Video Tidak Akan Dimainkan: Cara Memperbaiki Kod Ralat 0xc00d36c4 Semasa Memainkan Video

Anda cuba memainkan video anda di sistem anda dan ledakan kod ralat: 0xc00d36c4 menghalang anda memainkan video pada sistem anda. Masalahnya biasanya timbul selepas pemasangan OS Windows yang baru atau semasa anda cuba memainkan video dari peranti storan luaran seperti telefon pintar, kamera, atau pemacu denyar USB. Sebenarnya, anda juga mungkin menghadapi ralat ini semasa memainkan video di aplikasi windows, seperti Windows Media Player, Xbox, Groove, dll.

Walaupun lebih kerap alasan di sebalik kod ralat 0xc00d36c4 semasa memainkan video adalah format fail atau codec yang tidak serasi, ia juga mungkin disebabkan oleh peluasan fail yang salah, pemacu sistem yang ketinggalan zaman, atau pemacu penyesuai paparan yang tidak sesuai. Di sini, anda boleh mencuba menyelesaikan masalah dengan mengemas kini pemacu, menukar fail, atau memasang codec yang menyokong, tetapi jika masih tidak berfungsi, mungkin fail video tersebut rosak.

Nasib baik, kami mempunyai beberapa pembaikan untuk kod ralat ini yang akan kami jelaskan dalam siaran ini.

Kaedah 1: Mainkan Video di Pemain Media Lain

Pemain media VLC adalah salah satu pemain media yang paling popular, dipercayai oleh berjuta-juta pengguna di seluruh dunia kerana menyokong hampir semua format fail utama. Paling baik, ini adalah perisian percuma. Oleh itu, muat turun dan pasang Pemain Media VLC untuk memainkan video anda dan ini dapat menyelesaikan masalah anda.

Langkah 1: Klik pada pautan di bawah ( halaman muat turun rasmi Pemain Media VLC ) untuk memuat turun memasang versi Pemain Media VLC terbaru untuk Windows 10:

//www.videolan.org/vlc/download-windows.html

Sekarang, semasa anda mengklik butang Muat turun , ia akan membuka menu. Pilih pakej berdasarkan seni bina sistem anda (jika ia 32-bit atau 64-bit ) dari menu.

Sebagai contoh, kami memilih Installer untuk versi 64bit kerana kami mempunyai sistem 64bit . Untuk 32bit atau semua versi, anda boleh memuat turun pakej 7zip atau pakej Zip .

Muat turun Halaman Rasmi Pemain Media Vlc Berdasarkan Senibina Sistem

Langkah 2: Setelah dimuat turun, klik untuk menjalankan persediaan dan ikuti arahan untuk menyelesaikan pemasangan Pemain Media VLC .

Sekarang, mainkan fail video dan seharusnya tidak menunjukkan sebarang kesalahan lagi. Namun, jika masih tidak dapat dimainkan, ikuti kaedah seterusnya.

Kaedah 2: Dengan Membaiki Codec

Sekiranya codec sokongan tidak dipasang di komputer anda, anda perlu menukar fail menggunakan perisian pembaikan. Pastikan anda menjumpai perisian yang boleh dipercayai untuk memperbaiki codec dan memasang yang betul yang membantu anda memainkan video.

Sekiranya video masih tidak dapat diputar, cuba kaedah berikut.

Kaedah 3: Dengan Menjalankan Penyelesaian Masalah untuk Windows Media Player

Langkah 1: Pergi ke Mula dan ketik Selesaikan Masalah di kotak carian Windows.

Mulakan Penyelesaian Masalah Carian Windows

Langkah 2: Klik kiri pada hasil untuk membuka tetingkap Penyelesaian masalah .

Hasil Klik Kiri Tetapkan Penyelesaian Masalah

Langkah 3: Di tetingkap Penyelesaian masalah , pergi ke sebelah kanan. Di bawah Penyelesai Masalah , tatal ke bawah dan klik pada pautan Penyelesai masalah tambahan .

Selesaikan Masalah Tetapan Hak Sisi Masalah Selesaikan Masalah Tambahan

Langkah 4: Seterusnya, di bawah Bahagian bangun dan jalankan , pilih Mainkan Audio dan klik pada butang Jalankan penyelesai masalah di bawahnya.

Penyelesai Masalah Tambahan Bangun Dan Berjalan Memainkan Audio Jalankan Penyelesai Masalah

Langkah 5: Biarkan pemecah masalah Playing Audio mengesan masalah dan setelah selesai, ia akan memaparkan sekumpulan peranti audio. Anda boleh memilih yang anda mahu perbaiki dan klik Seterusnya .

Sekarang, ikuti arahannya, dan tunggu sehingga ia dapat mengesan dan memperbaiki masalah tersebut. Setelah selesai, anda boleh mencuba memainkan video dan video tersebut akan dimainkan tanpa kesilapan. Tetapi, jika masalah itu berlanjutan, ikuti kaedah seterusnya.

Kaedah 4: Melalui Tetapan Windows Media Player

Langkah 1: Navigasi ke medan carian Windows (di sebelah Mula ) dan tulis Windows Media Player .

Mulakan Carian Windows Windows Media Player

Langkah 2: Klik kiri pada hasil untuk membuka tetingkap Windows Media Player .

Hasil Klik Windows Media Player

Langkah 3: Di panel Windows Media Player , pergi ke tab Atur di kiri atas dan pilih Pilihan dari menu.

Pilihan Susun Atur Windows Media Player

Langkah 4: Di kotak dialog Pilihan , pilih tab Rip Music , kemudian arahkan ke Salin melindungi muzik dan hapus centang kotak di sebelahnya.

Tekan Terapkan dan kemudian OK untuk menyimpan perubahan dan keluar.

Itu sahaja. Sekarang, cuba mainkan video di media player anda dan masalahnya harus diselesaikan.