaik. Pengguna harus memantau cakera selama sekitar 120 minit untuk mendapatkan maklumat yang tepat untuk jangka hayat SSD. Sekiranya pengguna ingin mendapatkan perincian dengan lebih tepat, maka penantiannya mungkin sekitar sebulan atau kurang. Pengguna mempunyai pilihan untuk menunggu proses lengkap berlaku atau dapat menentukan jangka hayat di tengah ujian.

Berdasarkan hasilnya, pengguna dapat membuat keputusan dengan sewajarnya, jika waktu yang tersisa untuk tamat tempoh SSD terlalu pendek, maka anda dapat meneroka pilihan untuk membeli yang berikutnya. Sekiranya begini berlaku, anda boleh mengambil kerusi belakang dan berhenti bimbang.

 1. Tweaker SSD

SSD Tweaker adalah perisian untuk Sistem Operasi Microsoft Windows dan dilengkapi dengan ciri-ciri yang akan membantu mengoptimumkan SSD yang sedang anda gunakan. Antaramuka pengguna untuk perisian ini tidak terlalu rumit dan senang digunakan. Dalam beberapa klik, pengguna dapat mengoptimumkan dan mendapatkan kembali prestasi untuk SSD. Pilihan untuk 'Pemulihan Sistem' disertakan dengan perisian sehingga tidak ada senario buruk dan kehilangan data sekiranya pengguna ingin beralih ke tetapan terbaik sebelumnya untuk SSD.

Terdapat banyak ciri yang dapat membantu anda mengoptimumkan SSD. Anda boleh menggunakan tetapan Hibernasi untuk penggunaan tenaga yang lebih baik. Anda juga boleh mengoptimumkan Trim dengan mengubah tetapan tertentu. Fungsi bintang yang dimiliki SSD Tweaker adalah 'Auto Tweak.' Tweak akan dimulakan hanya dengan arahan satu klik dari pengguna. Fungsi ini menjimatkan sakit kepala, jika anda tidak terlalu banyak butiran teknikal dan mengganggu anda untuk menjalankan terlalu banyak arahan. Jadi, anda boleh duduk santai dengan satu klik, dan menonton SSD Tweaker melakukan semua tindakan untuk anda.

Perisian ini dapat dijalankan bersama dengan banyak versi Microsoft seperti Windows 7, Windows 8, Windows Vista dan Windows XP. SSD Tweaker mempunyai versi berbayar untuk orang yang menginginkan lebih banyak kawalan dan tetapan seperti pengoptimuman Trim dan perkhidmatan tingkap lain. Versi percuma akan dilengkapi dengan ciri-ciri asas seperti Pemulihan Sistem dan menguruskan fail cache yang besar.

 1. Tweak SSD

Tweak SSD, perisian yang kini tersedia di pasaran untuk versi MS-Windows. Tweak SSD mempunyai dua versi; satu adalah versi asas yang percuma. Versi lain adalah versi berbayar yang memberi anda beberapa ciri tambahan. Anda boleh memuat turun versi dari laman web.

Perisian ini membolehkan anda mengubah dan membaca status anda dengan cara yang lebih difahami dengan meter yang menunjukkan status pengoptimuman. Meter dilengkapi dengan tiga warna; warna atas berwarna hijau, menunjukkan bentuk SSD terbaik anda. Di bawah ke Hijau, ada warna oren yang menunjukkan kesihatan rata-rata. Warna terakhir berwarna merah, yang menunjukkan keadaan kesihatan yang buruk dan mungkin memerlukan tindakan yang perlu diambil.

Perisian akan memberitahu anda tetapan terbaik yang dapat diterapkan untuk prestasi terbaik, berdasarkan status SSD anda. Tetapan hanya dengan satu klik sahaja, dan semuanya dikonfigurasi dengan cara yang anda mahukan.

Beberapa perisian lain yang boleh disarankan untuk memeriksa dan meningkatkan prestasi SSD: -

 • Alat Mono Pintar

 • SSD Segar

 • Meja ATTO

 • Jurang

 • Cakera Thruput

 • Kotak Alat OCZ

 • Tanda Cakera

 • Pembantu Partition AOMEI.