Selesaikan Masalah Perkhidmatan Perlindungan Perisian di Windows 10

Sekiranya anda baru-baru ini menaik taraf ke Windows 10, anda mungkin menghadapi masalah memasang perisian baru. Itu kerana perkhidmatan bernama Software Protection Service, yang berjalan di latar belakang Windows. Perkhidmatan Perlindungan Perisian memeriksa keaslian perisian semasa anda mencuba memasangnya. Ini juga memeriksa status pengaktifan versi Windows yang telah anda pasang di komputer anda. Sekiranya perkhidmatan mendapati bahawa perisian yang anda cuba pasang tidak sah, ia menolak anda untuk memasang perisian tersebut. Ini boleh berlaku walaupun Perkhidmatan Perlindungan Perisian tidak dijalankan.

Untuk melihat apakah Perkhidmatan Perlindungan Perisian anda berjalan atau tidak, buka dialog Jalankan dengan menekan kekunci Windows + R bersama-sama. Sekarang ketik services.msc dan tekan enter.

Cari perkhidmatan perlindungan Perisian dari senarai.

Sekiranya anda cuba memulakan perkhidmatan secara manual dan menerima ralat berikut, maka anda mungkin ingin memeriksa sama ada versi Windows anda diaktifkan atau tidak.

perkhidmatan perlindungan perisian

Sekiranya tingkap anda diaktifkan dan anda masih menerima ralat, ini mungkin disebabkan oleh beberapa kekurangan kebenaran. Ikuti langkah-langkah yang diberikan di bawah untuk menyelesaikan masalah ini.

perisian-perlindungan-perkhidmatan-2-min

Kaedah 1

 • Tekan kekunci Windows + E untuk masuk ke tetingkap navigasi. Navigasi ke folder

  C–> Windows–> System32 dan cari fail sppsvc.exe.

perisian-perlindungan-perkhidmatan-3-min

 •  Sekarang kerana mengambil hak milik fail ini. Ini dapat dilakukan dengan mengetik takeown / F "path penuh file " pada command prompt yang dibuka dalam mod administrator.

pemilikan sppsvc

 • Setelah mengambil hak kepemilikan fail sppsvc.exe, cuba mulakan perkhidmatan Perlindungan Perisian dengan membuka Perkhidmatan, seperti yang disebutkan di awal. Sekiranya anda masih tidak dapat melakukannya, ikuti langkah di bawah.

Kaedah 2

 • Tekan kekunci Windows + R bersama-sama untuk membuka kotak dialog Jalankan. Ketik regedit dan tekan OK.
 • Setelah selesai, anda akan mempunyai tetingkap berikut di skrin anda.
 • Navigasi ke lokasi berikut untuk mengubah tetapan kebenaran fail sppsvc.

  HKEY_LOCAL_MACHINE–> PERISIAN–> Microsoft–> Windows NT–> CurrentVersion–> SoftwareProtectionPlatform.

  Sebaik sahaja anda berada di sana, klik kanan pada SoftwareProtectionPlatform dan klik Permissions.

perisian-perlindungan-perkhidmatan-1

 • Klik pada sppsvc . Benarkan Kawalan Penuh ke fail sppsvc dengan mencentang kotak centang. Klik pada Apply dan kemudian OK.

perisian-perlindungan-perkhidmatan-2

Sekarang tutup editor pendaftaran dan but semula mesin. Apabila mesin hidup semula, anda akan mendapati bahawa masalah itu tidak lagi wujud.