Selesaikan masalah Monitor PnP Generik pada Windows 10 (Selesaikan)

Windows 10 memang mempunyai sejumlah ciri baru, tetapi kita tidak boleh mengabaikan masalahnya. Ramai orang menghadapi masalah pada Windows 10 dari hari pertama. Sejurus selepas menaik taraf ke Windows 10, pemacu perkakasan menyebabkan sebahagian besar masalah.

Yang terbaru dalam barisan masalah Windows 10 adalah isu Monitor PnP Generik . Ramai orang mengadu bahawa setelah menaik taraf komputer mereka ke Windows 10, monitor mereka tidak dikenali oleh Windows.

Jelas, ini adalah masalah pemacu. Tetapi, ini juga berkaitan dengan masalah perkakasan atau kabel. Sekiranya anda juga menghadapi masalah ini, tidak ada yang perlu dibimbangkan. Kami akan membantu anda menyelesaikan masalah ini menggunakan kaedah kami. Cukup ikuti dan jalankan kaedahnya, satu persatu, sehingga masalahnya diperbaiki.

PnP bermaksud plug and play. Apabila anda memasang perkakasan PnP, alat ini mula berfungsi tanpa perlu memasang pemacu. Apabila anda melihat monitor PnP generik pada pengurus peranti, ini bermaksud Windows tidak dapat mengenali peranti tersebut.

Apabila ini berlaku, Windows memasang pemacu monitor generik untuknya. Ini tidak selalu berfungsi untuk monitor, kerana pemacu tidak dapat berfungsi dengan perkakasan. Ini membawa kepada masalah pemantauan.

Ikuti kaedah untuk menyelesaikan masalah.

Betulkan 1 - Kemas kini Pemacu Monitor PnP Generik

Kaedah yang paling berguna untuk sebilangan pengguna adalah mengemas kini pemacu. Ada kemungkinan besar masalah itu disebabkan oleh pemandu. Oleh itu, dalam kaedah ini, kami akan mengemas kini pemacu monitor. Ikuti langkah-langkah untuk melakukannya.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2. Apabila tetingkap Pengurus Peranti dibuka, luaskan pilihan Monitor . Dalam menu Monitor yang diperluas, klik kanan pada Generic PnP Monitor . Pilih pilihan Kemas kini Pemacu dari menu klik kanan yang terbuka.

Kemas kini Monitor Pnp Generik Pemandu

Langkah 3. Setelah langkah terakhir, kotak dialog akan terbuka. Di sini, pilih pilihan pertama, Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini . Ini akan memuat turun dan memasang pemacu secara automatik dari Internet.

Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini

Langkah 4. Apabila pemacu dipasang, mulakan semula komputer anda. Sekiranya Windows tidak dapat mencari dan memasang pemacu, ikuti langkah seterusnya.

Langkah 5. Kembali ke langkah 3 dan kali ini pilih Browse komputer saya untuk perisian pemacu .

Layari Komputer Saya Untuk Perisian Pemacu

Langkah 6. Sekarang, pilih Biarkan saya memilih dari senarai pemacu peranti di komputer saya .

Biar Saya Pilih Dari Senarai Pemacu Yang Ada Di Komputer Saya 1

Langkah 7. Tandakan kotak di sebelah Tunjukkan perkakasan yang serasi untuk melihat peranti yang serasi. Di sini, pilih peranti yang serasi dan kemudian pasangkannya.

Tunjukkan Monitor Perkakasan yang Sesuai

Langkah 8. Setelah memasang pemacu, mulakan semula komputer anda.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya masalah masih berlanjutan, ikuti kaedah seterusnya.

Betulkan 2 - Kemas kini Pemacu Kad Paparan

Sering kali masalahnya adalah dengan pemacu kad grafik, yang menyebabkan masalah monitor. Oleh itu, dalam kaedah ini, kami akan mengemas kini pemacu kad grafik. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2. Apabila tetingkap Device Manager dibuka, luaskan pilihan Display Adapters . Dalam menu Adaptor Paparan yang diperluas, klik kanan pada kad grafik anda. Pilih pilihan Update Driver dari menu klik kanan yang terbuka.

