Perbaiki - Masalah Pemacu Codec Audio IDT HD pada Windows 10

Microsoft mencuba yang terbaik semasa membuat Windows 10 kerana semua orang mempunyai banyak harapan daripadanya. Windows 10 lebih baik daripada pendahulunya dalam banyak cara, tetapi yang membuatnya tidak begitu berjaya adalah pepijat dan ralat. Windows 10 penuh dengan pepijat dan ralat. Dan tidak kira seberapa banyak Microsoft berusaha memperbaikinya dengan setiap kemas kini, beberapa yang baru selalu muncul entah dari mana.

Ketika orang menaik taraf komputer mereka ke Windows 10, semuanya kelihatan baik pada awalnya. Tetapi, dalam beberapa hari (jam?), Mereka mula menyedari banyak bug dan kesalahan di dalamnya. Sebahagian daripada mereka diperbaiki pada kemas kini pertama, tetapi tidak lama kemudian, yang baru berlaku, dan kitaran itu berlanjutan. Salah satu kesalahan yang telah mengganggu pengguna Windows 10 adalah ralat IDT High Definition Audio Codec Driver. Kesalahan ini tidak menghasilkan bunyi dari komputer. Biasanya, masalah ini berlaku setelah menaik taraf komputer anda ke Windows 10, atau setelah memasang kemas kini Windows 10. Ini biasanya berlaku apabila pemandu tidak dikemas kini. Tetapi, ia juga boleh berlaku kerana sebab-sebab lain juga. Masalah ini telah mempengaruhi banyak pengguna Windows, dan jika anda salah satu dari mereka, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Dalam artikel ini, kami akan membantu anda menyelesaikan masalahnya. Ikuti kaedah yang dinyatakan di bawah ini,satu persatu, sehingga masalahnya diperbaiki.

Hanya ada beberapa kaedah untuk memperbaiki ralat ini. Ikuti dan lakukan kaedah ini dengan teliti untuk menyelesaikan masalahnya.

Kaedah Kerja: -

Pada papan kekunci anda, tekan kekunci logo Windows dan X (pada masa yang sama) untuk mendapatkan menu akses cepat.

1 - Klik pada Pengurus Peranti.

2 - Luaskan Input dan Keluaran Audio

3 - Klik kanan pada CODEC Audio Definisi Tinggi IDT

4 - Pilih Kemas kini Pemacu

5 - Klik Izinkan saya memilih dari senarai pemacu peranti di komputer saya.

6 - Pilih Peranti Audio Definisi Tinggi

7 - Klik pada Seterusnya

8 - Klik Ya pada mesej amaran

9 - Mulakan semula komputer anda.

Harap ia diperbaiki. Sekiranya tidak diperbaiki, teruskan ke kaedah seterusnya yang diberikan di bawah.

1. Sahkan bahawa itu Masalah Pemandu

Sebelum memulakan menyelesaikan masalah, anda harus memastikan bahawa pemacu inilah yang menyebabkan masalah tersebut. Kerana kesalahan itu mungkin disebabkan oleh beberapa alasan lain juga. Ikuti langkah-langkah mengesahkan bahawa ini adalah masalah pemacu.

 

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti.

 Pengurus peranti

Langkah 2. Di sini, kembangkan Pengawal suara, video dan permainan .

Kembangkan Pengawal Suara, Video Dan Permainan

Langkah 3. Di bawah Pengawal suara, video dan permainan, anda akan menemui IDT High Definition Audio CODEC . Sekarang, anda harus memastikan jika ada tanda tanya kuning atau tanda seru pada ikonnya. Sekiranya tanda kuning ada, maka pemandu menyebabkan masalah.

Ikuti kaedah seterusnya untuk menyelesaikan masalah ini.

2. Pasang Semula Pemacu

Setelah mengesahkan pemacu yang menyebabkan masalah, kami akan memasang semula pemacu untuk IDT High Definition Audio CODEC. Kaedah ini telah berfungsi untuk kebanyakan pengguna. Ikuti langkah-langkah yang dinyatakan di bawah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2. Luaskan pengawal Suara, video dan permainan dan klik kanan pada IDT High Definition Audio CODEC . Pilih Kemas kini Pemacu .

