[Selesai] Windows Hello Tidak Terdapat pada Ralat Peranti ini pada Windows 10

Dengan kemajuan teknologi setiap tahun, masalah keselamatan mengenai perincian akaun juga meningkat dengan kecepatan yang sama. Untuk memerangi penipuan dan penipuan dalam talian yang semakin meningkat, PC dan pembuat telefon bimbit hadir dengan ciri keselamatan tambahan. Salah satunya ialah ciri Windows Hello pada Windows 10.

Apa itu Ciri "Windows Hello"?

Ini adalah ciri yang agak baru yang dilancarkan pada tahun 2015 dengan pembebasan Windows 10. Ini membantu pengguna untuk memastikan peranti Windows 10 mereka selamat dari penggunaan yang tidak dibenarkan menggunakan ciri seperti pengimbasan cap jari, pengecaman wajah, dan banyak lagi. Ini menghalang akses ke sebarang akses luar yang tidak dikenali pada PC anda dan menjadikannya tidak digodam.

Apakah ralat " Windows Hello Tidak Terdapat pada Peranti Ini" pada Windows 10?

Namun, sejak akhir-akhir ini banyak pengguna menghadapi masalah selepas kemas kini Windows di mana mereka tidak dapat mengakses ciri Windows Hello. Pengguna yang mempunyai Windows Hello berjalan secara normal pada peranti mereka dengan komponen yang diperlukan melaporkan kesalahan yang mengatakan "Windows Hello Tidak Tersedia pada Peranti Ini".

Mari lihat bagaimana kita dapat menyelesaikan ralat ini ..

Betulkan 1: Kemas kini PC anda dengan Versi Terkini

Periksa sama ada anda telah memasang semua kemas kini terbaru untuk Windows 10. Walaupun kemas kini dipasang secara automatik, anda juga dapat memeriksa kemas kini secara manual:

 1. Tekan " kekunci Windows + I " pada papan kekunci anda bersama-sama. Ini akan membuka bahagian Tetapan pada Windows anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh menaip "Tetapan" di bar carian yang terletak di bar tugas untuk membukanya secara langsung.
 2. Sekarang, cari pilihan " Kemas kini dan Keselamatan " di panel Tetapan.
 3. Anda dapat melihat tab pertama yang disorot "Windows Update". Tinggal di sana dan klik pada butang " Periksa Kemas Kini " di sebelah kanan yang terletak di bawah pilihan Status Kemas kini. Ini akan memberitahu anda jika ada kemas kini baru yang tersedia.
 4. Sekiranya ya, Windows akan mula memuat turun kemas kini secara automatik.

Semak Kemas Kini Windows Hello

Betulkan 2: Aktifkan Biometrik dari Pentadbiran

Periksa sama ada anda mempunyai kebenaran untuk pentadbiran tanpa anda tidak boleh menggunakan ciri Windows Hello di komputer anda.

 1. Tekan kekunci Windows + R bersama-sama pada papan kekunci anda. Ia akan memulakan kotak dialog " Jalankan " pada Windows 10.
 2. Ketik perintah " gpedit.msc " di kotak carian dan tekan "Enter".
 3. Ia akan membuka folder " Local Group Policy Editor ". Sekarang, ikuti langkah-langkahnya:
 • Klik pada " Konfigurasi Komputer "
 • Pergi ke templat Pentadbiran
 • Klik pada Komponen Windows
 1. Di sebelah kanan panel tetingkap, anda akan menemukan "Tetapan" di mana terdapat folder bernama ciri wajah. Klik pada pilihan pertama di bawah yang bertuliskan " Benarkan penggunaan biometrik ".
 2. Klik pilihan "Diaktifkan" di bawahnya. Kemudian klik "Terapkan" dan "OK" untuk menyimpan perubahan dan keluar.
 3. Mulakan semula PC anda dan pergi ke langkah seterusnya.

Min Biometrik

Betulkan 3: Kemas kini Biometrik dari Pengurus Peranti

Pemacu usang boleh menjadi penyebab banyak kesilapan pada Windows dan kali ini anda mesti memeriksa pemacu Biometrik. Di sini anda dapat memeriksa apakah ralat dihubungkan dengan pengimbas cap jari atau pemacu lain sekiranya anda menggunakan pilihan keselamatan yang berbeza.

 1. Tekan kekunci Windows + X bersama-sama pada papan kekunci. Klik pada Pengurus Peranti dalam senarai.
 2. Klik pada ikon "imbas perubahan perkakasan" di bahagian atas fail.
 3. Luaskan pilihan Biometrik. Klik kanan drop-down yang bertuliskan "Validity Sensor" dan klik pada pilihan "Uninstall" dari senarai.
 4. Sekiranya anda mahu, anda boleh memulakan semula komputer. Ini akan membantu Windows mencari pemacu untuk peranti anda.