Kemas kini Kad Paparan Grafik Pemandu

Langkah 3. Setelah langkah terakhir, kotak dialog akan terbuka. Di sini, pilih pilihan pertama, Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini . Ini akan memuat turun dan memasang pemacu secara automatik dari Internet.

Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini

Langkah 4. Apabila pemacu dipasang, mulakan semula komputer anda.

Sekiranya komputer anda mempunyai kad grafik bersepadu, ulangi kaedah ini untuk kad grafik yang lain juga.

Sekiranya Windows tidak dapat mencari perisian pemacu yang dikemas kini di internet, pergi ke laman web pengeluar komputer anda atau laman web pengeluar kad grafik. Muat turun pemacu terkini dari sana dan pasangkannya.

Ini harus menyelesaikan masalah. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, ikuti kaedah seterusnya.

Betulkan 3 - Nyahpasang Pemacu Monitor Generik PnP

Kadang-kadang, memutar kembali pemandu membantu dengan masalah monitor. Oleh itu, dalam kaedah ini, kami akan menyahpasang pemacu monitor PnP generik. Jangan risau, Windows akan mengenalinya sebagai perkakasan baru dan secara automatik akan memasang pemacu untuknya. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Klik kanan pada butang menu Mula dan pilih Pengurus Peranti .

Pengurus peranti

Langkah 2. Apabila tetingkap Pengurus Peranti dibuka, luaskan pilihan Monitor . Dalam menu Monitor yang diperluas, klik kanan pada Generic PnP Monitor . Pilih pilihan Nyahpasang peranti dari menu klik kanan yang terbuka.

Nyahpasang Monitor Pnp Generik Peranti

Langkah 3. Apabila diminta untuk pengesahan, pilih Nyahpasang .

Nyahpasang Monitor

Langkah 4. Sekarang, klik pada Imbas untuk perubahan perkakasan .

Imbas Perubahan Perkakasan

Selepas langkah terakhir, Windows akan mengenali dan memasang monitor sebagai monitor sebenar dan bukan monitor PnP generik.

Sekiranya tidak membantu dan anda masih menghadapi masalah, ikuti kaedah seterusnya.

Betulkan 4 - Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Pemeriksa Fail Sistem di Windows berfungsi sebagai penyelesai masalah automatik. Ia mengimbas fail sistem yang rosak dan pemacu yang bermasalah, dan kemudian memulihkan / membaikinya. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Pergi ke Cortana dan ketik Command prompt . Klik kanan pada Command Prompt dari hasil dan pilih Run as administrator .

Arahan Perintah Sebagai Pentadbir

Langkah 2. Di tetingkap Prompt Perintah, ketik perintah berikut dan tekan Enter .

sfc / scannow

 

Langkah 3. Tunggu SFC mengimbas dan menyelesaikan masalahnya. Proses ini memerlukan masa sehingga 15 minit, jadi bersabarlah.

Apabila prosesnya selesai, masalahnya mesti diperbaiki sekarang.

Sekiranya kaedah ini tidak sesuai untuk anda, cuba kaedah yang berikutnya.

Betulkan 5 - Periksa Kemas Kini Windows

Microsoft melepaskan Kemas Kini Windows dari semasa ke semasa, yang memperbaiki sejumlah bug dan kesalahan pada Windows 10. Oleh itu, pergi ke Tetapan dan Periksa kemas kini . Sekiranya terdapat kemas kini yang belum selesai, muat turun dan pasang. Ini boleh menyelesaikan masalah anda.

Betulkan 6 - Sambungkan semula Monitor

Sekiranya anda menggunakan desktop, kaedah ini dapat membantu anda. Ikuti langkah-langkah untuk melaksanakan kaedah ini.

Langkah 1. Matikan komputer dan monitor anda.

Langkah 2. Sekarang, anda mesti melepaskan kabel kuasa monitor. Jangan sambungkannya semula sekurang-kurangnya 10 minit.

Langkah 3. Cabut kabel video dari CPU dan tunggu selama 5 minit.

Langkah 4. Sekarang, pasangkan kabel video ke CPU dan kabel kuasa monitor.

Langkah 5. Hidupkan semula komputer.

Ini harus menyelesaikan masalah.

Kami harap kami dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini. Sekiranya ada kaedah lain yang sesuai untuk anda, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai masalah ini, sila sebutkan di bawah ini dalam komen.