Kemas kini Pemacu Audio

Langkah 3. Pada langkah seterusnya, pilih Biarkan saya memilih dari senarai pemacu peranti di komputer saya .

Biar Saya Pilih Dari Senarai Pemacu Yang Ada Di Komputer Saya

Langkah 4. Sekarang, anda akan melihat dua atau lebih pilihan di sini. Pilih Peranti Audio Definisi Tinggi . Anda tidak perlu memilih CODEC Audio Definisi Tinggi IDT. Selepas itu, klik Seterusnya .

Langkah 5. Sekiranya mesej amaran muncul, klik YA .

Langkah 6. Setelah proses pemasangan pemacu selesai, mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Tetapi, jika anda masih menghadapi masalah yang sama, ikuti kaedah seterusnya.

3. Pasang Pemacu Terkini dari Laman Web

Oleh kerana memasang semula pemacu di luar talian tidak berfungsi, anda perlu mencuba memasang pemacu terkini. Untuk ini, pergi ke laman web pengeluar komputer anda, dan muat turun fail persediaan pemacu untuk IDT High Definition Audio CODEC. Selepas memuat turunnya, cukup klik dua kali padanya dan ikuti arahan di skrin untuk memasang pemacu.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, ikuti kaedah seterusnya.

4. Pasang Pemacu dalam Mod Keserasian

Banyak pemacu yang dikeluarkan untuk sistem operasi sebelum Windows 10, yang berfungsi dengan baik dengan Windows 10. Ini juga berfungsi ke belakang. Maknanya, banyak pemacu yang dikeluarkan untuk Windows 10, berfungsi dengan baik untuk edisi Windows sebelum Windows 10. Oleh itu, dalam kaedah ini, kami akan cuba memasang pemacu terkini untuk Windows versi lama, dalam mod keserasian.

Langkah 1. Fail persediaan pemacu yang anda muat turun dalam kaedah terakhir, cari. Anda mesti klik kanan padanya dan pilih Properties .

Pilih Properties

Langkah 2. Pergi ke tab Keserasian . Tandai kotak di sebelah Jalankan program ini dalam mod keserasian untuk . Selepas itu, pilih versi yang lebih lama (Windows 8 atau Windows 7) dari menu drop-down. Klik OK .

Jalankan Pada Mod Keserasian

Langkah 3. Sekarang, klik dua kali pada fail persediaan untuk memulakan proses pemasangan. Ikuti arahan di skrin untuk memasangnya.

Langkah 4. Mulakan semula komputer anda.

Kaedah ini harus menyelesaikan masalah untuk anda. Sekiranya tidak, ikuti kaedah seterusnya.

5. Aktifkan Perkhidmatan Berkaitan Audio IDT

Dalam kaedah ini, kami akan mengaktifkan beberapa perkhidmatan berkaitan Audio IDT. Ini mungkin menyelesaikan masalah untuk anda. Di sini, anda perlu menukar Permulaan tiga perkhidmatan kepada Automatik . Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Klik kanan pada butang Start menu dan pilih Run .

Lari Lari

Langkah 2. Ketik services.msc dan klik OK .

Jalankan Services.msc

Langkah 3. Cari Windows Audio , dan klik kanan padanya. Pilih Properties .

Sifat Audio Windows

Langkah 4. Di bawah tab General, pilih jenis Startup  sebagai Automatic (Delayed Start) atau Automatic . Klik Mula, dan kemudian pada OK .

Permulaan Automatik Windows Audio

Ulangi dua langkah di atas untuk dua perkhidmatan ini: Penjadual Kelas Multimedia dan Windows Audio Endpoint Builder .

Langkah 5. Setelah selesai, mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah.

Sekiranya anda dapat menyelesaikan masalah ini dengan menggunakan kaedah lain, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah ini, sila sebutkan di bawah dalam komen.