Cara Melumpuhkan Atau Mengaktifkan Port USB Di Windows

Cara Melumpuhkan Atau Mengaktifkan Port USB Di Windows: - Pernah terfikir mengapa anda tidak dapat menyambungkan USB ke komputer sekolah anda? Atau pernah merasa jemu untuk memberitahu rakan anda betapa anda tidak mahu mereka menyambungkan USB mereka ke komputer riba anda? Sekiranya jawapan anda adalah ya untuk salah satu daripada dua soalan di atas, artikel ini sesuai untuk anda. Teruskan membaca, untuk mengetahui pelbagai kaedah menggunakan yang anda boleh aktifkan atau matikan port USB anda.

Dengan Menukar Entri Editor Pendaftaran

Catatan: Langkah-langkah berikut hanya berfungsi jika pemacu storan USB telah dipasang.

LANGKAH 1 - Pertama sekali, anda perlu melancarkan program Registry Editor . Untuk itu, tekan kekunci WIN + R untuk membuka kotak dialog Jalankan . Apabila kotak dialog Jalankan dibuka, ketik regedit dan tekan kekunci enter.

1jalan

LANGKAH 2 - Tetingkap baru untuk Registry Editor dibuka. Seperti seterusnya, anda perlu menavigasi ke jalan berikut:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ USBSTOR

2melayari

3usbStor

LANGKAH 4 - Sekarang di panel tetingkap kanan yang sesuai dengan kekunci USBSTOR , anda akan dapat melihat entri bernama Mula . Ini adalah entri yang perlu kita buat perubahan.

4start

LANGKAH 5 - Klik dua kali pada entri Mula . Ini membuka tetingkap baru untuk mengedit nilai DWORD ini. Di sini di bawah data Nilai yang difailkan , nilainya akan menjadi 3. Anda harus mengubahnya menjadi 4 seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan layar yang diberikan di bawah untuk mematikan port USB. Sekiranya anda ingin mengaktifkan port, kembalikan nilainya kembali ke 3.

5 nilaiData

Melalui Pengurus Peranti

LANGKAH 1

  • Anda perlu melancarkan Pengurus Peranti . Untuk itu, tekan kekunci WIN + R untuk membuka kotak dialog Jalankan . Apabila dibuka, ketik devmgmt.msc dan tekan kekunci enter.

6devMgmt

LANGKAH 2

  • The Pengurus Peranti tetingkap membuka. Cari entri dengan nama pengawal Bas Serial Universal . Klik pada anak panah sisi yang berkaitan dengannya untuk melihat kandungannya.

Pengawal 7USBC

LANGKAH 3

  • Sekarang anda boleh mencuba melumpuhkan setiap entri di dalam pengawal Bas Serial Universal untuk mematikan port USB. Sekiranya masalah anda adalah bahawa port tidak berfungsi, cuba aktifkan pemacu di sini.

8dipecat

Dengan Mengubah Persediaan BIOS

Sekiranya kedua-dua kaedah di atas tidak berfungsi untuk anda, anda boleh cuba mengubah persediaan BIOS anda. Untuk itu, ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah.

LANGKAH 1

Pertama sekali, masukkan BIOS. Anda boleh merujuk artikel kami mengenai topik Cara Membuka Tetapan BIOS UEFI Di Windows 10 jika anda mempunyai kekeliruan tentang cara menuju ke BIOS.

LANGKAH 2

Setelah anda berada di BIOS, cari tab Advanced . Di sini pastikan fungsi USB Legacy dan USB dilumpuhkan.

9bios

LANGKAH 3

Setelah selesai, anda boleh keluar dari BIOS. Biasanya, F10 digunakan untuk menyimpan dan keluar dari BIOS.

LANGKAH 4

Setelah sistem dihidupkan semula, periksa untuk memastikan bahawa anda berjaya mematikan port USB.

Harap salah satu daripada 3 kaedah di atas berjaya untuk anda. Sekiranya anda terjebak dengan salah satu langkah, silakan tinggalkan komen. Kami dengan senang hati akan membantu.