Perbaiki Gagal memindahkan mesej yang dicatat ke peristiwa log dengan status 50

Hard Drive sistem sangat penting kerana selain daripada komponen termahal dalam sistem, ia menyimpan data penting, dan jika rosak, pengguna berisiko kehilangan data mereka.

Salah satu cara yang baik untuk memeriksa status cakera keras, dan membuat sandaran data tepat pada waktunya adalah menggunakan baris perintah CHKDSK. Namun, kadang-kadang semasa menjalankan imbasan CHKDSK, pengguna mendapat mesej berikut:

Gagal memindahkan mesej log ke acara log dengan status 50

Gagal Memindahkan Mesej Log ke Peristiwa Log Dengan Status 50

Apakah maksud mesej ralat?

Mesej ralat bermaksud bahawa terdapat masalah kritikal dengan cakera keras sistem yang perlu diperbaiki secepat mungkin. Kadang-kadang, ini juga bermaksud bahawa perkakasan mempunyai kecacatan yang tidak dapat diselesaikan, oleh itu kita mungkin harus menukar cakera keras itu sendiri.

Punca

Kemungkinan penyebabnya adalah seperti berikut:

1] RAM atau cakera keras berada dalam keadaan baca sahaja.

2] Sektor rosak atau buruk dalam cakera keras.

3] Pemacu keras rosak secara fizikal.

Masalahnya boleh berlaku semasa melakukan imbasan secara normal dan dalam mod pemulihan.

Cubalah penyelesaian berikut satu demi satu:

1} Pastikan pemacu boleh ditulis

2} Pasang semula Windows selepas membuat sandaran

3} Periksa masalah perkakasan

Penyelesaian 1] Pastikan pemacu boleh ditulis

CHKDSK scan dokumen log mesej pada drive yang dipindainya, dan jika tidak dapat melakukannya, pengguna mendapat kesalahan yang disebutkan dalam perbincangan ini. Sekiranya cakera hanya boleh dibaca, pengguna akan menerima mesej ini.

Pastikan cakera yang diimbas boleh ditulis.

Penyelesaian 2] Pasang semula Windows selepas membuat sandaran

Oleh kerana kesalahan menunjukkan kerosakan yang serius pada pemacu yang diimbas (biasanya cakera keras), sebelum perkara lain, disarankan untuk membuat sandaran data sistem ke pemacu luaran dan kemudian memasang semula sistem operasi.

Sekiranya anda dapat masuk ke sistem secara normal, maka proses pencadangan adalah mudah, jika tidak, masuklah ke sistem dalam Safe Mode mengikut prosedur yang disebutkan di sini.

Penyelesaian 3] Periksa masalah perkakasan

Ini lebih baik dilakukan oleh pakar yang mempunyai pengetahuan mengenai perkakasan. Cuba ubah kabel yang menyambungkan cakera keras ke papan induk. Selain daripada ini, cuba pasangkan cakera keras ke sistem lain untuk memeriksa sama ada ia membantu.

Sekiranya semua langkah di atas gagal, anda mungkin mempertimbangkan untuk mengganti cakera keras.